Szukaj
obiecałem tutorialek, ale jak spisałem sobie wszystko co zrobiłem, to okazało się, że wszystko i trochu więcej jest tutaj
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/...race_dysku_ssd
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
Grześ, czy 70GB wystarczyć powinno na to przenoszenie i czy naprawdę jest sens to wszystko robić ? Zamierzam wykorzystać podany wcześniej link i przenieść USers od razu przy instalacji windy.
ja usera nie przenosiłem.
za przeproszeniem - no bez jaj
z rzeczy użytkownika przeniosłem tylko katalogi takie jak pobrane, moje dokumenty, moje wideo, moja muzyka, moje obrazy.
tylko tyle, jeśli chodzi o katalog C:\użytkownicy"%user%
a resztę w/g tego linku który wkleiłem.
co do samego dysku, to wygląda to teraz tak, że mam zajętego 20,7 GB i 35 GB wolnego.
z poważniejszych rzeczy, to katalog z update windowsowymi i pagefile.sys leży na dysku D:\
reszta co poprzenosiłem to drobinica, ale częto zapisywana i odczytywana (tempy systemowe, tempy IE i Firefoxa)
a zainstalowane jest office 2007 pro (wszystkie opcje, poza access), lightroom 3.6, capture nx2, view NX, nero9.
w sumie to chyba wszystko z takich większych objętościowo programów
Kupiłeś SSD i co się dało poprzenosiłeś na HDD? (TEMP,plik strony, jeszcze_coś_tam). Czyli częściowo używasz SSD - jak dla mnie "trochę" bez sensu. Ja myślę nad zakupem SSD by wywalić całkowicie ze środka HDD (cisza) i czerpać w pełni z prędkości SSD. A plik strony to mam od lat wyłączony (trzeba mieć oczywiście odpowiednią ilość RAM).
wywaliłem to, co nie potrzebuje szybkości.
tempy z programów obróbkowych są przekierowane do jednego katalogu na SSD.
i tak naprawdę to mi wystarcza.
system wstaje od strzała, programy uruchamiają się od ręki, tempy internetowe nie potrzebują szybkości i wiele innych drugorzędnych dziadów jak cache z GG, czy skype.
kwestia świadomego przenoszenia/przekierowywania na HDD, czy pozostawiania na SSD.
jak wiesz co robisz, to gwarantuję Ci, że system i programy nie zwolnią swojej pracy w stosunku to tego, jakby pozostały na SSD.
co do ciszy - niestety/stety nie wywalę z kompa dwóch HDD o łącznej pojemności 3 TB, bo na SSD zbankrutuję
a dyski i tak cichutkie
p.s.
mimo tych wszystkich akcji z przenoszeniem niektórych rzeczy nie słychać w ogóle żeby HDD pracowały
co oznacz ni mniej ni więcej, że zostały przeniesione odpowiednie rzeczy, nie wymagające "prędkości" i "haratania" po dysku![]()
Czy ja wiem. Teraz używam jeszcze starego HDD i zauważyłem (stosunkowo niedawno) że przy przeglądaniu sieci dysk potrafi pracować dosyć intensywnie (jak na głupie przeglądanie www) i mam wrażenie jakby jednak nieco spowalniał.
Ja archiwizuję dane na HDD, tak jak zapewne Ty (tylko wtedy potrzeba TB pojemności), jednak do wielu z nich nie zaglądam za często, więc trzymam je w kieszeni, którą podłączam raz na jakiś czas. Poza tym dysk zamknięty szczelnie w aluminiowej kieszeni poza komputerem, jest jeszcze cichszy (nie przenosi wibracji na budę PC i szum nie wydostaje się tak swobodnie przez dziurki wentylacyjne jak w obudowie PC). Kolejna zaleta takiego rozwiązania, to mam taki dysk USB już kilka miesięcy, a ma przepracowane jakoś poniżej 50 godzinGdyby był w obudowie PC na stałe, to pewnie miałby kilkadziesiąt razy tyle.
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 06-01-2012 o 11:45
F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.
Skontaktuj się z nami