Close

Strona 34 z 57 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

z możliwością zmiany optyki i przesłony to ok.
    ale dla mnie jako dla czystego amatora liczy się produkt finalny a więc jakość filmu.
    miałem okazję ostatnio trochę pokręcić (testowo tak naprawdę) na urlopie D5100 z 18-105 (zakupionym niedawno).
    porównując jakość do kamery którą mam od roku (sony CX350 chyba ten model się nazywa) to aparat wypadł bardzo słabo, zwłaszcza przy kiepskim świetle. przy świetle dziennym różnica nie była aż tak wielka ale jednak widoczna nawet na 26" monitorze, o 46" tv nawet nie wspominając.
    nie ma na myśli ergonomii i komfortu kręcenia filmów (bo tu chyba jasne jest, że kamera jest lepsza) a tylko i wyłącznie samą jakość.

dlatego ja uważam, ze do kręcenia filmów kamera (a ta kosztowała chyba coś ok 3k) a do zdjęć aparat (z tym obiektywem cena podobna)
    zapewne z lepszym szkłem efekt byłby inny. ale lepsze szkło to już inne pieniądze.

pozdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    i wymienną optyką.
    o tym nic nie pisałem
    a opinia jest moja i czysto subiektywna

pozdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez furi_dp Zobacz posta
    z możliwością zmiany optyki i przesłony to ok.
    ale dla mnie jako dla czystego amatora liczy się produkt finalny a więc jakość filmu.
    miałem okazję ostatnio trochę pokręcić (testowo tak naprawdę) na urlopie D5100 z 18-105 (zakupionym niedawno).
    porównując jakość do kamery którą mam od roku (sony CX350 chyba ten model się nazywa) to aparat wypadł bardzo słabo, zwłaszcza przy kiepskim świetle. przy świetle dziennym różnica nie była aż tak wielka ale jednak widoczna nawet na 26" monitorze, o 46" tv nawet nie wspominając.
    nie ma na myśli ergonomii i komfortu kręcenia filmów (bo tu chyba jasne jest, że kamera jest lepsza) a tylko i wyłącznie samą jakość.

dlatego ja uważam, ze do kręcenia filmów kamera (a ta kosztowała chyba coś ok 3k) a do zdjęć aparat (z tym obiektywem cena podobna)
    zapewne z lepszym szkłem efekt byłby inny. ale lepsze szkło to już inne pieniądze.

pozdr.

Dobrze że Twojej wiedzy nie posiadają niektórzy operatorzy kręcący filmy o całkiem przyzwoitych budżetach, straciliby całkiem fajne narzędzie do tego co robią, to że tanie to pewnie aż takiego znaczenia dla nich nie ma.

Pooglądaj trochę na youtube co można robić na D5100 czy D7000 (lub na canonach), możesz choćby i filmiki naszego kolegi forumowego Fatmana a póxniej przestań głupoty wypisywać.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Pooglądaj trochę na youtube co można robić na D5100 czy D7000 (lub na canonach), możesz choćby i filmiki naszego kolegi forumowego Fatmana a póxniej przestań głupoty wypisywać.
    na YT oglądałem. jak dla mnie szału nie robi.
    wg Ciebie może i głupoty, każdy ma prawo do własnej opinii.
    chyba możemy skończyć ten ot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez furi_dp Zobacz posta
    na YT oglądałem. jak dla mnie szału nie robi.
    wg Ciebie może i głupoty, każdy ma prawo do własnej opinii.
    chyba możemy skończyć ten ot
    Sam go zacząłeś. Matryca o której piszesz w tym sonaczu jest naprawdę mikroskopijna w porównaniu do tej z D5100(nie chce mi się tego liczyć ale pewnie więcej niż 10 razy mniejsza) więc nie zapewni takiej jakości(np w przejściach tonalnych). Dodatkowo nie można pominąć kwestii optyki bo mega zoom po prostu niszczy jakość(dlatego zaproponowałem sprzęt z wymienną optyką). Jedyne z czym się mogę zgodzić to to, że mimo małego rozmiaru dobrze radzi sobie z szumem(choć to pewnie kwestia programowa).

Edit: Nie dawało mi to spokoju i policzyłem: wg tabeli jaką znalazłem na fotografuj.pl, po porównaniu wymiarów i zastosowanie niezmiernie skomplikowanego wzoru na pole powierzchni prostokąta wyszło mi, że nikon ma 38 większą matrycę Dane: sony 1/4 cala i wymiary 3,6 x 2,7 vs dx 23,6 x 15,8 dane w mm.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 01-02-2012 o 12:44

Domyślnie

ok, wierzę w to, że jesteście większymi profesjonalistami w tym temacie niż ja.
    niemniej jednak dla mnie (przynajmniej na tym etapie) ładniejsze filmy robi kamera. i tyle. niewykluczone, że w trakcie dalszego zgłębiania możliwości D5100 zmienię zdanie.

Domyślnie

Witam. Jam jest tu nowy i mam lub chyba raczej miałem przed przeczytaniem tego wątku dylemat, który model kupić. Czytając ten dłuuuuuugi wątek doszedłem do wniosku że moim amatorskim potrzebą wystarczy w zupełności D5100... Dlaczego ?

Jestem amatorem, chociaż lepiej może napisać że będę amatorem jak już kupie ten aparat Zamierzam nauczyć się obsługi aparatów w trochę większym stopniu niż amatorski. Żebym ręcznie potrafił ustawić sobie sprzęt i wiedział co robię i dlaczego akurat to a nie tamto zmieniam żeby osiągnąć oczekiwany efekt. Ale to z czasem i tak wiem... można się tego też nauczyć na innym tańszym i starszym aparacie. "Leżenie" aparatu w rączce ? Miałem oba w rękach. Chociaż mam duże dłonie potrawie posługiwać się małymi narzędziami, a znam ludzi co i młotek koślawo trzymać potrafią mimo że każdy tak samo leżeć powinien. Mi D5100 leży wystarczająco wygodnie. Poza tym, absolutnie nie biorę pod uwagę tego aspektu przy podejmowaniu decyzji który aparat wybrać. Kręcenie video ? Uważam że jest to drugi sprzęt w gratisie dodany do aparatu i to potrafiący całkiem dużo. Nie znam się na matrycach, procesorach i tak dalej. Ale uważam że D5100 jest lepszy... lepszy dla mnie ... Nie wątpię że dobry fotograf zrobi w każdych warunkach lepsze foty ode mnie na D90... ale jeszcze lepszy fotograf zrobi doskonałe foty na starym zenicie z kliszą. Wracając do motoryzacji mój mechanik uważa że stare audi 80 jest lepsze niż dzisiejsze A4 czu A6... Mój tata też uważa że ten stary zenit który leży w szufladzie od lat by mi wystarczył a nie se będę kupował gadżet za 3500zł bo nowy i w ogóle. Prawda jest też taka że nie zawsze coś co jest prostsze w obsłudze jest lepsze, nawiązuje tu do dyskusji o guzikach, menu, górnym wyświetlaczu, pokrętłach albo i klatkach na sekunde w seryjnych strzałach... może to ważne dla jakiegoś paparrazzi czy jak im tam ale nie dla amatora który musi mieć na wszystko czas. A jak mi ucieknie jakiś dzięcioł z drzewa bo nie zdązyłem ustawić aparatu ? Napewno zawini o tym 50ms czy tam 150ms różnicy. A strzela ktoś foty z biodra ? (taki jocke)

Pozdrawiam. Jak przestane być amatorem to kupie nieamatorski aparat i nie będę miał problemów których przysporzy mi D5100

Domyślnie

[QUOTE=indor13;2748623]Witam. Jam jest tu nowy i mam lub chyba raczej miałem przed przeczytaniem tego wątku dylemat, który model kupić. Czytając ten dłuuuuuugi wątek doszedłem do wniosku że moim amatorskim potrzebą wystarczy w zupełności D5100... Dlaczego ?

Jestem amatorem, chociaż lepiej może napisać że będę amatorem jak już kupie ten aparat Zamierzam nauczyć się obsługi aparatów w trochę większym stopniu niż amatorski. Żebym ręcznie potrafił ustawić sobie sprzęt i wiedział co robię i dlaczego akurat to a nie tamto zmieniam żeby osiągnąć oczekiwany efekt. Ale to z czasem i tak wiem... można się tego też nauczyć na innym tańszym i starszym aparacie

witam,

ja też jestem tu nowy...i jak cytowany przedmówca niemal zielony ...

z tym,że ja na początek zakupiłem P7000...bardzo fajny aparacik, duże możliwości...ale "ciągnie" mnie do lustrzanki...

w tym wątku porównujecie D5100 do D90...a co powiecie o D80 na początek?

czy naprawdę warto dokładać 1000 zł do samego body?

pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

w tym wątku porównujecie D5100 do D90...a co powiecie o D80 na początek?
    poszukaj na forum. są takie wątki i to sporo. D80 nie bardzo ma bezpośrednie odniesienie do 'rywalizacji' D90 vs D5100 a o tym jest ten wątek, więc - tak na chłopski rozum - to nie jest dobre miejsce do takiego pytania
    Poszukaj - warto

Domyślnie

Dozbieraj do D90 lub D5100, D80 byłby faktycznie na początek. Dodam, że baaaardzo krótki początek. Szybko byś kombinował z zamianą na coś nowszego. Wierz mi, szkoda czasu, kup D90 lub D5100. Ja osobiście jestem zauroczony matrycą z D7000/D5100. Moje D200 w przyszłości wymienię właśnie na coś co ma tą matrycę (D7000).
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 34 z 57 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów