Szukaj
Napisalem ze ze wszystkim zainstalowanymczyli caly soft z ktorego korzystam
Panowie, a jak to jest z osx i dyskami ssd - sa jakies specjalne ustawienia systemu pozwalajace na wydluzenie zywotnosci dysku ssd ? Czy moze ten idealny system po wyjeciu prosto z pudelka jest optymalnie skonfigurowany pod ssd ?
Ja mam vertexa 3 od sierpnia ub r. pod lionem. Jedyne co zrobiłem to przeniosłem systemowe foldery z muzyką, filmami zdjęciami na hdd, jedynie co zostawiłem na ssd to system, programy oraz biblioteki aperture i iPhoto.
Indeksowania dysku systemowego nie dotykalem chociaż logika podpowiada, ze to powinno pomóc ( to jest wydłużyć żywotność ssd). Trima nie stosuję ( chociaż jest juz trim enabler pod liona), nie widzę potrzeby.
Jak się okazuje te przenosiny katalogu Users wcale nie są takie fajne. HDD chodzi teraz jak najęty. Praktycznie przy każdej operacji. Minus pierwszy - jest głośniej bo dysk dużo pracuje. Minus 2 - musi być po prostu wolniej bo skoro HDD jest wolniejszy i wykonuje więcej operacji niż wykonywał to się wniosek sam nasuwa
A czemu wykonuje wiecej operacji niz wykonywal? I o ile wiecej?
d70s + N18-70 + N55-200
Wykonuje więcej niż by wykonywał gdyby Users było na dysku systemowym. Poprzednio wszystko miałem na Momentusach i talerzowca w ogóle nie słyszałem. Teraz słyszę.... i to często
Ale nie wiesz czy ta obserwacja jest wynikiem przeniesienia users na dysk hdd. Nie widze powodu aby musial wykonywac wiecej operacji, dla tego sie pytam o wyjasnienie.
d70s + N18-70 + N55-200
no właśnie też mnie to zastanawia.
ja mam przeniesione nie cały katalog użytkownika, ale tylko wybrane na HDD, oraz kupe systemowych dziadów.
cisza i spokój, zero ostrego zapisywania na dysku.
odpal może monitor zasobów dysku i sprawdź na jakich plikach i jakie procesy zapisują i odczytują, oraz z której lokacji.
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
Nie widzę też innego powodu takiej sytuacji. To jest jedyna poważniejsza zmiana dokonana po reinstalacji systemu na SSD. Poza tym wyłączyłem Super Fetch (nie wiem jak to w PL się tłumaczy), defragmentację i indeksowanie. A raczej one nie mają wpływu na HDD
Skontaktuj się z nami