Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 101

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    Jak dla mnie to jest to co opisałem na 2giej stronie wątku. Układ AF w D5100/D90, czyli Nikon Multi-CAM 1000 lubi być wykalibrowany porządnie na starcie i potem śmiga miło
    czyli jak mam powiedzmy 5 czy 6 szkiel i chce wszystkie uzywac na starcie z d5k to musze caly ten zestaw wyslac do porzadnego wykalibrowania? A moze samo body. A jesli mam rowniez inne body to nie rozkalibruja sie one z nim po kalibracji pod d5k? Troche za duzo tego zamieszania
    Trochę tego...trochę tamtego...

Domyślnie

wczoraj zdjalem 50mm f1.4G z d700. Dotychczas sciagalem go w zasadzie tylko w studio i zapiolem na d5100 z ktorego odpiolem trafiajacego zawsze bezblednie N17-55.
    Poszedlem do parku z dzieciakami i.... D5100 nie trafia i mydli jak diabli. Jako tako bylo od f8. Najlepiej zas na f22. Problemy z f1.4 na tym szkle mialem tez na d90. Jesli to ten sam modol to sprawa jasna...
    Dodam ze na d700 lata jak burza... bez korekcji.

Chyba puszki entry level maja inna tolerancje af i nie sa przygotowane na jasne szkla.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 10-01-2012 o 10:58
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

@ samson09 - wysyłasz samo body "na kalibrację AF do wzorca", ja swojego D90 miałem wysłać w zeszłym tygodniu ale czekam na kupione szkiełko, które chce od razu potestować i dopiero aparat wysłać

Problemy z D90 i jasnymi stałkami były już wałkowane na tym forum (patrz mój link na 2giej stronie tego wątku). Więc pewnie to samo jest z D5100
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Dopiero teraz przeczytalem ten watek.. no i nie moge sie powstrzymac zeby sie nie czepic wywodow pana experta Snipera10000 odnosnie tego postu; http://forum.nikoniarze.pl/showpost....63&postcount=5

Cytuje fragmenty;
    Cytat Zamieszczone przez Sniper10000 Zobacz posta
    Z tego co widzę, to chyba wszystkie zdjęcia zrobiłeś na pełnej dziurze. Podobno powtarzalność tego szkiełka jest bardzo kiepska, więc często trafia się egzemplarz, którzy mydli poniżej f/2.8. Na zdjęciach dziecka mydło aż razi w oczy. Nie wiem czy podlega to kalibracji w serwisie, ale ewidentnie Twój egzemplarz nie należy to udanych.

Drugi problem jaki pojawił się na teście z bateriami, to backfocus zależny od odległości od fotografowanego obiektu. Miałem dokładnie to samo. Czasem AF trafiał dobrze, ale wystarczyło zmienić odległość (lub ogniskową w moim przypadku) i już pudłował. Ja uznałem to jako wadę i oddałem sprzęt do serwisu.

Podsumowując - prześliczne dziecko, spoko obrus, bateryjki takie sobie, a zdjęcia fatalne. Fotki wyglądają podobnie jak z mojego D5100 z ob. 18-105 zanim oddałem go do serwisu. Właściwie mój potrafił czasem trafić i było całkiem, całkiem, a u Ciebie mydło w całym kadrze. Po powrocie z serwisu i kalibracji AF w body mam żyletę i ostrość dokładnie tam gdzie chcę.

Chyba wizyta w serwisie nieunikniona...
    Z tego co widze na zalinkowanych zdjeciach, to zarowna obiektyw 35/1.8 jak i AF u kolegi miziol dzialaja bardzo poprawnie....
    Obiektyw jest zyleta - nawet na f1.8 i poza centrum kadru - widac to na zdjeciu dziecka nr.3 gdzie ostrosc zeszla na prawa raczke i szelki na ramionach. Ale przy tak malej głębi, niewielki ruch obiektu lub fotografa w tyl lub przod spowoduje takie przesuniecie ostrosci. Na zdjeciach nr1/2 centralny punkt AF byl pomiedzu oczami - moim zdaniem aparat nie mial na czym zlapac ostrosc - przydala by sie jakas ostra krawędź lub porowata struktura..
    Test bateryjkowy w wiekszosci wypadl bardzo dobrze z wyjatkiem zdjec nr.7 (ostrzenie na czwarta bateryjke) - ale tu pytanie czy aparat byl postawiony na statywie zeby wyeliminowac przesuniecie przod -tyl (pomiedzy momentem potwierdzenia ostrosci a otwarciem migawki)
    Specjalnie posciagalem niektore zdjecia zeby w programie wyznaczyc dokladny srodek kadru... No i gdy przyjrzymy sie np. zdjeciu nr 4 (centralny punkt AF dokladnie na srodku pierwszej bateryjki) to widac ze ostrosc jest perfekcyjnie w punkcie (ostre napisy). Ale wtedy ostrosc na linijce nie moze byc tam gdzie bateryjka ma swoja podstawe tylko musi byc jakis centymetr przed. Wynika to z oczywistych regol geometrycznych - mozna to sobie nawet obliczyc; tangens konta nachylenia osi optycznej obiektywu do plaszczyzny stolu pomnozony przez wysokosc (odleglosc) ponktu AF od podstawy bateryjki stojacej na stole. Na pewno dla wszystkich jest to jasne jak sloneczko (dla mnie jest chociaz jestem 31 lat po maturze.. )

Podsumowujac moja wypowiedz... powiem tylko ze celem mojego czepiania sie jest to zeby expert Sniper10000 i jemu podobni nie wpuszczali ludzi w maliny......

PS. Przepraszam ze nie mam polskiej trzcionki - czasem uzywam kopiuj - wklej z polskiej googlarki, ale jest to dosc klopotliwe..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez digger-gp Zobacz posta
    no i nie moge sie powstrzymac zeby sie nie czepic wywodow pana experta Snipera10000
    Wybacz, nie zniżę się do twojego poziomu, żeby wdać się w dyskusję w tak prymitywnym tonie.

Pozwól, że ja ocenę jakości zdjęć pozostawię moim oczom, niż wzorom matematycznym. Całe szczęście, że serwis Nikona zna problem backfocusu w D5100/D7000 i łatwo go naprawia. Inaczej pewnie też próbowałbym wmawiać innym, że rozmyte zdjęcia są ostre jak żyleta a wszystko to wina małej głębi ostrości...

Domyślnie

Sniper10000 a czemu ty zarzucasz mi jakis prymitywny ton? Obrzucam Cie inwektywami czy co...?
    Przeczytaj lepiej dokladnie co napisalem - przeanalizuj...
    Dodam jeszcze ze na zdjeciu dziecka nr.1 ostrosc mozna znalesc na bialej koszulce pod bródką..
    A na zdjeci nr.2 ostrosc jest na wlosach w okolicach skroni. Ale wyglada mi na mocno odszumiane i przez to szczegoly sie rozmemlaly. Do tego czas 1/60sek - byc moze jest rowniez lekko poruszone.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Dotychczas sciagalem go w zasadzie tylko w studio i zapiolem na d5100 z ktorego odpiolem trafiajacego zawsze bezblednie N17-55.
    Zaraz dopadnie Cię zły moderator. Pamiętaj: zapiąłem i odpiąłem.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

wer, hehe objecuje ze postaram sie pamietac. Hehe...
    OT
    ja tez poprawiam jak moge tylko, ale bledy jezyka mowionego. Szczegolnie moich dzieci. Ale z gramatyka zawsze bylem na bakier. a teraz po polsku pisze tylko tu na forum, na skype, oraz w esach do rodziny. I chyba bledow robie jeszcze wiecej niz kiedys. Poprawiaj mnie jak cos, bede wdzieczny.
    Pzdr
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 14-01-2012 o 13:31
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sniper10000 Zobacz posta
    serwis Nikona zna problem backfocusu w D5100/D7000 i łatwo go naprawia. .
    Chyba nie wiesz o czym mówisz D5100 to nie tylko BF i tu da się to naprawić, ale co D7000 to bym polemizował po tym co się czyta na forum
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Sorrki ze przynudzam - niestety nie mozna edytowac... pomylilem sie odnosnie zdjecia nr2 Link
    To rozmemłanie na tym zdjeciu to jest raczej efekt silnej kompresjii a nie odszumiania + byc moze wspomniane wczesniej poruszenie przy stosunkowo dlugim czasie expozycji 1/60sek.
    A kolega Sniper10k poprostu sie zasugerowal swoimi problemami z D5100 co tlumaczyloby jego pobiezna ocene linkowanych zdjec... PEACE

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów