Close

Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    (...) a dla tych co chcą jak najbardziej wycyckanych obrazków to godna polecenia porównywarka.(...) A powody są znane i oczywiste dla świadomych, nic bardziej nie zastąpi wygody obsługi i funkcjonalności.
    Wydaje mi się, że w fotografii chodzi właśnie o obrazki (nawet "wycyckane") a nie o przyciski na aparacie.

No i ja osobiście się z tym nie zgodze, jak mi życie pokazało częściej korzystam z manualnego zeissa niż nikkora pomimo manualnego ustawiania czasu, jak to się mówi, każdy znajdzie swoją miłosć nawet w obiektywach.
    Dowcip polega na tym, że tego Nikkora można przełączyć na manuala, a tego Zeissa na AF w żaden sposób.

Domyślnie

No tak, te marginalne granice w cyferkach świadczą o lepszości, a dla tych co chcą jak najbardziej wycyckanych obrazków to godna polecenia porównywarka. Ja osobiście gdybym miał do wyboru powiedzmy D60 a D70s nie wahałbym się ani przez sekunde na rzecz tego starszego/gorszego. A powody są znane i oczywiste dla świadomych, nic bardziej nie zastąpi wygody obsługi i funkcjonalności. Równie dobrze można postawić pytanie D5100 czy D300 a i znajdą się tacy co powiedzą że nowsza matryca i tyle w temacie.. do chyba trzeba do tego dojrzeć, że nie tylko liczy się pogoń za nowoczesnością i pustymi pudełkami.

No i ja osobiście się z tym nie zgodze, jak mi życie pokazało częściej korzystam z manualnego zeissa niż nikkora pomimo manualnego ustawiania czasu, jak to się mówi, każdy znajdzie swoją miłosć nawet w obiektywach.
    Kolego... Nie chodzi tu "i tyle w temacie - ten jest lepszy!" tylko aby zachęcić autora do przemyśleń! O D5100 i D90 było już sporo napisane na forum, tutaj autor dostał tabelkę która coś tam mówi, zalety D90 jak i D5100 zna więc... Tyle w tym temacie! Nad czym się jeszcze rozwodzić?

Na koniec poradzę jeszcze jeśli mogę - iść do sklepu i przymierzyć obie puszki do ręki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że w fotografii chodzi właśnie o obrazki (nawet "wycyckane") a nie o przyciski na aparacie.
    Jak widac sporo jest takich co wola krecic pokretlami
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Już nie przesadzajmy z tą niewygodą kastratów. Obsługuje się to dobrze. Iso można dać pod funkcyjny i praktycznie wszystko, czego można chcieć, jest na body. Natomiast problemem jest brak CLS w kastratach i brak pomiaru światła z manualami (ale to dotyczy też D90).

Domyślnie

Dyskusja jak każda inna. Jedni bronią aparatów typu D5100 inni D90. Każdy woli coś innego, jeden patrzy tylko na obrazek drugi na cały szereg innych rzeczy. Każdy z nas musi sam pomacać, wybrać. Jednemu D5100 będzie pasowało innemu nie. Każdy aparat ma swój "target" - nie lubię tego słowa Pamiętajcie że aparaty typu E-5 zdobywają nagrody, a ich matryce doskonałe nie są. Ja twierdzę że aparat to całość a nie tylko matryca, inaczej niedługo wszyscy wyrzucimy lustrzanki i przesiądziemy się na nex'y które mają obrazowanie takie same jak D5100 i D7000. Myślę że dziś jest tak duża ilość dostępnego sprzętu ,że my amatorzy za bardzo się na nim skupiamy niż na samym zdjęciu, a ludzie co maja D70 super fotki robią.

Domyślnie

zgadzam się w99% aten jeden .... tym d70 w każdych warunkach jednak nie zrobisz d5100 też ale w cięższych
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    zgadzam się w99% aten jeden .... tym d70 w każdych warunkach jednak nie zrobisz d5100 też ale w cięższych
    Potrafi ktoś to przetłumaczyć? Google Translate nie daje rady, próbowałem kilku języków i nic mądrego nie wychodzi...

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sniper10000 Zobacz posta
    Potrafi ktoś to przetłumaczyć? Google Translate nie daje rady, próbowałem kilku języków i nic mądrego nie wychodzi...
    tzw skrót myślowy
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

bierz D90 to lustrzanka połamatorska a D5100 to plastikowa zabawka , mając do czynienia z obydwoma wybrałem D90.
    Polecam. nie kieruj się ruchomym wyświetlaczem którego i tak rzadko się używa

Domyślnie

"lustrzanka półamatorska" ciekawe...

Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów