czyli masz sata 6gb/s
u mnie trochu wolniej - mam sata drugiej generacji![]()
Szukaj
czyli masz sata 6gb/s
u mnie trochu wolniej - mam sata drugiej generacji![]()
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
To akurat wiedzialemjakbym mial sata II to bym SSD nie kupowal
dlaczego ?
różnica jest spora między zwykłym HDD.
a przy okazji na wiosnę będę zmieniał sprzęt na nowy![]()
A to akurat jest prostenie widze sensu kupowania szybkiego dysku skoro i tak plyta go ogranicza o polowe
Jeszcze jedno pytanko - cos mi sie gdzies rzucilo w oczy ze niektorzy odlaczaja HDD przed instalowaniem windy na SSD. Dlaczego i czy faktycznie tak powinno sie robic? Ja nic nie odpinalem. Zainstalowalem system przy podpietym HDD. To źle?
ja tak robię czasem, ale nie że SSD, tylko każdy inny dysk, niż systemowy
u mnie odpowiedź jest prosta -> alkoholizm
przeważnie jak robię z kompami dla znajomych, to przy tym popijam piwko.
już mi się kilka razy zdarzyło, że rozwaliłem partycje nie na tym fizycznym dysku, co potrzeba
a potem zabawa w odzyskiwanie partycji/danych i kolejne hektolitry piwska![]()
Czyli nie jest to jakims wymogie tylko bardziej forma przezornosci... Kumam. Czytam sobie podlinkowany wczesniej watek o tych przenosinach Usersow w calosci i zastanawiam sie czy warto. Zysk miejsca na SSD jest ewidentny ale czy nie spowolni to np bootowania ? W koncu wstawanie systemu w kilkanascie sekund jest jedna z zalet SSD.
A mysle nad tym bo skoro obecnie dysk C to u mnie 80GB to juz czuje ze braknie mi miejsca. Jako ze Samsung zaleca pozostawienie okolo 20GB wolnych to zostaje mi 100GB pojemnosci. Odliczajac obecne 80GB zostaje mi tylko 20GB przestrzeni na zrzucenie zdjec do obrobki. W przypadku sesji portretowych to styknie. Ale przy weselach czy wypadach wakacyjnych juz nie bardzo.
Ostatnio edytowane przez Strus ; 07-01-2012 o 00:51
co przeniosłem, to już pisałem.
tylko rzeczy które nie wymagają szybkości, a często coś zapisują.
na SATA drugiej generacji uruchamia mi się system (po przejściu biosowych spraw) ok 18-19 sekund.
chodzi o uruchomienie do pełnej gotowości, z załadowaniem wszystkich ikonek obok zegarka, bez żadnych już "klepsydr ładowania".
Users przeniesiony w/g tutka z sevenforums. Działa bezbłędnie. Dzięki za linka. System zajmuje mi teraz 40-45GB ze wszystkim zainstalowanym i z aktualizacjami. Reszta na HDD![]()
Skontaktuj się z nami