Close

Strona 342 z 371 PierwszyPierwszy ... 242292332340341342343344352 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 411 do 3 420 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Ja mam w związku z tym nadzieję, że wypuszczą jakąś workstację na miejsce maca pro. Coś na konsumenckich procesorach (i5, i7) a nie z xeonami za duży hajs. No ale to tylko moje marzenia
    tak szczerze to jakby taki komputerek się pokazał to bym też sobie kupił, bo zapewne byłby ładny
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    tak szczerze to jakby taki komputerek się pokazał to bym też sobie kupił, bo zapewne byłby ładny
    Myślę, że chętnych byłoby wielu. Pisałem parę stron wczesniej, że bardzo mnie ciśnie niemożliwość rozbudowy mini, więc takie rozwiązanie byłoby dla mnie, jak i pewnie wielu innych ludzi zajebiste.

Póki co rozważam hackintosha.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Smile

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Mac OS X Snow Leopard nie istnieje w wersji 32 bity chyba. Zatem nie potrafię powiedzieć jak to by działało. Natomiast windows postawiony poprzez BootCamp na mini maku, działa wyłącznie w trybie 32-bitowym. I mogę zobaczyć jak będzie chodził na nim LR. Aktualnie na 4 GB pamięci porównanie powinno być sensowne nawet.
    No właśnie gdyby operacja instalacji systemu była mniej bolesna, to łatwiej byłoby sprawdzić różnice z win 7 64-bit na Twoim sprzęcie. Ponieważ posiadam kilka mniej używanych dysków twardych, to chyba sobie wkrótce porobię kilka eksperymentów. Bardziej z ciekawości, niż potrzeb, ale może komuś się to przyda.
    Myślałem o uruchomieniu Lightrooma w trybie 32bit na Mac mini, właśnie na OS X ... i sprawdzenie, tak tylko z ciekawości.

A off topic: na win 7 64-bit testy zrobiłem, zarówno z Lightroomem 32 i 46-bit, ale na już mocniejszych procesorach - pomiary z dokładnością słabo określoną:
    - i7 2600K@3,4 GHz czas generowania podglądu dla zdjęć 21M poniżej 1,5s, brak widocznego wpływu zastosowania jakiejkolwiek ilości filtrów, pędzli itd.
    - AMD Phenom II X4 955@3,2Ghz odpowiednio generowanie podglądu ok 30% dłużej, reszta jak w i7, generalnie Lightroom bardzo dobrze wykorzystuje każdy rdzeń.
    Na tych procesorach Lightroom uruchomiony jako aplikacja 32-bit działa zauważalnie wolniej.
    Właściwie przy i7 znika problem oczekiwania na cokolwiek (poza oczywiście przetwarzaniem w hurtowych ilościach) i praca jest na tyle komfortowa, na ile Lightroom pozwala.

Na c2d@3GHz i win xp 32-bit odpowiednio powyżej 8s, pędzel w ilości 4 szt. na większej powierzchni powodował już opóźnienia przy innych czynnościach i raczej po kilku latach już nie będę nowego systemu na nim stawiał. To tyle samo pracy, co na nowym. Raczej ew. wykorzystam licencję win do wirtualnego windowsa na OSX
    Ostatnio edytowane przez Fomarser ; 14-11-2011 o 19:40
    Lubię robić zdjęcia, tak po prostu.
    D7000, D300s, C5DII, kupa szkła i innych gratów

Domyślnie

to jak to jest, PS i Lr na OSX działa szybciej niż na pececie przy tym samym procku/ramie/grafice? Skinny cos pisal ale tu są tysiące postów, ciężko to znaleść...
    ;]

Domyślnie

Właśnie trafiłem "Fanbojstwo". Jak żywo, sytuacja ta (nie, że iPhone, nie że bateria), a właściwie sam sposób dyskusji, który przybliżył ogrodnik.january, jest toczka w toczkę taka sama jak w tym wątku.

Zacytuję puentę:

Wniosek z tej historyjki jest jedyny możliwy - pojęcia logiki i trzeźwej oceny sytuacji, nie mówiąc już o elementarnej znajomości matematyki, są fanbojom równie obce, jak borsukowi latanie na motolotni. Wdepną w g.wno i cieszą się, że ciepło w stopy. Dostaną zepsuty zegarek, to będą skakać z radości, że pasek się zapina. Zupa przesolona? Można przepijać wodą i się uśmiechać... Życie w świecie alternatywnej logiki i jabłkowego mistycyzmu, gdzie nawet usterka jest zaletą, to musi być frajda... A fakty? Jakie fakty?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    to jak to jest, PS i Lr na OSX działa szybciej niż na pececie przy tym samym procku/ramie/grafice? Skinny cos pisal ale tu są tysiące postów, ciężko to znaleść...
    Generalnie u mnie na i7-870, 16GB RAM 1600Mhz, 2 x 1TB WDC Black w Raid 0 wszystko działa podobnie, OpenGL jest szybszy na Windows, skraplanie na OS X, nie zdążyłem zrobić testów - akcji 1:1 więc nie wiem jak to w czasach wychodzi a nie mam już Windowsa. Na korzyść OS X jest praca z kilkoma dużymi aplikacjami na raz i widoczna różnica na korzyść OS X po kilku dniach pracy bez restartu.

W OS X, geekbench na tym kompie pluje 9200 pkt. Co ciekawe Mac Mini Server 2011 8600 pkt! Jak Apple zaprojektuje porządne chłodzenie, zrobi z tej podstawki kostkę / sześcian co by zmieścić więcej stacjonarnego sprzętu to może być następca najsłabszych Mac Pro dla tych, którym starcza wydajności a cenią sobie ten produkt Apple.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Wtedy pytanie było o normalną pracę, a nie o robienie testów w photoshopie, o komfort itd:
    No to ja się wypowiem, bo mam windowsa i osx na tym samym configu. Nie wiem jak z szybkością w lightroomie itp, ale photoshopie narzędzie liquify działa gorzej nieco na macu (bardziej zamula), a znowu windows się strasznie pluł jak chciałem zapisywać duże pliki za pomocą save for web (niektórych w ogóle nie mogłem na mojej konfiguracji). Mac to robi bezproblemowo i o wiele szybciej. Zapisywanie PNG na Win też zamulało, na OSX wciąż zamula ale nie tak mocno. Co do retuszu to mnie na windowsie jedna rzecz strasznie wnerwiała, chociaż była to drobnostka i pewnie da się to ominąć - że wciskanie alta służy do obsługi menu, i jak przy stemplu albo healing toolu wcisnąłem alt 2 razy to trzeba było jeszcze trzeci żeby z tego wyjść. To taka pierdoła, która doprowadzała mnie do szału. Normalnie retusz na obu wygląda tak samo. Jeszcze w moim przypadku Windows miał czasem problem z Wacomem. Kiedyś to drivery musiałem co chwilę reinstalować, później już było ok (chyba poprawili sterowniki), ale po wybudzeniu nie zawsze działał tablet, czasem trzeba było zrobić reset. Czasami zaraz po uruchomieniu kompa było to samo i trzeba było odpalić jeszcze raz. Ale to już problem bardziej sterowników niż systemu chyba. W każdym razie na OS Xie w ogóle coś takiego jak restart nie jest potrzebne.
    Jeszcze dopowiem do powyższego, że na windowsie kiedy plik zajmował w ramie ok 6 z 8GB to komp zamulał, po wyłączeniu PSa ciągle ten ram się nie chciał zwalniać musiałem do tego używać jakiegoś doinstalowanego softu który i tak średnio działał. W OSX zarządzanie ramem działa mi dużo sprawniej, mimo że mam na raz odpalonych DUŻO więcej programów niż chodziło na windowsie (na kilku pulpitach świetnie mi się pracuje, o ile na windowsie jeden monitor był udręką, to na osx w ogóle zapomniałem że chciałem kupić drugi, chociaż ostatnio coraz więcej widzę zastosowań dla drugiego). Generalnie ergonomia pracy z expose i spaces to coś rewelacyjnego, czego nikt kto nie korzystał ztego sam nie zrozumie (a przynajmniej mi się to wydawało głupotą jak miałem windowsa).

Domyślnie

po wyłączeniu PSa ciągle ten ram się nie chciał zwalniać musiałem do tego używać jakiegoś doinstalowanego softu który i tak średnio działał.
    fail.

Nie widze roznic w pracy z wieloma alpikacjami miedzy osx znajomego a moja winda, a odpalanie wielu wymagajacych aplikacji naraz to u mnie norma. Roznice widzialem tylko wtedy kiedy mialem stary talezowiec na ktorym opera caly czas cos skrobala ( parenascie strona na autorefresh 1 min ).
    d70s + N18-70 + N55-200

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Jak mi sie bedzie bardzo nudzic to wrzuce LR na mojego Maka i porownam. W PC mam C2D 2,33 z 3GB pamieci, w Maku C2D 2,4 z 2GB ale musial bym instalnac 64 bitowy system na PC bo mam XP, a czasu brak.

Wiem ze iMac C2D 2,4 z 8GB RAMu i 320GB HDD byl niemalze dokladnie 3x wolniejszy od mojego DELLa Precision 690 2 x Xeon 3Ghz z 8GB RAMu i 2 x SAS w RAID0 + 2 x 1TB w RAID0 jesli chodzi o import i 1:1 preview 100 skanow o wielkosci okolo 120MB kazdy. Porownanie przytaczam poniewaz obydwa komputery kosztowaly mnie po $2100, iMac 24" a DELL z 2405 monitorem. Po tym jak ze stoperem w reku zobaczylem ta ogromna roznice iMac stal sie komputerem dla syna wlasnie. Ach, wspomnienia

Domyślnie

Sprawdziłem właśnie, że LR na Win 7 32-bit postawionym na Maku przez Boot Camp, działa tak samo koślawo jak na moim PC z 32-bit XP oraz i7 920. Zatem to raczej sprawa wersji 32-bitowej, a nie systemu. A tym samym rada dla użytkowników 32-bitowego systemu (windows) - warto zmienić na 64-bity do obróbki grafiki! Następny test to odpalenie mojego monstera z win7 w wersji 64-bit. Zgaduję, że powinno być o wiele szybciej i w wielu operacjach sprawniej niż na maku mini. I zgadza się - LR bardzo ładnie obciąża wszystkie osiem rdzeni (cztery, ale podwójne bo z HT) z tego co pamiętam, ale nadal architektura 32-bitowa stanowi jakieś poważne ograniczenie.

Aha, dlaczego nie chciałem stawiać systemu 64-bitowego na PC. Ano dlatego, że korzystałem z kilku dziwnych gier, które podobno bardzo nie lubią się z Vistą oraz Win 7. Ale, że już się z nimi pożegnałem, to mogę zaryzykować instalację Win7 64-bit do testów. Ale tylko do testów, bo kupował go raczej nie będę - gry świetnie działają na 32-bitowym XP.

PS. A no i usypianie Win XP i wybudzanie go już mi szlag trafił i nie mam pojęcia jak to przywrócić bez reinstalki systemu i magii voodoo. To też powód by go nie włączać w kółko.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 15-11-2011 o 00:19

Strona 342 z 371 PierwszyPierwszy ... 242292332340341342343344352 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów