Close

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 103

Wątek: york - pomoc

Domyślnie

Od pomysłu zakupu psa cię nie odwodzę - dobierz inna rasę. Wychowywanie dziecka z psem to imho super sprawa, bo wyczula dziecko na zwierzęta itp. itd.

Spaniel mały np. Cavalier - to moja propozycja - super psiaki. Małe, spokojne, łatwe w ułożeniu troszkę więcej zachodu z pielęgnacją bo np uszy i szata ale u Yorka było by to samo tylko uszy odpadają.

o mam opis rasy.

http://pies.pl/index.php?strona=rasy_sz&id=299
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 16-02-2012 o 23:47
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    Dobrze by było, żebyś na początek udał się z wizytą na fora internetowe poświęcone np. wspomnianym rasom - i tam rozwiał wszelkie swoje wątpliwości co do tych psów, małych dzieci i wielkości mieszkania. Pogadać z właścicielami i hodowcami różnych ras w jednym czasie i miejscu można na wystawach psów - na pewno doradzą, opowiedzą jak to się żyje z taką czy z inną rasą.
    I to jest bardzo dobre wyjście. Najlepiej sięgać rady u źródła.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ale cavalier chyba może bardziej uczulać.

Ja polecam:
    http://www.podajlape.pl/rasa/344/0/T...tybetanski.php

http://www.google.pl/search?gcx=w&q=...Oo-Rswb0_4XXBA
    Można im sierść obcinać, tworzyć fajne fryzurki
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 16-02-2012 o 23:56
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

Proponuje zaczac moze od lektury tego forum: http://www.yorkowe.c0.pl/index.php

Ja rowniez mam Yorka od 1,5 roku i nie nadaje sie on absolutnie dla malych dzieci, raz, ze latwo mu zrobic krzywde, dwa, ze jak mu sie cos nie podoba to potrafi dziabnac zebami, a chyba nei musze mowic czego takie zeby moga narobic w przypadku kontaktu z cialem dziecka.
    Ten psy to istny zywiol, maja niespozyta energie, potrzebuja mase ruchu, duzo uwagi oraz intensywnej pielegnacji (czesanie conajmniej raz dziennie, mycie zebow co 2-3 dni, czyszczenie uszu, kapiel jak piesek minimum co tydzien, ale nie mydlo szare tylko dobry szampon i dobra odzywka).

Ja sie zawsze smieje, ze te psy maja ADHD

One potrafia tak caly dzien:
    http://www.youtube.com/watch?v=LSsA7oxd0WQ
    http://www.youtube.com/watch?v=Pkd2ED8x6Ww
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bognik Zobacz posta
    Ale cavalier chyba może bardziej uczulać.
    we łbie mi się kołacze że Cavaliery są w gronie ras polecanych dla alergików... Ale teraz 100% pewności nie mam.

No tak... tybet...

Ehhh... fryzurki... kobiety...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Nikt Cię od zakupu psa nie odwodzi.

Wychowywanie dziecka w domu gdzie jest pies jest czymś wspaniałym (jak wspomniał kronos28 ).
    Tylko inaczej podeszła bym do tego tematu (chodzi o świadomość) - otóż: psa typowo "dla dziecka" - zwłaszcza tak małego - bym nie kupowała... to nie zabawka. Kupiła bym psa "do domu z dzieckiem" - aby mogło mieć w nim przyjaciela, kumpla do zabaw. Tak małe dziecko może (wręcz powinno) obcować z psem ale nie jest w stanie wziąć odpowiedzialności za żywe zwierzę. Dlatego, powinieneś pamiętać, że to Ty jako osoba dorosła od początku do końca bierzesz za tego psa odpowiedzialność - nie dziecko.

Przemyśl też dobrze sprawę wielkości psa - nie kieruj się błędnym myśleniem typu "małe = mniej kłopotliwe" lub co gorsza "małe = idealne dla małego dziecka" - bo w obu przypadkach (a zwłaszcza w drugim) bywa lub wręcz jest dokładnie odwrotnie.
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    we łbie mi się kołacze że Cavaliery są w gronie ras polecanych dla alergików... Ale teraz 100% pewności nie mam.
    Właśnie też nie wiem. Raz piszą, że dla alergików a raz, że nie
    Mnie się wydaje, że ma sierść, nie włos.

Ehhh... fryzurki... kobiety...
    Ja jestem za długą sierścią To była tylko propozycja, że można obcinać (tak jak yorki)

Domyślnie

Cavaliery, podobnie jak popularne cocker spaniele mają normalną sierść która wypada, bywa że w sporych ilościach. Sierść wymaga sporej pielęgnacji i psiak dla alergika się nie nadaje.

I niestety dochodzimy do najbardziej przykrej kwestii u tej rasy. Pomimo, że to szalenie fajne i miłe psiaki, są obarczone wieloma wadami genetycznymi i przy wyborze trzeba bardzo uważać. Szukać odpowiedzialnej hodowli, dla której liczy się zwierzę (jego życie), nie pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 17-02-2012 o 00:56 Powód: pis.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ja jestem za długą sierścią To była tylko propozycja, że można obcinać (tak jak yorki)
    Eee tam - gadanie - akurat Yorki zrobione "na lewka" wyglądają o niebo lepiej niż te wypapilotowane, long-hery jakie widuję na wystawach.
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

I Wojtek nam wyjaśnił

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    Eee tam - gadanie - akurat Yorki zrobione "na lewka" wyglądają o niebo lepiej niż te wypapilotowane, long-hery jakie widuję na wystawach.
    Yorki tak, ale teriery tybetańskie już nie (dla mnie )

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów