Dobre pytanie. Na pewno nie do LR w wersji 32-bit, jeżeli tylko mój przypadek jest reprezentatywny. Wydaje mi się, że po prostu nie zobaczysz już dużej zmiany. Chodzi dokładnie o te mikro-pauzy, które czasem sięgają sekundy. A jakim cudem? Nie wiem, nie ja pisałem ten kod. Polecam się dobrze wypytać czy pod xp 32 bitowym jest możliwa lepsza wydajność w ogóle. Nie wygląda na to by sam sprzęt miał tu jakieś znaczenie, skoro na mini maku i na i7 działa to w bardzo zbliżony sposób. Może ktoś zabierze udział w dyskusji i potwierdzi, że jednak ma płynnie działający LR pod systemem 32-bitowym.
Ja oczywiście mówię o NEFach z D700.
Na mini maku nie czekam niemal wcale kręcąc suwakami, tak by było jasne. Działają jak powinny. Od razu. Zrobię jeszcze testy na i7 na czystych systemach 32 i 64 bity, ale to nie w tej chwili.
PS. Najśmieszniejsze jest to, że przez ten lag, na pc-cie nie odkryłem wcale tak oczywistej funkcji narzędzia do retuszu, jak drag and drop. A przesuwanie któregoś z rzędu okręgu w lepsze miejsce potrafi zanudzić szachistę.
Co ciekawe, wydaje mi się, że zmieniło to się z którąś wersją beta, a wcześniej działało całkiem rozsądnie. Niestety wszystkie aktualne wersje działają u mnie z opóźnieniami na XP 32bit.
Hmmm, właściwie to być może łatwiej to będzie sprawdzić komuś z systemem win7 - po prostu zainstalować wersję 32-bitowego LR. Powinno to chyba być możliwe jakoś?
Skontaktuj się z nami