Close

Strona 6 z 22 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chickensnd Zobacz posta
    bierz D90 to lustrzanka połamatorska a D5100 to plastikowa zabawka , mając do czynienia z obydwoma wybrałem D90.
    Polecam. nie kieruj się ruchomym wyświetlaczem którego i tak rzadko się używa
    to jest argumentacja
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    to jest argumentacja
    To żadna argumentacja. I jeden i drugi aparat to aparat a nie zabawka. Zabawki raczej tyle nie kosztują i nie kupuje się ich w tych samych sklepach. Każdy poszukuje czego innego i ma inne priorytety. I każdy będzie doradzał to co kupił.
    Kupujący powinien wiedzieć co jest ważne np. : ilość pikseli czy wygoda trzymania, ruchomy wyświetlacz czy dodatkowy u góry. Poczytać na temat aparatu, pomyśleć czego oczekuje, uporządkować w kolejności ważności to co wymaga od korpusu, rozpisać to na kartce i popatrzeć jak to finalnie wygląda, a potem kupić to, za czym przemawiają fakty. Tyle.
    Ostatnio edytowane przez efmk ; 08-12-2011 o 23:33
    aparat i towarzysze patrząco - błyskający. W szufladzie wiekowy A400

Domyślnie

Ja z kolei sprzedałem D90 i czaję się na D5100 właśnie (początkowo miał być D7000, ale nie chcę ryzykować w związku z problemami z AF i olejem).

Wszystko zależy od tego kto czego potrzebuje. W moim przypadku D5100 ma być drugim body (po D700), głównie do studio i tu widzę wiele zalet w porównaniu do D90 (ISO 100, więcej MPix, sprawnieszy LV). Gdybym miał mieć tylko jedno body do wszystkiego, to pewnie wybrałbym D90. Muszę też przyznać, że matryca z D5100 jest kusząca jeżeli chodzi o fotografię ślubną (szumy, MPix) chociaż w tym przypadku dadzą się we znaki wady w stosunku do D90 (brak silnika AFu, słabsza ergonomia, etc.).

Oba aparaty są ciekawe, to który okaże się lepszy zależy od indywidualnych potrzeb i upodobań.
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcz Zobacz posta
    Ja z kolei sprzedałem D90 i czaję się na D5100
    Bo - właśnie - wiesz czego chcesz, czego oczekujesz i co jest naprawdę dla Ciebie ważne. To jest pytanie na które 'poszukujący' raczej sobie nie odpowiadają (a dlaczego?)

Wszystko zależy od tego kto czego potrzebuje.
    i to jest zdanie, które powinno się powtarzać jak mantra. Każdy oczekuje czego innego. Inaczej będzie stosował aparat. Jak pisałem wcześniej - najlepiej wziąć kartkę, rozpisać oczekiwania i kierować się nie modą czy trendem, a suchymi faktami. Aparat ma cieszyć i służyć.

ps.
    W moim przypadku D5100 ma być drugim body (po D700),
    Ja jako drugie też wziąłbym D5100. Ale jako drugie Ty masz ten komfort - ja niestety nie
    aparat i towarzysze patrząco - błyskający. W szufladzie wiekowy A400

Oszczędny w słowach Awatar manski
    Miasto
    daleko od szosy

Domyślnie

Oba aparaty są ciekawe, to który okaże się lepszy zależy od indywidualnych potrzeb i upodobań.
    Bardzo trafna uwaga!
    Jak widać w stopce mam oba od dyspozycji (D90 wybrany niedawno zamiast D7000), a wcześniej pstrykałem na D60 który miał bardzo podobną do d5100 obsługę i tu takie moje osobiste odczucia, mianowicie:

Tyle się pisze na tym forum właśnie o niewygodzie D5100 polegającej na schowaniu pewnych funkcji w menu.
    Otóż w moim starym D60 (przy ustawieniu menu pełne, zamiast uproszczone/obrazkowe) po wciśnięciu przycisku "i" (info) na tylnym wyświetlaczu zapalały się wszystkie najważniejsze ustawienia/opcje łącznie z ustawionym dużym numerem przysłony i czasem. Wybierakiem podświetlałem odpowiednią funkcję, OK i wyświetlała mi się rozwijana lista, wybierałem odpowiednią, jeszcze raz OK i to wszystko. Po pewnym czasie niemal z zamkniętymi oczyma mogłem dokonywać zmian ISO, WB, size, expozycji, migawki, opcji lampy itp.

I po pewnym czasie stałem się szczęśliwym posiadaczem "super ergonomicznego" D90 z nieodżałowanym górnym wyświetlaczem. I powiem ze chyba przez tydzień ni cholery nie mogłem się odnaleźć w tej kultowej ergonomii...
    Po każdej chęci zmiany jakiejś opcji zerkałem na tylny wyświetlacz żeby sprawdzić co/jak zmieniłem, a na nim nic nie wyświetla się!
    oooo... jest to na górnym, ale trzeba obrócić aparat o 90st., nacisnąć ISO na tylnej ściance, kręcić wybierakiem i równocześnie patrzeć na malutki górny wyświetlacz co zmusza do wygięcia nadgarstków pod kątem 45st. i wcale nie jest to takie wygodne jakby się miało wydawać...
    Moim zdaniem lepiej zmianę opcji wykonać na tylnym wyświetlaczu, wiem, wiem - baterię zżera bardziej...
    Górny wyświetlacz przydaje się natomiast bardzo przy foceniu ze statywu bo nie musisz klękać z tyłu.
    Oczywiście doszedłem szybko do tego, że w D90 można wyświetlić również na tylnym opcje, no ale starałem się być bardziej PRO

Dalej - tylny wyświetlacz w D90 jest jednolity, ok - duży i czytelny, ale w jednakowym, u mnie ustawionym niebieskim kolorze, na którego tle są jednakowe czarne napisy/czcionki. Jest to gorsze, mniej czytelne od starego D60 w którym były to podzielone na graficzne kafelki pola, a napisy to większe bardziej czytelne białe czy chyba żółte litery na ciemno/szarym tle.

No i mam teraz obecnie służbowego D5100, i zmiana opcji jest podobnie jak w moim starym D60, bardzo podobny układ tego menu na tylnym i przyciskiem "i" i powiem że całkiem fajnie mi się go używa, trochę inaczej, ale wcale nie jest tak że coś jest zagrzebane 5 poziomów wgłąb!

Wprawdzie po już jakimś miesiącu focenia D90 oswoiłem się z nim i jego "ergonomią" i teraz też bez zastanawiania się już zmieniam ISO, czy matrycowy na punktowy, ale złego słowa nie powiem na amatorskiego D5100 bo wcale nie jest gorszy w obsłudze. Używałem nawet ostatnio obu na imprezie mikołajowej: D90+18-105+SB900 (tak na oko 1,5kg) i D5100+35mm 1,8 (0,5kg) i powiem że chyba D5100 jakoś chyba częściej pstrykał niż D90, może właśnie z racji w/w wagi, a może światła trzydziestkipiątki...

SumaSumarum:
    to moje spostrzeżenia, mam nadzieję że komuś okażą się pomocne, uważam że nie ma co się pienić że D5100 został wykastrowany z iluś opcji i sterownie z menu - wszystko zależy co kto będzie używał i co wykorzystywał, i niech każdy wybierze co dla niego akurat jest OK i co mu bardziej przypadnie do gustu....
    a przypominam tylko że szacowny kolega Fatman używał czy nawet używa D5100 i też go pytali, co jak, taki PRO jesteś i plastikowy amatorski D5100 sobie kupiłeś i po co ci to...

P.S. ISO i gotowy obrazek .jpg z D5100 są miódmalina... na D90 złego słowa nie powiem, ale lubię nikona właśnie za to że amatorom daje takie "zabawki"
    D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
    Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manski Zobacz posta
    Bardzo trafna uwaga!
    Jak widać w stopce mam oba od dyspozycji (D90 wybrany niedawno zamiast D7000), a wcześniej pstrykałem na D60 który miał bardzo podobną do d5100 obsługę i tu takie moje osobiste odczucia, mianowicie:

Tyle się pisze na tym forum właśnie o niewygodzie D5100 polegającej na schowaniu pewnych funkcji w menu.
    Otóż w moim starym D60 (przy ustawieniu menu pełne, zamiast uproszczone/obrazkowe) po wciśnięciu przycisku "i" (info) na tylnym wyświetlaczu zapalały się wszystkie najważniejsze ustawienia/opcje łącznie z ustawionym dużym numerem przysłony i czasem. Wybierakiem podświetlałem odpowiednią funkcję, OK i wyświetlała mi się rozwijana lista, wybierałem odpowiednią, jeszcze raz OK i to wszystko. Po pewnym czasie niemal z zamkniętymi oczyma mogłem dokonywać zmian ISO, WB, size, expozycji, migawki, opcji lampy itp.

I po pewnym czasie stałem się szczęśliwym posiadaczem "super ergonomicznego" D90 z nieodżałowanym górnym wyświetlaczem. I powiem ze chyba przez tydzień ni cholery nie mogłem się odnaleźć w tej kultowej ergonomii...
    Po każdej chęci zmiany jakiejś opcji zerkałem na tylny wyświetlacz żeby sprawdzić co/jak zmieniłem, a na nim nic nie wyświetla się!
    oooo... jest to na górnym, ale trzeba obrócić aparat o 90st., nacisnąć ISO na tylnej ściance, kręcić wybierakiem i równocześnie patrzeć na malutki górny wyświetlacz co zmusza do wygięcia nadgarstków pod kątem 45st. i wcale nie jest to takie wygodne jakby się miało wydawać...
    Moim zdaniem lepiej zmianę opcji wykonać na tylnym wyświetlaczu, wiem, wiem - baterię zżera bardziej...
    Górny wyświetlacz przydaje się natomiast bardzo przy foceniu ze statywu bo nie musisz klękać z tyłu.
    Oczywiście doszedłem szybko do tego, że w D90 można wyświetlić również na tylnym opcje, no ale starałem się być bardziej PRO

Dalej - tylny wyświetlacz w D90 jest jednolity, ok - duży i czytelny, ale w jednakowym, u mnie ustawionym niebieskim kolorze, na którego tle są jednakowe czarne napisy/czcionki. Jest to gorsze, mniej czytelne od starego D60 w którym były to podzielone na graficzne kafelki pola, a napisy to większe bardziej czytelne białe czy chyba żółte litery na ciemno/szarym tle.

No i mam teraz obecnie służbowego D5100, i zmiana opcji jest podobnie jak w moim starym D60, bardzo podobny układ tego menu na tylnym i przyciskiem "i" i powiem że całkiem fajnie mi się go używa, trochę inaczej, ale wcale nie jest tak że coś jest zagrzebane 5 poziomów wgłąb!

Wprawdzie po już jakimś miesiącu focenia D90 oswoiłem się z nim i jego "ergonomią" i teraz też bez zastanawiania się już zmieniam ISO, czy matrycowy na punktowy, ale złego słowa nie powiem na amatorskiego D5100 bo wcale nie jest gorszy w obsłudze. Używałem nawet ostatnio obu na imprezie mikołajowej: D90+18-105+SB900 (tak na oko 1,5kg) i D5100+35mm 1,8 (0,5kg) i powiem że chyba D5100 jakoś chyba częściej pstrykał niż D90, może właśnie z racji w/w wagi, a może światła trzydziestkipiątki...

SumaSumarum:
    to moje spostrzeżenia, mam nadzieję że komuś okażą się pomocne, uważam że nie ma co się pienić że D5100 został wykastrowany z iluś opcji i sterownie z menu - wszystko zależy co kto będzie używał i co wykorzystywał, i niech każdy wybierze co dla niego akurat jest OK i co mu bardziej przypadnie do gustu....
    a przypominam tylko że szacowny kolega Fatman używał czy nawet używa D5100 i też go pytali, co jak, taki PRO jesteś i plastikowy amatorski D5100 sobie kupiłeś i po co ci to...

P.S. ISO i gotowy obrazek .jpg z D5100 są miódmalina... na D90 złego słowa nie powiem, ale lubię nikona właśnie za to że amatorom daje takie "zabawki"
    dzizu ! w końcu jakiś konkretny post !
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    dzizu ! w końcu jakiś konkretny post !
    Gdybys uzywal wyszukiwarki znalazlbys setki podobnych.
    Sorry. Takich, co im sie wydaje, ze ich problem jest jedyny i niepowtarzalny (np. d5100 czy d90), zaglada tu wielu. Zwykle tez taki delikwent nie wie, czego chce.

Domyślnie

"I po pewnym czasie stałem się szczęśliwym posiadaczem "super ergonomicznego" D90 z nieodżałowanym górnym wyświetlaczem. I powiem ze chyba przez tydzień ni cholery nie mogłem się odnaleźć w tej kultowej ergonomii..."

Podążając tym tropem D300 parzy w łapki, D700 także w stopy, a od D3 się umiera na brak ergonomii...
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    "I po pewnym czasie stałem się szczęśliwym posiadaczem "super ergonomicznego" D90 z nieodżałowanym górnym wyświetlaczem. I powiem ze chyba przez tydzień ni cholery nie mogłem się odnaleźć w tej kultowej ergonomii..."

Podążając tym tropem D300 parzy w łapki, D700 także w stopy, a od D3 się umiera na brak ergonomii...
    Taaa a ponoć to moje wypowiedzi są "ciężko strawne" i ciężkie do polemiki

Kwestia nawyków i przyzwyczajeń, to widać szczególnie przy przesiadkach canon-nikon (w obie strony). Omówiona wyżej wygoda ustawiania iso w D5100 bo przycisk od iso na tylnej ściance, tam gdzie i główny LCD ale zapomniano że ... iso większość wywala na drugie kółko w D90 i nie potrzeba tego przycisku obok tylnego LCD Ktoś kto się nauczy bez drugiego LCD to po przesiadce na D90+ wcale nie musi poczuć sporej różnicy, baaa, może nawet poczuć dyskomfort bo w kastracie o ile dobrze pamiętam to chyba faktycznie przyjemniej się przestawiało parametry niz w D90 jeśli robimy to na głównym LCD. Natomiast jestem przekonany że zdecydowana większość która wychowała się na górnym LCD będzie czuła spory dyskomfort jak sie ten drugi LCD im zabierze. Różnic sporo więcej niż "dwa kółka i lcd" ale nie o różnicach chciałem a o przyzwyczajeniach.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Hołdując zasadzie,że każdy powinien dostosowac sprzęt do potrzeb i upodobań,dodam swoje 3 gr Mialem d90,swietny ale sprzedalem,bo zatęsknilem za d7k.To forum zniecheciło mnie do zakupu i stałem sie posiadaczem d5100.Przesiadka udana,oswoilem sie szybko.Ekran chwalę Obrazek i wysokie ISO,ISO 100 tez, a to dla mnie priorytety.Mam troche szklarni na srubokręt,pewnie byloby to bolesne,ale uciekam z tymi obiektywami do puszki konkurencji.JEDNAK najczęściej mam w plecaku d5100.O d90 już zapomnialem.I polecam d5,1k, jednak dla obrazowania warto a ergonomię łykam,mimo,że jestem zblazowany )) d200 i d90. Uważam,że do puszki nie należy sie przywiązywać, większość można oswoić dla subiektywnych/indywidualnych priorytetów.
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Strona 6 z 22 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów