Close

Strona 24 z 57 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

decadent - nie kieruj sie wieksza liczba Mpix , czy tez lepsza kamerka hd . D90 Cie nie zawiedzie , sam mialem podobne dylematy ,i wolalem aparat ktory sie dobrze trzyma , ma 2 pokretla , lcd-ek (bardzo przydatna sprawa jak sie nie chce baterii zuzywac na lv) , i ogolnie cena/jakosc bardzo dobra. A co do srubokreta , to zawsze mozna sobie wynalezc jakis stary rodzynek na ebayu , ktory nie mial w sobie silniczka
    D90 / N35 1.8G / N70-300VR 4.5-5.6G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KubaM Zobacz posta
    decadent - nie kieruj sie wieksza liczba Mpix , czy tez lepsza kamerka hd . D90 Cie nie zawiedzie , sam mialem podobne dylematy ,i wolalem aparat ktory sie dobrze trzyma , ma 2 pokretla , lcd-ek (bardzo przydatna sprawa jak sie nie chce baterii zuzywac na lv) , i ogolnie cena/jakosc bardzo dobra. A co do srubokreta , to zawsze mozna sobie wynalezc jakis stary rodzynek na ebayu , ktory nie mial w sobie silniczka
    ciekawe jak sobie radzisz na D90 ze szkłem 1,8 w słoneczny dzień przy ISO 200 i 1/4000 s ?

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    Nie mogłem uwierzyć, że taki znakomity d5100 wygląda jak zwykła zabawka, gdy ujrzałem go na półce sklepowej. Generalnie dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu, ale cóż, z tego jak 5100 wydaje się dla mnie zupełnie nie na miejscu.
    to w końcu co jest dla Ciebie ważne? jakość obrazu czy wygląd aparatu?

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    Dla mnie drugie pokętło, górny wyświetlacz, pewny chwyt, jasny wizjer, możliwość mocowania dużych obiektywów to podstawa. Wyobraźcie sobie jak stoję nad przepaścią i wieje 100 km/h. Jedno spojrzenie na d5100 i od razu widzę, że to aparat nie dla mnie.
    ... to może czekan będzie lepszy taki z pokrętłem? można domontować do niego nawet pierwszy i drugi wyświetlacz a z zamontowaniem dużego obiektywu też nie będzie problemu? na pewno będzie pewny uchwyt i nie zwieje Cie znad tej przepaści - bo faktycznie z d5100 aż strach wychodzić w góry taki mały i lekki jest :/
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duszek Zobacz posta
    ciekawe jak sobie radzisz na D90 ze szkłem 1,8 w słoneczny dzień przy ISO 200 i 1/4000 s ?
    Zakładam filtr ND i po kłopocie
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-07-2011 o 20:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Zakładam filtr i po kłopocie
    ta....fajnie

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    w sprawie wygladu...
    na d90 ludzie jak ktos wspomnial reaguja lepiej. Mam zagripiony, bo potrzebuje gripa. Jest to duza puszka. Z zapietym 17-55 oraz d40x z dlugim zoomem na drugim ramieniu, idac gdziekolwiek jestem odbierany lepiej niz wlasciciele malych puszek. Bardziej pro.
    Plusem jest to ze ludzie nie pytaja czy ja robie zdjecia, ale dla kogo robie. I czy im tez zrobie...
    Czy to zle? Mi pasuje. Po to mam aparaty zeby zdjecia robic. Nawet ochrona na koncertach, reaguje fajniej na duze klamoty. Idac z kumplem ktory ma d3000 na koncert, nigdy nie zapytano wlasnie jego dla kogo foci, lecz zawsze najpierw pytaja go o bilet.
    Ja wchodze, przedstawiajac sie po prostu w 50procentach takich sytuacji. Oczywiscie mowie ze kolega ze mna do pomocy. .
    gdybyś jeszcze na plecy założył dużą atrapę karabinu maszynowego to ochrona kłaniałaby się w pas a po zamontowaniu do swojego PRO D90 dużej rurki pcv pomalowanej na czarno nie potrzebowałbyś nawet akredytacji na fotografowanie wizyt państwowych
    ten temat powinien się chyba nazywać " D90 lans i blamaż D5100 , czyli jak lansować się na wiejskich zabawach "
    sorki za taki komentarz ale jakoś powstrzymać się nie mogłem.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Też się zastanawiam czy te 5mm "wzrostu" więcej aż tak bardzo się rzuca w oczy "karkowi" na bramce.

Edit: Przepraszam za wprowadzanie w błąd, 4 mm

Domyślnie

Zdecydowanie najważniejsza jest jakość obrazu, ale inne rzeczy tez są ważne. Dla mnie jedyna przewaga d5100 nad d90 (reszta zalet d5100 dla mnie się w ogóle nie liczy) to matryca. Nie mogę jednak dla samej matrycy kupić d5100 - odpada - bo wady zabijają zyski matrycy, jest ich zbyt wiele jak dla mnie. Ergonomia tez musi być, może nie jakaś super, ale przynajmniej jak w starym poczciwym f80. Ideałem byłoby d700, ale nie stac mnie.... Nie wiem tylko czy d90 zadowoli mnie jakością obrazu ? Przypomnę że dla mnie odniesieniem jest skan ze slajdu - napisałem jaki skan (dodam jeszcze że skanuję do 16 bit).
    Ostatnio edytowane przez decadent ; 18-07-2011 o 23:48

Domyślnie

Z D90 na formacie A3 otrzymasz wynik bardzo bliski 250dpi (4288 x 2848 pix. wg oficjalnej wersji).
    Czy to wystarczy? MZ z palcem w zupie.

Co do jakości - obraz wpada przez obiektyw prosto na matrycę. Odpada kilka
    zbędnych procesów. Sprawdza się to całkiem nieźle i nikt po drodze
    nie skopie obróbki.

Przygotuj się tylko na spore zmiany ideologiczne

Mam D80, kolega ma D5000, więc rożnica podobna.
    W życiu bym się nie zamienił ze względu na wygodę
    (i adekwatnie szybkość) obsługi i większy oraz jaśniejszy wizjer.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Tak czy siak bez PS i tak się nie obejdzie. A te kilka procesów co odpadnie to chyba zaoszczędzi mi tylko czas - jakoś nie widziałem z żadnej cyfrówki zdjęcia choć trochę tak bogatego w detale jak moje skany. No ale z d90 nie widziałem zdjęć (np. górskich) i w ogóle z podobnych lustrzanek. Z tańszymi lustrzankami tylko porównywałem.

A 250 dpi to tak trochę na dolnej granicy, ale może rzeczywiście byłoby...
    D7000 byłby dla mnie niewątpliwie lepszy, ale nie uda mi się tyle uzbierać - to jest ponad 1000 zł róznicy (body).

Strona 24 z 57 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów