Close

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Oszczędny w słowach Awatar Dildo
    Miasto
    Ząbki/k.Wawy

Domyślnie

Po sprzedaniu D80tki powoli zbliża się dla mnie czas wyboru nowego body D90, D5100 albo D7000. D90 na chwilę obecną jest dobrym aparatem ale juz gdzies za rok stanie sie to samo co z D80 czyli ceny mocno poszybują w dół i aparat bedzie juz starą konstrukcją a pieniadze wydane na niego teraz będą zbyt duze. Znajomy ma D5100, bawiłem się nim dość długo - to co najwazniejsze czyli zdjecia i samo korzystanie z aparatu bardzo mi leżały, jednak ergonomia, materiały zdecydowanie D80/D90. Nawet przyciski w D5100 są masakrycznie trzeszczace. Podoba mi się również nagrywanie video w D5100 dlatego myślę, że kupienie w chwili obecnej D90tki moze okazac się strzałem w stopę i chyba będę odkładał na D7000. Bo nie wyobrazam sobie aparatu bez gornego wyswietlacza.. Obecnie w Fotojokerze jest D90 + 18-105 za 3299zł, czyli obiektyw mozna powiedzieć dają za 50% ceny. Jeśli miałbym go brać, sprzedałbym go i kupił 35tke 1.8. Ale tak jak pisze mam pewne obawy co do D90tki..
    Ostatnio edytowane przez Dildo ; 28-12-2011 o 12:11

Oszczędny w słowach Awatar manski
    Miasto
    daleko od szosy

Domyślnie

o tak - z dwojga złego czyli z D90 lub D5100 lepszy jest... D7000 ...gdyby tylko działał tak jak powinien
    ale nie zaczynajmy i tu marudzić o D7000
    D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
    Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu

Oszczędny w słowach Awatar manski
    Miasto
    daleko od szosy
    D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
    Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu

Oszczędny w słowach Awatar Dildo
    Miasto
    Ząbki/k.Wawy

Domyślnie

Ja nigdy nie miałem pecha co do sprzetu elektronicznego a troche go mam z racji tego ze po prostu lubie, ale troche za duzo tych negatywnych opinii W oko jeszcze wpadł mi Sony a77, ale cena zdecydowanie za wysoka no i chce 35tke nikkora miec :P

Domyślnie

Jako użytkownik D90 zdecydowałbym się na lepsze zdjęcia w 5100.

Wiem jednak, że kupując D90 zrobiłem sobie dobrze, górny ektan i szybkość/dostępność ustawień to jest to. W końcu u amatora następuje progress umiejętności i oczekiwań.

Dlatego tęsknym wzrokiem patrzyłbym jednak na D7000.

Jestem bardzo zadowolony z D90 i w moim odczuciu nie ma obecnie uzasadnionej potrzeby zmiany na nowszą puszkę. O dziwo po wprowadzeniu nowych modeli D90 nadal robi fajne zdjęcia
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Osobiście zdecydowałem się na D5100, czytając te tematy czasem myślę, że źle zrobiłem [;

Niemniej jednak fakt, że D5100 jest mały i lekki jest dla mnie zaletą - ręce mam duże, a na wyjazdach liczy się rozmiar i waga, ergonomia ma mniejsze znaczenie, fotografia to dla mnie tylko hobby, więc raczej nie robię setek zdjęć pod rząd, a ergonomii tego aparatu nie mogę nic zarzucić - leży mi w ręce całkiem nieźle (;

Wyboru dokonałem na podstawie takiej, że przy bardzo zbliżonych cenach (wręcz identycznych) D5100 ma lepszą matrycę, a więc po przykadrowaniu więcej zostaje, a i odchylany ekranik też był dużym atutem - nie używa się go często (nic odkrywczego), ale niekiedy się go używa i wtedy jego brak jest raczej problematyczny...

Drugiego kółka mi specjalnie nie brakuje - zwykle używam trybu priorytetu przysłony, dodatkowe ustawienia mam pod bocznym przyciskiem, czyli właśnie tam zmieniam sobie ISO.

Generalnie z dodatkowym kółkiem i dodatkowymi przyciskami jest w sumie tak jak z odchylanym wyświetlaczem - można bez tego żyć, czasem się przydaje, czasem można wymyślić coś innego. Zwolennicy D90 jak jeden mąż (sorry kobiety [; ) nie potrzebują odchylanego ekranu, zwolennicy D5100 jak widać obchodzą się bez drugiego kółka i górnego wyświetlacza.

Brakować może też śrubokręta, jednak ponoć ostatnia stałka bez silnika (85mm) ma się pojawić wkrótce, a dodatkowo przecież ilu amatorów ma więcej niż jeden czy dwa obiektywy? Ja mam na razie kitowy 18-105, kupiłem 35mm AF-S. Może kiedyś zafunduję sobie 18-200, bo na moje wyjazdy jeszcze bardziej praktyczne (fotki wspinaczkowe, czasem przydaje się duże zbliżenie, czasem przydaje się szeroki kadr), jak wyjdzie 85mm AF-S i będzie w dobrej cenie to perfekcyjne do portretów - czego chcieć więcej będąc amatorem? Profesjonaliści, zawodowcy, osoby posiadające już 10 obiektywów, w czym 8 nie ma silnika faktycznie nie wybiorą D5100, ale wakacyjno/niedzielny "pstrykacz" taki jak ja? Nie przeczę, że za rok mogę zmienić zdanie i wycofam wszystko co tu napisałem, ale na razie po ~0.5 roku z D5100 i kilku latach z kompaktem (Fuji S5700) się na to nie zanosi.

Jakość obrazu z tego aparatu jest kosmiczna... Przedwczoraj robiłem zdjęcia w restauracji z obiektywem 35mm na ISO 3200 i są całkiem spoko (perfekcyjnej ostrości raczej nie mają, ale szumu nie widać [nie patrząc na 100% powiększenie tylko na rozmiar "monitorowy"]) - w kompakcie nie wychodziłem nigdy ponad ISO 400 [; Zacząłem się bawić RAWami, co pozwala mi generalnie nie przejmować się większością ustawień w aparacie (balans bieli, picture control itd.), więc odpadają kolejne pozycje które można by dodać na drugie kółko, a więc potrzeba jego posiadania wciąż się zmniejsza...

Można by powiedzieć, że dla osób dopiero wchodzących w świat lustrzanek i nieco bardziej zaawansowanej fotografii wszystkie udogodnienia bardziej "profesjonalnych" aparatów (dwa kółka, dodatkowy LCD, you-name-it, ...) mogą się na początku wydać przytłaczające - gdy ktoś chce zostać kierowcą rajdowym raczej nie zaczyna od razu od Subaru Impreza... A przynajmniej tak mi się wydaje.

Taki trochę głos z drugiej strony. Generalnie najbardziej chodzi mi o tą "złą" ergonomię D5100 - ja po prostu naprawdę nie wiem co można zarzucić temu aparatowi - leży mi w dłoni bardzo dobrze, nigdzie mnie nie gniecie, do przycisków sięgam i trafiam, więc co dokładnie jest z nim "nie tak"? Jak dla mnie nic - jest tak jak powinno być, nic mi nie przeszkadza.

4\/3!!

Domyślnie

Bo generalnie nikomu nic nie brakuje, ale jak się czasem zobaczy jak może być...
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Musiałby być wbudowany masażer, żeby mi się go wygodniej trzymało (;

A co do "ficzerów" - zwróć uwagę na dużą wybiórczość zarzutów - drugiego kółka strasznie brakuje, odchylanego ekranu - w ogóle... Czemu nie patrzeć po jakichś jeszcze starszych konstrukcjach, teraz tanich, a wielokrotnie bardziej profesjonalnych niż "amatorski" (jednak) D90?

Każdy wybierze co będzie wolał, co mu będzie pasowało bardziej itd., jednak na tym forum dostrzegam bardzo duży zachwyt D90. Coś w tym stylu:

P: Potrzebuję aparatu uniwersalnego i dobrego, żeby kręcił filmy i wygodnie się go używało osobom bez dużej wiedzy, sam jej nie mam, jestem początkujący.
    O: Weź D90, do filmów kup sobie kamerę, odchylanego ekranu i tak nie będziesz używał, za to będziesz mógł szybko ustawiać 374 parametry bez wchodzenia do menu i patrzenia na LCD. Do tego na pewno będzie Ci się go lepiej trzymało niż jakikolwiek inny.

(;

4\/3!!

Domyślnie

Bo jedyne udogodnienie ktore jest warte rozdzierania szat to pomiar swiatla z manualnymi szklami, ale tego akurat D90 nie oferuje.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Nie przesadzaj, wszystkie udogdnienia są warte uwagi.
    Inaczej kupiłbym sobie D5000 :P.

Bo trzeba przed zakupem aparatu zastanowić się do czego on nam potrzebny.
    P: Potrzebuję aparatu uniwersalnego i dobrego, żeby kręcił filmy i wygodnie się go używało osobom bez dużej wiedzy, sam jej nie mam, jestem początkujący.
    Tu trzeba się zastanowić... po jakiego grzyba lustrzanka

Kolega kupił D5000, a Ja D90. Tak się stało, że obaj rozwijamy swoją pasję. Po 2 latach jemu bardziej brakuje funkcjonalności D90 niż mnie matrycy z D5100. A obrotowy ekranik faktycznie był istotnym elementem wpływającym na jego decyzję .

Moim skromnym zdaniem te aparaty są dla innych użytkowników i jeśli ktoś wybierający popełni bład nie będzie zadowolony. Gdybym obecnie stał przed takim wyborem nie brałbym w ogóle tych aparatów pod uwagę.

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów