Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Perthówek/Australia

Domyślnie

mi nie chodzi o wywolanie kolejnej wojny... tylko o konkretne zainwestowanie okolo 20k PLN... wiec jak widze ze ktos sie przesiadl z N na C to chcialbym wiedziec czemu... szczegolnie ze jak polazlem do sklepu to gosciu mi mowi ze skoro zaczynam od zera to zebym zmienil sys na C... z powodu sensora i wiekszego wyboru szkiel... tyle ze majac dwa D70s wczesniej nie jestem przekonany do C... wiec chialbym wiedziec/dowiedziec/poczytac ile sie da o obu sys'ach bez wprowadzania wojen...

;]
    Ostatnio edytowane przez MGS ; 26-03-2007 o 16:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez corso Zobacz posta
    Kolega jednak powinien zostac przy kompakcie ;D
    Pisałem, że robię i wyłącznie na Manualu...

Chyba się nie rozumiemy. Ja nie mam problemu z robieniem zdjęć.

Może ujmę moje powyższe wypowiedzi następująco. Canonem robi się przyjemniej zdjęcia niż D80 z którym trzeba "walczyć".

Cytat Zamieszczone przez MGS Zobacz posta
    mi nie chodzi o wywolanie kolejnej wojny... [...] wiec chialbym ile sie da o obu sys'ach bez wprowadzania wojen...
    Nie da się... Chłopaki maja kompleksy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Jesli myslisz ze przepasci nie ma - nie patrzyles w wizjery wymienionych puszek - TO wlasnie przepasc.
    Jeśli chodzi o nikonowskie body to patrzyłem w wizjery D40/D50/D70s/D200/D2x
    Jest dla mnie przepaść pomiędzy D2x a całą resztą.
    Jeśli rozmawiamy o wizjerach w D50 i D80 to wg mnie jest znaczna różnica w komforcie pracy na korzyść D80 ale nie jest to przepaść za którą warto zapłacić kilka tysięcy złotych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalski Zobacz posta
    Hej,

Noszę się z zakupem DSLR już od pewnego czasu. Prawie się zdecydowałem, zostało już tylko paru kandydatów i najsilniejszym z nich jest D80.

Mam tylko taką wątpliwość: W sumie, jakby na to nie patrzeć, na zdjęciach raczej zarabiać nie będę. Dla mnie jest to po prostu mnóstwo frajdy, sposób na spędzenie wolnego czasu, itp. Lubię kombinować i interesuje się tym mocno 'ponadamatorsko', bawi mnie fotografia z artystycznym smaczkiem ale to ciągle jest tylko i wyłącznie zabawa.

Trudno mi jest ocenić ilu z was zajmuje się fotografią zawodowo, ale czasem jak czytam wątki o tym, że pomiar matrycowy w D80 przepala w jakichśtam warunkach i że to tragedia, to mam wrażenie, że poza kilkoma maniakami foto na tym forum udzielają się głównie ludzie, którzy biorą średnio 1000$ za jedną fotę. Do tej pory fotografuję aparatem znacznie gorszej jakości. Mój obiektyw ma chyba wszystkie wady najgorszego DSLR*10 i jeszcze do tego matryca szumi mocno na ISO400 i jakoś z tym żyję i nawet czasem specjalnie sieknę sobie takie wysokie iso bo mi to jakóś pasuje do koncepcji

Generalnie nie mam zamiaru fotografować komarów z kilometra.

Stąd pytanie, skierowane głównie do _amatorów_ o ile tacy wogóle tutaj są: Czy waszym zdaniem D80 to nie przesada? Jak na polskie warunki, 3000pln za samą puchę to jednak sporo i chociaż nie jest to dlamnie jakiś wielki problem finansowy, to jednak trochę mnie strzyka... Zalety D80 znam, bardzo mi się ten sprzęt podoba i jakość obrazu ergonomię no i frajdę jaką daje trzymanie porządnego body na pewno wykorzystam(do poprawy humoru głównie i chwalenia się fotkami ) ), ale może to po prostu nie ma sesnu?

Czy pogoni za megajakością nie napędzają przypadkiem profesjonaliści? Czy jest tu ktoś, kto fotografią zajmuje się wyłącznie hobbystycznie i może powiedzieć 'Ale zaje**** ten D80, nie zamieniłbym go na nic innego'?
    Kupuj to na co Cię stać i tyle. Nie ma co dorabiać do tego polityki. Aparat to aparat. Narzędzie jak każde inne.
    Ostatnio edytowane przez Remol71 ; 26-03-2007 o 16:04
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    Jeśli chodzi o nikonowskie body to patrzyłem w wizjery D40/D50/D70s/D200/D2x
    Jest dla mnie przepaść pomiędzy D2x a całą resztą.
    Jeśli rozmawiamy o wizjerach w D50 i D80 to wg mnie jest znaczna różnica w komforcie pracy na korzyść D80 ale nie jest to przepaść za którą warto zapłacić kilka tysięcy złotych.
    d80 ma wizjer d200,roznica w cenie to ok 1200-1300 a nie "kilka tysiecy", druga rzecz ze roznica to nie tylko wizjer.
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

d80 ma wizjer d200,roznica w cenie to ok 1200-1300 a nie "kilka tysiecy", druga rzecz ze roznica to nie tylko wizjer.
    Zgadza się, nie tylko wizjer różni te dwa modele ale w mojej opinii różnica w cenie nie jest ich warta.
    Dewagacje na temat subiektywnych odczuć są bez sensu.
    Zastanawia mnie fenomen popularności D80 przy obecnej cenie D200.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tharatyn Zobacz posta
    Canonem robi się przyjemniej zdjęcia niż D80 z którym trzeba "walczyć".
    Z aparatem nie trzeba walczyć, tylko się do niego przyzwyczaić. To czasem jak ze zmianą samochodu na inną markę - niektórym nie odrazu wszystko pasuje i dopiero po jakimś czasie odczuwają komfort i przyjemność z jazdy
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tharatyn Zobacz posta
    Canonem robi się przyjemniej zdjęcia niż D80 z którym trzeba "walczyć".
    Ale ktorym Canonem, ktorym? Bo ja robie 30D i walcze z matrycowym korekta -1/3 lub -2/3 EV na okraglo. Do tego konieczna korekta przy blyskaniu lampa, czego w Nikonie nie musialem nigdy robic - blysk byl zawsze bezbledny.

A juz sposob dzialania protezy przycisku AEL (tutaj"*") oraz spawarka do AFa, jak nie masz zewnetrznej lampy doprowadzaja czasem do szalu.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

One sa jeszcze bardziej wymagajace - a im wyzej tym mniej trybow automatycznych ;]
    Ale mi chodzilo o jakosc zdjec co do reszty zgadzam sie z Toba absolutnie
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    Start OT
    a czytałeś gdzieś o problemach z pomiarem matrycowym w D50??
    nie zawsze nowszy znaczy lepszy
    moim zdaniem z roku na rok, z modelu na model spada jakość wykonania i dopieszczenie sprzętu
    nie chodzi tylko o sprzęt foto a praktycznie o wszystko, nawet mercedes to już nie to samo co 10-15 lat temu.
    Wracając do D50 wiesz dobrze że do tej puszki nigdy nie ukazała się żadna aktualizacja softu co świadczy tylko o tym
    że puszka była przygotowana starannie i bez pośpiechu.
    Do D80 aktualizacje już się ukazały ...
    Podsumowując OT: D80 to bardzo dobre amatorskie body Nikona ale jeśli ktoś myśli że jest przepaść jakościowo/technologiczna pomiędzy D50/D70s a D80 to jest w błędzie.
    End OT

Chlopie glupio piszesz, naprawde!
    Co ma mercedes do aparatu?
    Czytales wogule co ta 'aktualizacja' daje?
    Ona tylko poprawia bledy jezykowe i redukuje ilosc szumow w wiekszych czestotliwosciach.
    Pozatym nie robi nic istotnego!

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów