Close

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Oj dziewczyny nie ciągać się za warkoczyki...

Jeśli potrzebujesz robić zdjęcia w mniejszym formacie do publikacji np. w internecie itp. to łatwiej i szybciej przestawić puszkę na inny rozmiar niż kopiować i zmieniać na kompie.

Nie ma co tu generalizować jeśli aparat jest ogólnego zastosowania a okresowo potrzebny jest do takich czynności to taka funkcjonalność jest taksamo zasadna jak obrotowy ekran.

Dodatkowo przy wspomnianych już RAW masz tryb z jpg. W przypadku kiedy używasz jpg tylko jako podglądu zmieniasz sobie jakość na taką, która pozwoli na podejrzenie kadru i nie zabiera miejsca. Generalnie mieszanie w tych opcjach jest łatwiejsze.

Kiedyś na szkoleniu pewien strażak powiedział, że podstawowa zasada to niczemu sie nie dziwić... i ja się nie dziwię.
    Do mnie do klubu przychodzą czasem ludzie i pytają jak przerobić BMW 750i lub M5 na gaz. Wolno im tak samo jak Tobie .

Reasumując nie szukaj dziury w całym i nie staraj się na siłe udowodnić, że wprowadzenie bardziej zaawansowanej możliwości obsługi jest nie potrzebne. Aparaty od średniej półki amatorskiej po profi to mają nie bez powodu.

D5100 przez to że nie ma tego czy i owego nie przestał robić zdjęć, jest to druga puszka od dołu i nikt nie oczekuje od niej cudów. Jest zaprojektowana tak aby nie przytłoczyć użytkownika mnogością opcji i pokręteł, a jednocześnie nie jest pozbawiona pełnej funkcjonalności aparatu lustrzankowego. Cena, jakość, funkcjonalność jest dostosowana do użytkownika i określonego poziomu.

Gdybaniem, że to zbędne, tamto nie potrzebne a to to w ogóle jakiś kosmos nie pokazujesz różnic w aparatach tylko poziom swojej wiedzy i potrzeb, który jak widać jest adekwatny do poziomu aparatu. Wbrew pozorom to bardzo dobrze świadczy o Twobie, nie wszyscy potrafią kupić sprzęt i go używać zgodnie z przeznaczeniem.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta

Ad. 2. No definitywnie mam problem, bo nie rozumiem po co robić zdjęcia w jakiejkolwiek innej jakości niż NAJLEPSZA... That's beyond comprehension. No ale widzę, że zaczynasz mnie obrażać, więc pewnie się już nie dowiem "po co". To musi być działanie z kategorii "kupić Bugatti Veyron, przerobić na LPG, tankować na najtańszej stacji za 50zł" - tego bym też nigdy nie zrozumiał, ale pewnie są osoby które mają takie pomysły... Reasumując - potrzebna ci wysoka jakość zdjęć, nie potrzebna Ci wysoka jakość matrycy D5100, potrzebna Ci szybka zmiana (zmniejszanie) jakości i rozmiaru zdjęcia... No generalnie "brain explode".

4\/3!!
    By wysyłać dość często kilkia-kilkanaście a czasem kilkadziesiąt zdjęć emailem? Bo powiedzmy 20 fotek o rozmiarze 500k-1M nieco szybciej przejdzie przez łącza niż 20 plików o rozmiarze 6M a jakość i tak jest wystarczająca?

Świat nie kończy się na czubku Twojego nosa, zrozum że to co Ty potrzebujesz/lubisz nie jest jedynie słuszne, że ktoś inny może chcieć inaczej.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Świat nie kończy się na czubku Twojego nosa, zrozum że to co Ty potrzebujesz/lubisz nie jest jedynie słuszne, że ktoś inny może chcieć inaczej.
    I vice versa (; - wszystkim spod znaku "musisz wiedzieć czego potrzebujesz i dlaczego jest to akurat D90" [;

4\/3!!

Domyślnie

I vice versa (; - wszystkim spod znaku "musisz wiedzieć czego potrzebujesz i dlaczego jest to akurat D90" [;

4\/3!!
    A jesteś bezczelnym kłamcą, to moja niedawna wypowiedź:

"...Pytanie też jakie macro, jak model uciekający to dłuższa ogniskowa fajna, jak model martwy to można skrócić ogniskową i wchodzą fajne N60/2.8 w kilku wersjach, ponoć wszystkie świetne. Jeśli zdjęcia w niewygodnym terenie (np gdzieś na ziemi w trawie) to odchylany ekranik może być bardzo pomocny, jeśli dziwnych pozycji aparatu nie ma to większy wizjer np w D90 może być ciekawszy.

Tak jak pisze mOSAd, macro to domykanie przysłony by mieć jako taką głębie ostrości więc to światła i wysokich czułości zawsze brakuje, z tej trójki to pewnie D5000 choć kusiłoby mnie D5100 z dwóch powodów - ISO i rozdzielczość, jedno pozwoli mocniej domknąć przysłonę a drugie daje większe możliwości kadrowania. Jeśli robić macro np w skali 1:2 typowym szkłem macro o skali odwzorowania 1:1 to solidnie zwiększy nam się odległość szkła od obiektu który focimy i znacznie wzrośnie nam głębia ostrości, mając sporo pixeli łatwiej później przekadrować i poprzez to przekadrowanie "powiększyć" robala."
    Ostatnio edytowane przez krzysiozboj ; 30-12-2011 o 11:22
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Traktuj to więc jako ogólną uwagę i przestań mnie obrażać, bo ja nikogo nie wyzywam.

4\/3!!

Domyślnie

OMG Chłopaki, nie bijcie się Każdy orze jak może, każdy ma inne priorytety w doborze sprzętu, zwykle dyktowane ograniczonymi funduszami.
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

"Dlaczego? Czy ty miałeś dłuższą styczność z obrotowym ekranem żeby nie uznawać go za jakąkolwiek zaletę? Bo że miałeś styczność z jednym kółkiem to nie wątpię, tylko czy w aparacie w którym równie wygodnie za pomocą dwóch przycisków modyfikuje się funkcję tego kółka?"

Po ciemku i w rękawiczkach też...?
    Nie każdy fotografuje w niedzielę po obiadku i tylko w wakacje. Poważnie
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

4\/3!!
    Ehhh widzisz jeszcze nie zrozumiales , ze kazda funkcja D90 w stylu ustawiania wielkosci obrazka w pol sekundy jest wiekopomna i potrzebna nawet jakby uzywal jej 0,1% uzytkownikow, za to bzdury jak dodatkowe 3 miliony pikseli i wyzsze uzyteczne iso sa wszystkim calkowicie zbedne

PS. No i nie zapominajmy jak wejdziesz na wesele z D5100 to cie wysmieja a d90 z gripem to juz hoho pelen profesjonalizm
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    PS. No i nie zapominajmy jak wejdziesz na wesele z D5100 to cie wysmieja a d90 z gripem to juz hoho pelen profesjonalizm
    Chesz robić wesele z D5100 - powodzenia No chyba że chcesz fotki na automacie jak z kompakta. Tutaj akurat podałeś przykład sytuacjie gdzie ustawienia zmiania się bardzo często. Jeżlei nie wierzysz topoczytaj torchę o używaniu lampy błyskowej, światła zastanego i tego jak tym wszystkim trzeba manipulować w czasie ceremoni i wesela. Niestety ale niektóre sytuacje musisz doświetlac lampa bo nawet wysokie ISO w D5100 będzie za małe jak np sala jest ciemna, a trzeba zamrozić ruch tańczących osób itp.

Miałem przyjemność dla zabawy robić jedno wesele i prawie co ujęcie to ustawienia były inne bo miałem twórcze zamysły. Nie wspomne już o komforcie pracy z duża lampą (mam Metza 58 AF-2) i tym co wtedy daje grip, którego wyśmiewasz. Mogę porównać ten aspekt bo miałem D5000 i z lampą po kilku zdjęciach po prostu bolały nadgarstki...

Ale co ja będę tłumaczył osobie, która D90 w rękach nie miała dłużej niz pare minut... Śmieszni jesteście tak wyśmiewając zażarcie D90 - jak dla mnie bardzo udany aparat. A to że D5100 ma świetną matrycę to jasna sprawa. Ale jednak wasze "powątpiewanie" w walory użytkowe takie jak klawisze, kółka, masa, grip itp to taka abstrakcja jak to, że w średniowieczu nikt nie wierzył w wirusy i bakterie

Zapraszam do mnie do Łodzi to się udamy na plener żebyście mogli pobawić się D90, ja z checią popstrykam coś na matrycy D5100 bo jest naprawdę dobra
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

"d90 z gripem to juz hoho pelen profesjonalizm"

Jak najbardziej, bo kabelek nie zwisa
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów