Close

Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    Ile lustrzanek ma dwa kółka? Chyba wszystkie Canony (1D, 5D, 60D, ...) mają jedno dla przykładu
    Haha, powiedział co wiedział... jedno kółko jak powinienneś zauważyć jest tylko w tańszych półkach DSLR u wszytskich producentów. Wspomniany przez Ciebie K-R ma jedno ale to puszka amatorska, dla sapirujących masz K-5 i tam kółka są dwa. Dopóki sam nie spróbujesz dwóch pokrętęł to nie poznasz co to za ergonomia gdy np w trybie A jednym zmieniasz przesłone a drugim ISO (nawet bez wciskania przycisku ISO) - niby nic a cieszy jak chcesz pracować na optimum czułość/czas/prześłona

Ja miałem kiedyś Konice MInolte A2, potem nikosia D5000 ale zmieniłem na D90 dla ergonomii. Ale takie są moje indywidualne potrzeby teraz jak bawię się w mini studio w domu. Nie wykluczone że w przyszłości znów wrócę do serii D5xxx. Kiepsko komentowac coś z czym nie miało się styczności do tego stopnia by to dobrze poznać.
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Cool

Bez przesady, mając jakiś aparat mniej więcej poznajemy co nam potrzebne.

Na zasadzie prób i błędów...

Warto też przejrzeć swoją kolekcję zdjęć, aby przekonać się co dotychczas robiliśmy.

Kolejny krok to opinie użytkowników, warto się z nimi zapoznać. Jest statystycznie spora szansa, że będziemy zadowoleni z tego co inni.

Na prawdę w obecej chwili lustrzanka to nie jedyny aparat robiący ładne zdjęcia.

Po takich przygotowaniach będziesz w stanie określić czy jest Ci potrzebny duży i ciężki aparat, możliwość zmiany obiektywów, lampa, statyw i inne akcesoria.

Jeżeli ma to być na zasadzie jedynego obiektywu maksymalnie uniwersalnego typu 18-200, a najbardziej zaawansowaną opcją ma być ustawienie wartości przesłony w trybie A to szkoda kasy na lustrzankę.

Warto zanim wyda się kilka tyś na aparat przeczytać książkę np. "Ekspozycja bez tajemnic".
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    Haha, powiedział co wiedział... jedno kółko jak powinienneś zauważyć jest tylko w tańszych półkach DSLR u wszytskich producentów. Wspomniany przez Ciebie K-R ma jedno ale to puszka amatorska, dla sapirujących masz K-5 i tam kółka są dwa.
    Możesz pokazać więc jakiegoś Canona z dwoma kółkami? Bo wyobraź sobie, że zanim to napisałem, to przejrzałem zdjęcia tych aparatów i wciąz nie mogę się dopatrzyć na żadnym drugiego kółka. Czy więc Canon 1D, za 12000zł jest "tańszą półką DSLR", bo ma tylko jedno kółko? 5D to na pewno "tańsza półka", bo kosztuje zaledwie 8000zł, więc jedno kółko uzasadnione. Pozatym - D90 tak samo jak zresztą D5xxx są właśnie "tańszą półką DSLR" - fajnie że D90 ma dwa kółka, ale zrozumiałe, że D5xxx ma tylko jedno...

Cytat Zamieszczone przez Comret Zobacz posta
    Bez przesady, mając jakiś aparat mniej więcej poznajemy co nam potrzebne.

Na zasadzie prób i błędów...

Warto też przejrzeć swoją kolekcję zdjęć, aby przekonać się co dotychczas robiliśmy.
    Tym sposobem ciężko ocenić, czy potrzebne nam drugie kółko, drugi LCD i obrotowy wyświetlacz...

Kolejny krok to opinie użytkowników, warto się z nimi zapoznać. Jest statystycznie spora szansa, że będziemy zadowoleni z tego co inni.
    Statystyczna większość dyskusji tutaj kończy się na "musisz wiedzieć czego chcesz, ale weź D90" (;

Na prawdę w obecej chwili lustrzanka to nie jedyny aparat robiący ładne zdjęcia.

Po takich przygotowaniach będziesz w stanie określić czy jest Ci potrzebny duży i ciężki aparat, możliwość zmiany obiektywów, lampa, statyw i inne akcesoria.

Jeżeli ma to być na zasadzie jedynego obiektywu maksymalnie uniwersalnego typu 18-200, a najbardziej zaawansowaną opcją ma być ustawienie wartości przesłony w trybie A to szkoda kasy na lustrzankę.
    To Twoje zdanie - wydaje mi się jednak wciąż, że ta lustrzanka zrobi lepsze zdjęcia niż kompakt. Lustrzanka cyfrowa to już nie elitarny gadżet tylko coś co może mieć każdy pasjonat fotografii, nawet taki który ma obiektyw typu 18-200 i wystarcza mu tryb A.

4\/3!!

Domyślnie

Możesz pokazać więc jakiegoś Canona z dwoma kółkami? Bo wyobraź sobie, że zanim to napisałem, to przejrzałem zdjęcia tych aparatów i wciąz nie mogę się dopatrzyć na żadnym drugiego kółka. Czy więc Canon 1D, za 12000zł jest "tańszą półką DSLR", bo ma tylko jedno kółko? 5D to na pewno "tańsza półka", bo kosztuje zaledwie 8000zł, więc jedno kółko uzasadnione. Pozatym - D90 tak samo jak zresztą D5xxx są właśnie "tańszą półką DSLR" - fajnie że D90 ma dwa kółka, ale zrozumiałe, że D5xxx ma tylko jedno...
    Obejrz zdjecia jeszcze raz albo po prostu idz do sklepu i obejrz te aparaty Canon tyle kołko ma inne (to perforowane, często naokoło D-pada i przycisku OK). Także pomijam kwestię Twojej znajomości sprzętu.

D90 jest tańszą półką ale ma ergonomie puszek pozycjonowanych wyżej. Jeżeli w życiu nie miałeś dłuższej styczności z takim aparatem to proszę nie wypowiadaj się dalej na ten temat

Jak pisałem w poprzednim poście - dobieram aparat do swoich potrzeb. Dla mnie dwa kółka się teraz przydają, ale kiedyś może nie będą mi aż tak potrzebne. Wtedy wybiorę tańszy aparat o mniejszej ergonomii.

Tymczasem jedna sprawa jest jasna: d5100 ma tak dobrą matrycę jak D90 ergonomię D7000 ma obie te cechy tylko jest znacznie droższy i nie do końca pewny...

PEACE!
    Nic i Panasonic G3

Domyślnie

I chyba tyle co można filozofować...

...dalej podejmujesz decyzję, kupujesz aparat i robisz zdjęcia.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Obejrz zdjecia jeszcze raz albo po prostu idz do sklepu i obejrz te aparaty Canon tyle kołko ma inne (to perforowane, często naokoło D-pada i przycisku OK). Także pomijam kwestię Twojej znajomości sprzętu.
    No ale ja widziałem to "inne kółko", w istocie nigdy nie używałem, jednak wydaje mi się, że nie jest ono cudownie ergonomiczne, bo jest zbyt nisko. Wygoda porównywalna z naciśnięciem dowolnego z dwóch przycisków funkcyjnych i kręcenia jednym kółkiem w D5xxx <: Jutro akurat będę u znajomego, który ma D90, to wezmę swój i sprawdzę co tak cudownego jest w uchwycie D90, że D5100 jest tak niewygodny [;

A teraz serio - w trybie A, S czy P - po co wam to drugie kółko? Robiąc zdjęcia w RAW generalnie nie muszę przestawiać żadnego innego parametru niż ISO, a i to rzadko (może 2x na "sesję") więc często robię to nawet nie przyciskiem funkcyjnym i kółkiem, tylko z menu, ustawiając przy okazji inne rzeczy po włączeniu aparatu. Pewnie, że lepiej mieć dwa, ale jeszcze lepiej byłoby mieć 3, a najlepiej to w ogóle z 6... No chyba że osoby używające jakiegokolwiek innego trybu niż M w ogóle nie mogą się odzywać <: Bo jedynie w tym trybie faktycznie dobrze byłoby mieć dwa kółka, niestety ja muszę się zadowolić przyciskiem korekty ekspozycji zmieniającym funkcję kółka na drugą nastawę.

D90 jest tańszą półką ale ma ergonomie puszek pozycjonowanych wyżej. Jeżeli w życiu nie miałeś dłuższej styczności z takim aparatem to proszę nie wypowiadaj się dalej na ten temat
    Dlaczego? Czy ty miałeś dłuższą styczność z obrotowym ekranem żeby nie uznawać go za jakąkolwiek zaletę? Bo że miałeś styczność z jednym kółkiem to nie wątpię, tylko czy w aparacie w którym równie wygodnie za pomocą dwóch przycisków modyfikuje się funkcję tego kółka?

Tymczasem jedna sprawa jest jasna: d5100 ma tak dobrą matrycę jak D90 ergonomię D7000 ma obie te cechy tylko jest znacznie droższy i nie do końca pewny...
    Generalnie się zgodzę, ale tylko jeśli przez "ergonomię" należy rozumieć "klawiszologię" czyli wygodę zmiany parametrów. Bo uchwyt to kwestia indywidualna, a obrotowy ekran raczej ciężko nie uznać za poprawiający ergonomię...

Peace! (;

4\/3!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Comret Zobacz posta
    I chyba tyle co można filozofować...

...dalej podejmujesz decyzję, kupujesz aparat i robisz zdjęcia.
    Otóż to, ja swój obency zestaw mam oparty na tym co mi było potrzebne, a wiedziałem to z doświadczenia. Może dlatego warto kupic tańszą puszkę, używaną, żeby potem szybko poznać czego się wymaga bo coś brakowało i jakieś ujęcie umkneło
    Nic i Panasonic G3

Domyślnie

Otóż to, ja swój obency zestaw mam oparty na tym co mi było potrzebne, a wiedziałem to z doświadczenia. Może dlatego warto kupic tańszą puszkę, używaną, żeby potem szybko poznać czego się wymaga bo coś brakowało i jakieś ujęcie umkneło
    Ten temat jest po to, żeby pominąć ten krok "pomyłki" i "poznawania" - nie orientuję się jak bardzo spadają ceny używanych body Nikona, ale przypuszczam, że po roku używania (zakładając kupno używanego) jest się jednak stratnym na jakieś 500zł pewnie... No i jeszcze dochodzi problem techniczny - osoby początkujące raczej niezbyt chętnie wybiorą sprzęt używany, na nowym, odsprzedanym po roku używania pewnie jest się stratnym bardziej...

4\/3!!

Domyślnie

Dlaczego? Czy ty miałeś dłuższą styczność z obrotowym ekranem żeby nie uznawać go za jakąkolwiek zaletę? Bo że miałeś styczność z jednym kółkiem to nie wątpię, tylko czy w aparacie w którym równie wygodnie za pomocą dwóch przycisków modyfikuje się funkcję tego kółka?
    8 miesięcy z D5000 to mało? Czy może ten aparat wg Ciebie też nie ma odchylanego ekranu bo nie widziałeś tego na zdjęciach? Mi akurat tego nie brakuje bo ostrzenie na LV to męka (chyba że manulanie), a macro i filmów raczej nie robię. Uważam jednak że to funkcjonalnośc która zawita w co raz wyższych puszkach.

W przeciwieństwie do Ciebie ja swoje wypowiedzi opieram na praktyce a nie na domniemaniach lub opiniach innych osób.

Co do kupna, to napisąłem że używane body - jeżeli się nie orientujesz to nie wypisuj głupot Używane body nie traci premii "za pierwsze użycie" Na żadnym aparacie nie straciłem, jeżeli bym teraz sprzedał swojego D90, którego mam nowego to sprzedałbym go co najmniej w cenie jakiej kupiłem.

P.S. Kółko w Canonie jest wygodne, bardzo. Ajk chcesz macać D90 to zajrzyj do instrukcji, bo trzeba się odzwyczaić od D5xxx - potem będziesz zapie@@@@ł
    Ostatnio edytowane przez micz87 ; 29-12-2011 o 14:03
    Nic i Panasonic G3

Domyślnie

8 miesięcy z D5000 to mało? Czy może ten aparat wg Ciebie też nie ma odchylanego ekranu bo nie widziałeś tego na zdjęciach? Mi akurat tego nie brakuje bo ostrzenie na LV to męka (chyba że manulanie), a macro i filmów raczej nie robię. Uważam jednak że to funkcjonalnośc która zawita w co raz wyższych puszkach.
    Tyle że w D5000 jest ekran odchylany, a w D5100 jest obrotowy - ten pierwszy to generalnie pomyłka, ten drugi jest w "bardzo dużej liczbie" aparatów na świecie, zaczynając choćby od Canonowych lustrzanek...

W przeciwieństwie do Ciebie ja swoje wypowiedzi opieram na praktyce a nie na domniemaniach lub opiniach innych osób.
    Ja natomiast swoje wypowiedzi o ergonomii w D5100 opieram na tym, że dobrze mi się go trzyma i niczego mi nie brakuje [;

Co do kupna, to napisąłem że używane body - jeżeli się nie orientujesz to nie wypisuj głupot Używane body nie traci premii "za pierwsze użycie" Na żadnym aparacie nie straciłem, jeżeli bym teraz sprzedał swojego D90, którego mam nowego to sprzedałbym go co najmniej w cenie jakiej kupiłem.
    To ciekawe, bo przejrzenie zakończonych aukcji na allegro nie potwierdza Twojej tezy - nowy D90 kosztuje teraz +/- 2500zł, używane schodzą za ~1500zł. Poza tym oczywiście tylko ja byłbym taki nienormalny i wolał kupić jednoroczny aparat od pierwszego właściciela niż dwuletni od drugiego gdyby kosztowały tyle samo. Z tego prosty wniosek - starszy musi być tańszy. Nie wiem o ile, ale na pewno jednak o więcej niż 50zł.

Ajk chcesz macać D90 to zajrzyj do instrukcji, bo trzeba się odzwyczaić od D5xxx - potem będziesz zapie@@@@ł
    To dopiero jutro wieczorem (; dam znać czy lepiej leży w ręce. Tylko co miałbym zmieniać tym kółkiem, poza ISO, które zmieniam sporadycznie i sądzę, że większość początkujących amatorów też nie wachluje tą wielkością na prawo i lewo ciągle.

4\/3!!

Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów