Close

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Tabelka opisuje przyciski dostępne na aparacie, a nie funkcje samego aparatu. Sam przycisk głębi ostrości w D90 jest wyspecjalizowany ale np w D7000 można przypisać mu różne funkcje. To gdzie widzimy zmianę ustawień jest sprawą wtórną, bo bez odrywania oka od wizjera w D90 można zmienić wiele parametrów, w D5100 nie można. Po prostu to inna klasa aparatów. D5100 i niższe modele są dla amatorów, przycisków jest mniej, żeby nie przestraszyć osób przesiadających się z kompaktów. Chyba się zmobilizuje, żeby napisać porównanie ogólne klas aparatów od entry level, po puszki profi, bo cały czas są jakieś dziwne opinie na ten temat.
    Nie to żebym się tam jakoś specjalnie chciał złosliwie czepiać ale tak ciężko to będzie ugryźć jak piszesz tutaj. Większość zmian parametrów (iso z całą pewnością) zmienia się bez wchodzenia w menu, odpowiedni przycisk+pokrętło załatwia sprawę i jeśli odrzucimy drugi lcd (który jest cholernie fajny a powiedzmy że padł) to w obu puszkach nastawy zmieniamy w zasadzie podobnie, niezbyt dużo chyba jest takich gdzie musimy się przekopać przez menu 5100 ale są i takowe o ile dobrze wiem, ilość samych przycisków nie jest jakoś drastycznie różna. To że w D90 jest nieporównywalnie prościej i szybciej przestawić nastawy to nie podlega dyskusji i chyba wynika to z tego co piszesz, inne pozycjonowanie puszki.

Różnice między tymi puszkami to zresztą nie tylko kwestia samych nastaw, D5100 nie znam ale jesli porównać D3100 (ten nieco znam) z D90 i wejść w obydwu w menu to różnic w możliwościach ustawień samej puszki więcej niż trochę, podejrzewam że w D5100 bedzie podobnie, tyle że tu już wchodzimy nie w samą ergonomię a możliwe funkcje/parametry. Też pytanie komu to potrzebne, większości pstrykaczy pewnie nie.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Tak BTW to zdajecie sobie sprawe, ze dla autora watku i tak najlepsza bylaby inwestycja w D300/D300s do tych manualnych zenitow ?
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Tak BTW to zdajecie sobie sprawe, ze dla autora watku i tak najlepsza bylaby inwestycja w D300/D300s do tych manualnych zenitow ?
    Raczej jakiegoś pentaxa o czym już chyba pisano.

Domyślnie

Nikomu nie odpuścisz, co...?
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verdical Zobacz posta
    "I tyle w temacie!" jak to niektórzy piszą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Nikomu nie odpuścisz, co...?
    Ale tu ma rację. Pentax wydaje się aparatem, który najlepiej współpracuje ze starymi szkłami.
    Gorzej, gdy chcemy kupić coś nowego, systemowego. Najczęściej są to jakieś Tokiny występujące pod marką Pentaxa - tyle, że cena zabija. A tak w ogóle to szkieł w Pentaxie jak na lekarstwo. Wiem, wiem - są szkła niezależnych producentów - ale też najbiedniej z nimi w Pentaxie i najpóźniej wychodzą.

Domyślnie

Bardzo często ma rację, tylko brzmi przy tym, jak wyrocznia .
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    ... tylko brzmi przy tym, jak wyrocznia .
    A to akurat głupawa cecha moich wypowiedzi, ponoć ciężkie do polemiki, nie jest to zamierzone choć mam tego świadomość bo takie uwagi już miałem. Niestety jak trafię na podobnego sobie a o innym zdaniu to zazwyczaj obu polemika idzie w pięty

Co do starych szkieł to nie wiem czy nawet canon nie jest lepszy, chyba nie ma tam problemu z ostrzeniem na nieskończoność a szklarnia systemowa podobna jak u nas.

Domyślnie

Canon ma tę zaletę, że ma największy bagnet, więc można wsunąć głębiej szkło, nie ma problemu jak w Nikonie. Z drugiej strony używanie codzienne szkieł manualnych to udręka. Wcześniej czy później każdy zacznie kupować i tak szkła systemowe.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    "I tyle w temacie!" jak to niektórzy piszą.

No tak, te marginalne granice w cyferkach świadczą o lepszości, a dla tych co chcą jak najbardziej wycyckanych obrazków to godna polecenia porównywarka. Ja osobiście gdybym miał do wyboru powiedzmy D60 a D70s nie wahałbym się ani przez sekunde na rzecz tego starszego/gorszego. A powody są znane i oczywiste dla świadomych, nic bardziej nie zastąpi wygody obsługi i funkcjonalności. Równie dobrze można postawić pytanie D5100 czy D300 a i znajdą się tacy co powiedzą że nowsza matryca i tyle w temacie.. do chyba trzeba do tego dojrzeć, że nie tylko liczy się pogoń za nowoczesnością i pustymi pudełkami.

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Canon ma tę zaletę, że ma największy bagnet, więc można wsunąć głębiej szkło, nie ma problemu jak w Nikonie. Z drugiej strony używanie codzienne szkieł manualnych to udręka. Wcześniej czy później każdy zacznie kupować i tak szkła systemowe.
    No i ja osobiście się z tym nie zgodze, jak mi życie pokazało częściej korzystam z manualnego zeissa niż nikkora pomimo manualnego ustawiania czasu, jak to się mówi, każdy znajdzie swoją miłosć nawet w obiektywach.
    Ostatnio edytowane przez ska ; 03-12-2011 o 03:33
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów