Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Domyślnie

btw:w kwesti przepalen - nie ma roznicy ktory Canon, (sam mam canona!) - kazdy w trybie automatyki jest w stanie zrobic ci przepalenie jesli obiekt bedzie przeswietlony, a pomiar zrobisz w trybie centralnie wazonego pomiaru swiatla - wiec prosze mi nie pisac bzdur ze canon pod tym wzgledem jest lepszy od nikona.. bo tutaj nie chodzi o aparat! ale zwyczajnie o to by fotograf sam dokonal wlasciwego pomiaru i ustawil potrzebne opcje.

Oszczędny w słowach Awatar jerryjola
    Miasto
    Częstochowa/Karczewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalski Zobacz posta
    Hej,

Noszę się z zakupem DSLR już od pewnego czasu. Prawie się zdecydowałem, zostało już tylko paru kandydatów i najsilniejszym z nich jest D80.

Mam tylko taką wątpliwość: (....) ale może to po prostu nie ma sesnu?

Czy pogoni za megajakością nie napędzają przypadkiem profesjonaliści? Czy jest tu ktoś, kto fotografią zajmuje się wyłącznie hobbystycznie i może powiedzieć 'Ale zaje**** ten D80, nie zamieniłbym go na nic innego'?

jak Cię stać, to spokojnie kup....nie ma idealnych aparatów, przede wszystkim cyfrowych. Ja wykorzystuję pomiar matrixowy w pomieszczeniach...a cw czy punktowy na zewnątrz, zawsze biorę pod uwagę przepalenia, dlatego gdy nawet robię zdjęcia na matrixie na zewnątrz, to koryguję ekspozycję o -1/3 EV lub o -2/3. Tak też miałem w Olku e 300...nie znam aparatu, który idealnie robiłby zdjęcia w każdych warunkach bez problemu - stąd też masz różne metody pomiaru: matrix, CW czy punktowy...wszystko w zależności od sytuacji.
    I całe szczęście, że właśnie są to cyfrówki, bo dzięki temu można próbować bez końca, aż do osiągnięcia pożądanego przez nas efektu.
    Zauważ jeszcze jedną rzecz: każdy ma inny gust, i inny odbiór świata, więc każdy może sobie ustawiać tak, jak mu pasuje - jeden woli kolory żywsze, inny zdjęcie bardziej stonowane, a inny bardzo ostre...np. w byłym olku e 300 pomiar matrycowy był do bani, ale punktowy, na którym generalnie robiłem, był bardzo dobry...
    I faktycznie-jak ktoś chce mieć idealny pomiar światła, lepiej niech kupi kompakta.
    I właśnie amator ma przyjemność z tego, ze może powalczyć z aparatem tak jak chce.
    I jeszcze raz wybrałbym d80, bo jest to dobry aparat, mimo iż z olka e 300 byłem bardzo zadowolony (sprzedałem, bo cholernie byłem ciekawy tego d80 i póki co nie zawodzi mnie)
    Albercik wie lepiej...
    d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,

Domyślnie

jesli Cię stać, zamiast D80 bierz D200, aktualna cena sklepowa to jakieś 4700 dokup stałkę 50 1.8D i rób zdjęcia, jakością wymieciesz wszystkie spory o przepalenia a potem jakiś zoom jak opanujesz sprzęt. Powodzenia
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Ja jestem zadowolony.
    Czy jest to cudowny aparat? NIE!
    Nie ma cudownych aparatow, ale ten jest wyjatkowo fajny.
    Pelny manual wymaga sporo nauki i moze byc dobra weryfikacja umiejetnosci, ale bardzo wiele mozna z niego wydobyc.
    Cieszy mnie, ze ustawien jest mnostwo (szczegolnie tych wlasciwych i odpowiedni wkomponowanych w calosc).
    Jeszcze bardziej mnie cieszy jednak, ze on na te ustawienia reaguje. W widoczny sposob.
    To nawet nie do konca jest aparat. Bardziej lab foto z obiektywem
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    Zastanawia mnie fenomen popularności D80 przy obecnej cenie D200.
    Ano, wiele razy radzono: "lepiej kup sobie gorszą puszkę a lepsze szkło, niż na odwrót". Oba CCD mają tę samą rozdzielczość, więc w którym wypadku użytkownik powinien być bardziej zadowolony z uzyskanego obrazu? Poza tym, jak wieść gminna niesie, 80 mniej szumi
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Witam Wszystkich.
    Chcialbym sie podzielic swoimi wrazeniami z "obslugi" d200 i 50/1.4.
    piekna słoneczna pogoda -łazienki Warszawskie .zrobiłem z 300 zdjec .
    I teraz ...wrzucam na komp i szok.
    Jasne, brzydkie kolory,przebłyski światla słonecznego,jakieś niebieskawe obwoluty na posagach.......SZOK

Ale musze powiedzieć że jestem totalnym amatorem jesli chodzi o ustawienia /a pewnie jest co tam ustawiać/.

Właścicielem sprzetu jest mój syn ktory powiedzial mi co i jak .no ale?....i wypuścil mnie w plener.I widze ze musze chyba jeszcze mnostwo lekcji uzyskac od niego.
    a miało byc tak pieknie .Widze czytając posty ze nie jestem odosobniony przy robieniu niezbyt dobrych fotkek na takim sprzecie.
    Tu na forum juz sie sporo dowiedziałem i chwała wam za te posty.

I na KONIEC
    Musze sie nauczyc i poznać sprzet.
    I cos tu pokaże ze swoich prac.

A moze jakis porady ,ułatwiajace zycie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    <ciach>
    jak zwial mi sprzed obiektywu (zanim ten po 5 sek. ustawil ostrosc )kolejny ptasior, pomyslalem: DOSC! Zbieram na lustro
    <ciach>
    Z ust mi wyjąłeś te słowa. Dokładnie rok temu poczułem dokładnie to samo. Z różnych przyczyn kolejny rok zajęło mi podjęcie decyzji o zakupie. Wreszcie jutro wybieram się po D80
    Krzysiek

D7000 | Nikkor 18-70 3.5-4.5G | Nikorr 35mm 1.8G | Sigma 70-300 4-5.6 APO DG

Domyślnie

mimo ze watek stary dopowiem swoje piec groszy. jestem amatorem w 100% na fotach nie zarabiam. a przed podobnym dylematem satlem jakies pol roku temu. wybieralem poczatkowa miedzy canonem d20 a nikonem d70 i d80. a skonczylo sie na d200 + 18-200vr. jakby nie patrzec w 100% po namowie forumowiczow[wieeeelkie dzieki] z czego sie bardzo ciesze. wiec jesli stac cie na d80 to kup d80 albo to co najlepsze mozesz, puchy starzeja sie szybko a obiektyw latwiej zmienic niz puszke- pozdrawiam
    "Cos" optymistycznego

D200+ 18-200 VR i jakis tam filterek

Domyślnie

Pytasz czy d80 jest oki dla amatora. Gdybyś nie wiedział czego chcesz, odpowiedziec byloby trudno. ale wiesz, bo piszesz: "Lubię kombinować i interesuje się tym mocno 'ponadamatorsko', bawi mnie fotografia z artystycznym smaczkiem ale to ciągle jest tylko i wyłącznie zabawa."
    więc kompakt to szybko bedzie dla Ciebie za mało. Wez aparat wyskakujący troche ponad Twoje umiejetnosci, ale taki, ktorego nie bedziesz odczuwal potrzeby szybko zmienic, nie okrojony ze sruokreta itd. D80 z pewnoscia nie bedzie za duzo, podobnie jak d70 czy d70 s. d70s + lepsze szkło lub sabinka to jest niezla alternatywa,
    ale z70 i 80 bedziesz miał co robic, ale nie obawaj sie, glupio by wyglądał dopiero koles z Markiem ktory by sie pytal co jak ustawic

Domyślnie

Niby czemu glupio by wygladal?Dlatego ze powaznie potraktowal nowe hobby i go stac na najlepszy sprzet?Bez przesady - aparat to nie relikwia.
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów