Close

Strona 334 z 371 PierwszyPierwszy ... 234284324332333334335336344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 331 do 3 340 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Jakiego nowego mini maca kupisz za 1.400PLN? :P
    Racja - to był sprzęt "raz otwarty", czyli nie do końca nowy. Mea culpa - no dobra, to niech będzie ile tam teraz kosztuje. Nie wiem, gdyż nowego takiego nie kupi się już chyba. Jest nowa wersja, a że ceny inne już - to i droższa.
    tomwidlak - ja nic takiego nie napisałem, że i7 jest słabszy. Tylko, że w konkretnym programie działa gorzej. W konkretnej mojej sytuacji. Mam cudownego Maka, lub niecudownego PC. Wybierz swoją wersję, masz do tego pełne prawo. To tak jak te super ostre, wyselekcjonowane obiektywy, ostre od pełnej dziury i łamiące wszelkie prawa optyki.

Mój to takie coś: http://myapple.pl/content/303-mac-mini.html - nie wiem ile teraz jest to warte.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-11-2011 o 02:44

Domyślnie

Może się starzeję, ale już mi się nie chce po raz kolejny przechodzić przez to samo. Windows 7 - to ma być rozwiązanie na wszelkie bolączki? A jak nie? Był 3.11, 95, 98, 98SE, Me, 2000, XP, Vista, teraz kolejny. Problemem, który zauważyłem gdzieś w okolicach 98SE to było bazowanie na rozwiązaniach jeszcze z DOS. Na każdym kroku, z kartami rozszerzeń na pierwszym miejscu. Ta tradycja kompatybilności wstecz ma niestety swoje wady i bagaż, który jakoś nie pozwala mi patrzeć tak optymistycznie na kolejny system. Blisko 20 lat z okienkami, a dopiero ostatnio chyba mógłbym w końcu wyrzucić stację dyskietek 1,44MB bo bez niej nie zainstaluję sterownika RAID.
    Warto wspomniec, ze kompatybilnosc z DOS byla tylko w systemach pre-NT, czyli z dekade temu. Windows XP w przypadku wspolczesnego mu sprzetu w znacznej czesci przypadkow dawal sobie rade. Byly problemy z niektorymi kontrolerami RAID, nie bylo wbudowanego wsparcia dla AHCI. Vista a pozniej win 7 sporo zmienily w tej materii. Nie znalazlem jeszce sprzetu z ktorym win7 by sobie nie poradzil. Nic dziwnego ze instalujac system XP na nowym komputerze trzeba miec stacje dyskietek. W koncu XP nie jest juz wspierany, a rpzede wszystkim jest systemem starym.

Zawsze kiedy ktos uzywajacy OSX mowi o tym ze system jest bardziej kompatybilny maci innym w glowach i powiela glupoty. OSX to system ktory ciezko zainstalowac gdziekolwiek poza platforma makowkowa. Windows instaluje sie za to na 99.9% komputerow klasy PC, w znacznej wiekszosci przypadkow bez problemow i "haxow".
    d70s + N18-70 + N55-200

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Racja - to był sprzęt "raz otwarty", czyli nie do końca nowy. Mea culpa - no dobra, to niech będzie ile tam teraz kosztuje. Nie wiem, gdyż nowego takiego nie kupi się już chyba. Jest nowa wersja, a że ceny inne już - to i droższa.
    tomwidlak - ja nic takiego nie napisałem, że i7 jest słabszy. Tylko, że w konkretnym programie działa gorzej. W konkretnej mojej sytuacji. Mam cudownego Maka, lub niecudownego PC. Wybierz swoją wersję, masz do tego pełne prawo. To tak jak te super ostre, wyselekcjonowane obiektywy, ostre od pełnej dziury i łamiące wszelkie prawa optyki.
    No ale ja to mam na mysli, to co piszesz jest poprostu nie mozliwe, jedynym wytlumaczeniem moze byc to ze z Twoim PC jest cos nie tak. Ja nie teoretyzuje, uzywalem iMaca przez ponad dwa lata, Mac Booka mam ponad trzy juz - oba o najlepszych parametrach w momencie zakupu nowych. Mialem tez przez pol roku MBP, uzywam tez PCtow od ponad 20stu lat, z tego 10 pracujac zawodowo jako IT - i na odleglosc moge Ci powiedziec ze cos jest nie tak z Twoim komputerem Takze jestem w stanie zrozumiec Twoja frustracje, ale frustruje Cie komputer z ktorym jest COS NIE TAK jestes zadowolony z Maka Mini, super dla Ciebie ale to co wypisujesz nie ma zadnego odzwierceidlenia w swiecie poza Twoim pokojem gdzie uzywasz Swoich komputerow

Zerknalem na ten link co pokazales - wedle wykresu owego nizej Twoj Mac Mini jest tak samo wydajny jak moj Mac Book, i ma te same parametry Moge napisac tylko jedno, wiedzac co moj Mac Book potrafi - jestes szalony I te 1400zl to cena z sufitu tez bo one nieco drozsze sa

Napisz mi prosze dokladnie w czym Twoj Mak Mini jest szybszy raz jeszcze, konkretne dzialania. Zainstaluje LR na moim Maku i porownam z moim PC za 500zl

Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 14-11-2011 o 02:54

Domyślnie

i7-920 to takie 4xP8600 ktore masz w tym mini :P
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Nie chodzi o kompatybilność Mac OS bo ta była bardzo słaba. Natomiast chodzi mi o zaszłości systemów windows i całej architektury. Co ja się nawalczyłem by karta telewizyjna mi się nie gryzła z dźwiękową i graficzną swego czasu. System przerwań przetrwał w niemal niezmienionej postaci bardzo długo. Podobnie jak konstrukcja BIOSu, czy karty graficzne i dźwiękowe, które torowały sobie drogę przez mękę i walczyły o coraz to lepsze magistrale. A zasilacze? Teraz ponownie zmiana w okablowaniu dysków i USB3 na horyzoncie. Zmian sprzętowo-softowych postępujących małymi kroczkami do przodu jest całe mnóstwo. I jak ogry, w systemie nawarstwia się masa różnych zaszłości. Przynajmniej tak było do tej pory. Jak pisałem, nie wiem co oferuje Win 7 - czy jest to lek na całe zło i należy od razu lecieć do sklepów. Używałem, nie powalił mnie - choć nie musiał. Taka miała być już Vista. A to nie są odległe w czasie premiery. Podobnie jak XP nie jest systemem starym, gdyż jeszcze nie tak dawno był najnowszym (czy może najlepszym).

Co do instalowania OS X poza platformą makową, to nie widzę powodu, dla którego miałaby być taka możliwość. Nie chcesz, nie kupuj.
    Tak, Windows instalował się zawsze całkiem nieźle. To potem były schody. A tani komputerek stawał się maszyną koszmarów, miliony kobiet zaprzątały głowę swoim chłopakom oraz mężom, by zainstalowali im jakiegoś ZIPA, GG, kodeki, skonfigurowali sieć, konta pocztowe i miliony innych rzeczy. To, że coś się instaluje na sprzęcie nie jest wyznacznikiem jakości. To warunek konieczny, by w ogóle jakość zacząć analizować.

Domyślnie

XP jest juz systemem starym, o 2 generacje wstecz. To ze tutaj, uzywa go wiekszosc ludzi i mowi ze jest lepszy od 7 powoduje ze tworza sie mity o zaszloscach i niekompatybilnsosci systemu. Kolejnym krokiem po XP byla vista. W pierwszej odslonie zaczeli z rewolucja - wiekszosc w managed code. Wyszlo jak wyszlo, pierwsza vista byla na prawde upierdliwym i kiepskim systemem. Po wyjsciu SP1 bardzo wiele sie zmienilo - zla opinia pozostala. Win 7 nie jest koleeejna modyfikacja. W win7 pozmieniano wiele kluczowych aspektow systemu - miedzy vista a win 7 jest znacznie wiekszy skok niz miedzy win xp a win vista sp1. Jest on moim zdaniem systemem bardzo dobrym i na miare swoich czasow. BArdzo wiele rzeczy calkowicie przeprojektowanych, inaczej rozwiazane kluczowe aspekty np uprawnien, zarzadzania procesami. Jest znacznie lepszy i stabilniejszy od wszystkich wczesniejszych systemow. Czy jest recepta na wszelkie bolaczki? NA chwile obecna na pewno na znaczna wiekszosc. Zawsze znajdzie sie jakis producent ktory zrobi sprzet ktory bez jego wlasnych, dziwnych sterownikow nei bedzie dzialal, a ostatnie sterowniki ktore wydal to sterowniki na 32 bit XP. Tylko czy to wina windowsa?

W PC masz problem z tym ze niedlugo USB3, PCI-E 3.0, SATA 6Gbps, etc. W Maku? W maku nie masz, po prostu kupujesz nowego. Na pewno jest to wygodniejsze, chociaz czy kupienie "skladaka"od powaznej firmy, ze skonfigurowanym systemem nie zapewni Ci tej samej wygody?

miliony kobiet zaprzątały głowę swoim chłopakom oraz mężom, by zainstalowali im jakiegoś ZIPA, GG, kodeki, skonfigurowali sieć, konta pocztowe i miliony innych rzeczy.
    Tutaj wyolbrzymiasz te problemy. W dobrym srodowisku sieciowym nigdy nie zdazylo mi sie miec problemow z konfiguracja sieci pod win xp, a sporo przy tych rzeczach grzebalem - wszystko pieknie automatycznie. Instalowanie zewnetrznych programow to rzecz zalezaca bardziej od dostawcy oprogramowania. Konfiguracja programow.. no coz, jezeli mam byc szczery to gdybym posadzil kobiete ktora prosi mnie o takie rzeczy przed makiem na pewno nie mialaby mniej problemow z konfiguracja klienta poczty Gdyby siec nie dzialala tak jak nalezy ( np brak DHCP ) to mysle ze mialaby wiecej problemow niz na windzie.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 14-11-2011 o 03:16
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Napisz mi prosze dokladnie w czym Twoj Mak Mini jest szybszy raz jeszcze, konkretne dzialania. Zainstaluje LR na moim Maku i porownam z moim PC za 500zl
    Musiałbym nagrać filmik z pracy w LR z pędzlowaniem, retuszowaniem zdjęć. Na PC zaczyna to chodzić u mnie koślawo już przy kilkunastu (a czasem nawet kilku) zmianach. Na Maku jest płynnie bardzo długo i przy tych operacjach, które ja wykonuję na Maku nie doszedłem do etapu by zaczęło mnie coś denerwować. A na PC tak. Także nie jest to "eksport iluś tam zdjęć", ale płynność obróbki - pracy ze zdjęciami. Na tej samej wersji LR dodam. To ważne ponieważ testując LR od wersji 2 z różnymi betami po drodze, wydajność bardzo się zmieniała. W pewnych wersjach nawet suwaki chodziły z ogromnym opóźnieniem. Aktualnie wszystko zdaje się być w interfejsie ok. Tylko wydajność na maku jest lepsza.

Aktualnie nie będę się bawił w dowodzenie tego, co piszę. Nie mam czasu na to, ani ochoty. Być może to zrobię wkrótce, ale nic mnie do tego nie ciągnie - i tak nie będę używał PC do codziennej pracy, bo ogłuchnę.

Tak jak napisałem - załóżmy, że jakimś cudem mój składak działa fatalnie. Co poradzisz oprócz kupna nowego systemu operacyjnego? Powiedzmy, że pokochałem XP i nie chcę go zmieniać. W końcu od lat PC są według was lepsze niż Maki prawda? Czyli porównuję współczesne sobie systemy we wrześniu/październiku 2009 roku. No chyba, że mam porównywać z Vistą, ale chyba tego mi nie polecicie?
    No więc zaraz się zacznie - benchmarki dysku, pamięci, systemu plików itp. Potem pewnie jakieś dodatkowe interesujące teorie i próby użycia różnych narzędzi. Czyli nagle mam korzystać z zasobu wiedzy, doświadczenia i rad jakichś obcych osób. W ogóle wiedzieć o co spytać, ocenić, czy to co doradzicie ma sens, czy nie. Czy grozi mi coś niebezpiecznego podejmując określone działania itd. I jak to zwykle bywa, zapewne w końcu rozłożę ręce.
    A jak by wyglądała sytuacja na Maku? Skontaktowałbym się z firmą Adobe oraz Apple. Podał specyfikację sprzętu. Oceniliby, że albo sprzęt nie spełnia wymagań do płynnej pracy, albo wskazali przyczynę dość dokładnie. W zamkniętym systemie jest to zatem dodatkowy plus - pomoc techniczna, która ma szanse w rozsądnym czasie dojść do tego, co jest grane.
    Kolejny drobiazg.

No dobra, ale odejdźmy od mojego specyficznego problemu. To tylko jedna cegiełka do dyskusji. Przecież nie zaważy na waszej ocenie!
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-11-2011 o 03:24

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Musiałbym nagrać filmik z pracy w LR z pędzlowaniem, retuszowaniem zdjęć. Na PC zaczyna to chodzić u mnie koślawo już przy kilkunastu (a czasem nawet kilku) zmianach. Na Maku jest płynnie bardzo długo i przy tych operacjach, które ja wykonuję na Maku nie doszedłem do etapu by zaczęło mnie coś denerwować. A na PC tak. Także nie jest to "eksport iluś tam zdjęć", ale płynność obróbki - pracy ze zdjęciami. Na tej samej wersji LR dodam. To ważne ponieważ testując LR od wersji 2 z różnymi betami po drodze, wydajność bardzo się zmieniała. W pewnych wersjach nawet suwaki chodziły z ogromnym opóźnieniem. Aktualnie wszystko zdaje się być w interfejsie ok. Tylko wydajność na maku jest lepsza.

Aktualnie nie będę się bawił w dowodzenie tego, co piszę. Nie mam czasu na to, ani ochoty. Być może to zrobię wkrótce, ale nic mnie do tego nie ciągnie - i tak nie będę używał PC do codziennej pracy, bo ogłuchnę.

Tak jak napisałem - załóżmy, że jakimś cudem mój składak działa fatalnie. Co poradzisz oprócz kupna nowego systemu operacyjnego? Powiedzmy, że pokochałem XP i nie chcę go zmieniać. W końcu od lat PC są według was lepsze niż Maki prawda? Czyli porównuję współczesne sobie systemy we wrześniu/październiku 2009 roku. No chyba, że mam porównywać z Vistą, ale chyba tego mi nie polecicie?
    No więc zaraz się zacznie - benchmarki dysku, pamięci, systemu plików itp. Potem pewnie jakieś dodatkowe interesujące teorie i próby użycia różnych narzędzi. Czyli nagle mam korzystać z zasobu wiedzy, doświadczenia i rad jakichś obcych osób. W ogóle wiedzieć o co spytać, ocenić, czy to co doradzicie ma sens, czy nie. Czy grozi mi coś niebezpiecznego podejmując określone działania itd. I jak to zwykle bywa, zapewne w końcu rozłożę ręce.
    A jak by wyglądała sytuacja na Maku? Skontaktowałbym się z firmą Adobe oraz Apple. Podał specyfikację sprzętu. Oceniliby, że albo sprzęt nie spełnia wymagań do płynnej pracy, albo wskazali przyczynę dość dokładnie. W zamkniętym systemie jest to zatem dodatkowy plus - pomoc techniczna, która ma szanse w rozsądnym czasie dojść do tego, co jest grane.
    Kolejny drobiazg.

No dobra, ale odejdźmy od mojego specyficznego problemu. To tylko jedna cegiełka do dyskusji. Przecież nie zaważy na waszej ocenie!
    Powiem Ci bardzo prosto i przejrzyscie (uwaga dla adminow, nie jest to ogloszenie a tylko argument w dyspucie):

Za polowe ceny nowego sredniej klasy Maka Mini (4000zl) jestem w stanie zlozyc Ci PCta i wlasciwie zainstalowac Win7 na nim lacznie ze zrobieniem "image" dysku po pelnej konfiguracji jak bys kiedys potrzebowal przeinstalowac system. Gwarantujac zarazem ze bedzie on rownie stabilny lub stabilniejszy jak Mak, rownie bezproblemowy, rownie cichy i wydajny lub nawet nieco wydajniejszy jesli chodzi o ogolna prace systemu. Bedzie tylko wiekszy oczywiscie, za POLOWE PIENIEDZY.

Byl bys tez z niego wielce zadowolony, calkiem jak ja z moich komputerow z Win7
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 14-11-2011 o 03:49

Domyślnie

No chyba, że mam porównywać z Vistą, ale chyba tego mi nie polecicie?
    Win 7 mial premiere w 2009 o ile dobrze pamietam :P A jezeli jest to sprzet wczesniejszy, bo 7 wyszla pod sam koniec, to tak, polecam viste ze wszystkimi SP. Format dysku i postawienie calego systemu od nowa. Nie wiem na czym Pana problem polega, wiec w tym momencie ciezko to stwierdzic jakie kroki potrzeba. Czy Pan skladal ten komputer? Czy grzebal Pan w konfiguracji systemu? w BIOSie? Swiezy system, zainstalowany jakas 1h temu na moim i7-920 zz PSem w wersji trial dziala bez najmniejszych zajakniec. wszystko otwiera sie blyskawicznie, obrobka batchowa leci calkiem szybko, PS otwiera kilka rawow w sekundy. ( Dodam ze jest to na dosc starej talezowce 500 GB ) LR sprawdzilbym, ale mi sie nie chce, bo watpie abym uzyskal inne efekty.

W zamkniętym systemie jest to zatem dodatkowy plus - pomoc techniczna, która ma szanse w rozsądnym czasie dojść do tego, co jest grane.
    Helpdesk z systemem pytan i odpowiedzi. Dziala dla najczesniej spotykanych problemow ktore mozna wygooglac.

@tomwidlak:
    Jedno trzeba przyznac, wielkosc minimaca jest bardzo fajna sprawa. Najtanszy minimac to bardzo fajne rozwiazanie jako htpc, ale nie jako desktop Tylko ze zastosowania htpc to inny segment troszeczke i inaczej sklada sie do niego komputery. Pasywne chlodzenie procesora, ultraciche noctuy...
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 14-11-2011 o 03:53
    d70s + N18-70 + N55-200

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Jedno trzeba przyznac, wielkosc minimaca jest bardzo fajna sprawa. Najtanszy minimac to bardzo fajne rozwiazanie jako htpc, ale nie jako desktop Tylko ze zastosowania htpc to inny segment troszeczke i inaczej sklada sie do niego komputery. Pasywne chlodzenie procesora, ultraciche noctuy...
    Z tym sie zgodze, dla mnie nie ma to znaczenia bo komputer stoi z dala i pod stolem ale dla kogos kto naprawde nie ma miejsca to jest swietna sprawa. Jesli jest takie wymaganie, wtedy akceptuje sie minusy w postaci mniejszej wydajnosci za wieksze o wiele pieniadze. Ale to jest wyjatkowa sytuacja.

Strona 334 z 371 PierwszyPierwszy ... 234284324332333334335336344 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów