Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Domyślnie D80 - przesada dla amatora?

Hej,

Noszę się z zakupem DSLR już od pewnego czasu. Prawie się zdecydowałem, zostało już tylko paru kandydatów i najsilniejszym z nich jest D80.

Mam tylko taką wątpliwość: W sumie, jakby na to nie patrzeć, na zdjęciach raczej zarabiać nie będę. Dla mnie jest to po prostu mnóstwo frajdy, sposób na spędzenie wolnego czasu, itp. Lubię kombinować i interesuje się tym mocno 'ponadamatorsko', bawi mnie fotografia z artystycznym smaczkiem ale to ciągle jest tylko i wyłącznie zabawa.

Trudno mi jest ocenić ilu z was zajmuje się fotografią zawodowo, ale czasem jak czytam wątki o tym, że pomiar matrycowy w D80 przepala w jakichśtam warunkach i że to tragedia, to mam wrażenie, że poza kilkoma maniakami foto na tym forum udzielają się głównie ludzie, którzy biorą średnio 1000$ za jedną fotę. Do tej pory fotografuję aparatem znacznie gorszej jakości. Mój obiektyw ma chyba wszystkie wady najgorszego DSLR*10 i jeszcze do tego matryca szumi mocno na ISO400 i jakoś z tym żyję i nawet czasem specjalnie sieknę sobie takie wysokie iso bo mi to jakóś pasuje do koncepcji

Generalnie nie mam zamiaru fotografować komarów z kilometra.

Stąd pytanie, skierowane głównie do _amatorów_ o ile tacy wogóle tutaj są: Czy waszym zdaniem D80 to nie przesada? Jak na polskie warunki, 3000pln za samą puchę to jednak sporo i chociaż nie jest to dlamnie jakiś wielki problem finansowy, to jednak trochę mnie strzyka... Zalety D80 znam, bardzo mi się ten sprzęt podoba i jakość obrazu ergonomię no i frajdę jaką daje trzymanie porządnego body na pewno wykorzystam(do poprawy humoru głównie i chwalenia się fotkami ) ), ale może to po prostu nie ma sesnu?

Czy pogoni za megajakością nie napędzają przypadkiem profesjonaliści? Czy jest tu ktoś, kto fotografią zajmuje się wyłącznie hobbystycznie i może powiedzieć 'Ale zaje**** ten D80, nie zamieniłbym go na nic innego'?

Domyślnie

Ja jestem amatorem tak jak Ty. Nie zarabiam na zdjeciach (bo i kto by je chcial kupic ). Fotografowanie sprawia mi przyjemnosc, relaksuje sie biegajac z aparatem
    Jesli wydatek na D80 nie bedzie dla Ciebie zabójczy (czyli ze nadal przez najblizszy rok bedzie Cie stac na jedzenie, opłaty itd ) to KUP.
    Mnie D80 kosztował sporo czasu odkładania pieniedzy... Pocztakowo zbieralem na D50 z 18-55, pozniej udało mi sie wyskrobac na D70s... Ale jak wiadomo - apetyt rosnie w miare jedzenia.. Wiec powiedzialem sobie, ze tylko D80 z 18-70 I tak zrobiłem. Nie żałuje
    Pamietaj tez o jednym - lepiej kupic gorsza puszke, a lepszy obiektyw... Na moje potrzeby D80 z Nikkorem 18-70 na razie styka, teraz planuje zakup stałki i jakiegos tele.
    Pozdrawiam

ps. Ja zawsze w takich sytuacjach mowie sobie - "raz sie żyje" Trzeba sobie umilac to życie jak tylko sie da i nie odmawiac sobie przyjemnosci
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 25-03-2007 o 21:34

Domyślnie

Kazdy aparat z automatyka ustawien jest dla amatora.
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Odpowiedz sobie na 2 pytania:
    - czy fotki będziesz robił w RAWach i potem je obrabiał
    - czy będziesz robił odbitki 20x30 i większe
    Jeśli obie odpowiedzi są twierdzące, to bierz D80 - nie zawiedziesz się.
    Jeśli natomiast chcesz mieć gotowe, super jakości jpegi prosto z puszki (takie jak z kompakta), to się rozczarujesz. Jestem amatorem i właśnie taki szok przeżyłem. Ale odkąd pstrykam tylko w RAWach, to żaden wyostrzająco-koloryzujący kompakt się nie umywa. Tylko roboty jest więcej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J@sió Zobacz posta
    Jeśli natomiast chcesz mieć gotowe, super jakości jpegi prosto z puszki (takie jak z kompakta), to się rozczarujesz.
    Absolutnie sie z tym nie zgadzam, poki co robie głównie w jpg i moim zdaniem jakosc jpg z D80 jest bardzo dobra.
    W ustawieniach osobistych mam tylko wyostrzanie ustawione na +1 (ale nawet na NORMAL jakosc z jpg jest spoko).

Domyślnie D80.

Witam.Posiadam D80 i jestem zachwycony.To jest super amatorski aparat -bo kto miałby tyle zdrowia jako zawodowiec żeby zgłebiać wszystkie " opcje techniczne " martwić się o sposoby pomiaru expozycji , NEF - y itd .
    Ja jako amator mam wielkie pole do działania te wszytkie funkcje ,przepały ....... to mi zajmie rok . Np do dziś od grudnia mam 5000 klapnięć migawki . Takich foto zeby pokazać mam zero .Ale nic to walczę .Dlatego szanowny kolego tylko D80 .Moim zdaniem jest wspaniały a że trzeba się sporo uczyć to inna "inszość" .Tylko amator może sobie na to pozwlić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalski Zobacz posta
    Czy jest tu ktoś, kto fotografią zajmuje się wyłącznie hobbystycznie i może powiedzieć 'Ale zaje**** ten D80, nie zamieniłbym go na nic innego'?
    ja jestem Wlasciwie kiedys bylem w podobnej sytuacji jak Ty. Mialem wysluzonego Canona S1 i tez sie zastanawialem czy taki sprzet pol-profi jak D80 nie bedzie zbytnia przesada. Glownie robilem zdjecia przyrodnicze i krajobrazowe. Do zakupu lustrzanki sklonil mnie rodzaj robionych przezemnie zdjec, tzn. jak zwial mi sprzed obiektywu (zanim ten po 5 sek. ustawil ostrosc )kolejny ptasior, pomyslalem: DOSC! Zbieram na lustro (wahalem sie miedzy D80, a Pentaxem K10D). I tak jestem teraz szczesliwym posiadaczem tej puszki. Jesli chodzi o przepaly na Matrixie ja z tym nie mam problemow. Nie musze juz mowic o wyzszosci praktycznie pod kazdym wzgledem lustrzanki nad kompaktem. Jak masz tylko kase i jestes zapalonym fotoamatorem to bierz i sie nie zastanawiaj Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez swider ; 25-03-2007 o 21:45
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Kup sobie D70s i lepsze szkło.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalski Zobacz posta
    ... ale czasem jak czytam wątki o tym, że pomiar matrycowy w D80 przepala w jakichśtam warunkach i że to tragedia, to mam wrażenie, że poza kilkoma maniakami foto na tym forum udzielają się głównie ludzie, którzy biorą średnio 1000$ za jedną fotę...
    ...
    ...Stąd pytanie, skierowane głównie do _amatorów_ o ile tacy wogóle tutaj są...
    ..
    ...Czy pogoni za megajakością nie napędzają przypadkiem profesjonaliści? Czy jest tu ktoś, kto fotografią zajmuje się wyłącznie hobbystycznie i może powiedzieć 'Ale zaje**** ten D80, nie zamieniłbym go na nic innego'?
    żartujesz prawda?
    na tym forum ponad 90 % to fotoamatorzy, o czym świadczą zresztą wątki i problemy tam poruszane. mam nadzieje, mże zawodowcy nie maja takich dylematów.
    tę pogoń za megajakością też w duzej części chcą amatorzy (zoomy koniecznie 2,8 - po co one wszystkim?), brak zaawansowanych funkcji w d50 itd.
    wysnułeś złe wnioski co do uzytkowników forum.

a co do twego pytania. To nieistotne czy jesteś amatorem czy zawodowcem. Ważne na co cię stać finansowo i ile "poświęcisz" pieniędzy na hobby (ulubione?)
    tu część ludzi zarabia robiąc śluby na D50 (zawodowcy czyli), a niektórzy amatorzy mają D2X - dla nich to zabawa i satysfakcja, kasę zarabiają na giełdzie a zdjęcia robią bo lubią.
    Jak cię sprzęt cieszy i cię stać - kup najlepsze na co cie stać (bo body się szybko starzeje) - D80 jak najbardziej polecam.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Odp jest prosta - jesli kogos stac to zaden aparat nie bedzie przesada, bo kto wie jaki poziom umiejetnosci reprezentuje jego wlasciciel

Czesto jest tak ze, mowi sie ze to fotograf a nie aparat robi zdjecie, ale prawda jest taka ze fotograf moze miec pomysl dobry, przygotowanie dobre, a sprzet.. 'da dupy' , bardzo czesto sie tak dzieje. Sprzet jest istotny tak samo jak jego wlasciciel ktory robi przy jego pomocy zdjecia, czesto ich jakosc jest zalerzna od samego aparatu. Dobrze miec dobry sprzet.

Ja za jakies 3 tyg. tez kupuje d80 z kitem 18-135, a potem chcem dokupic 50mm 1.8

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów