Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: HDR Porady

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Nie osmieszaj sie prosze, szacunek wielki mam do twojej pracy i twoich programow, ale dla poczatkujacego HDR to stoper w rozwoju na dluuuugi czas.
    Już to kiedyś pisałem, spierniczyć zdjęcie można w każdym programie graficznym, nie tylko w tym do HDR.
    Technika HDR pozwala uzyskać wejściowy obraz taki jak z RAW, tylko z minimalnym poziomem szumu w cieniach. Jeżeli Twoim zdaniem, lepszy obraz wejściowy jest stoperem rozwoju na długi czas, to gratuluje Ci poczucia humoru.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Jeżeli Twoim zdaniem, lepszy obraz wejściowy jest stoperem rozwoju na długi czas, to gratuluje Ci poczucia humoru.
    Jezeli uwazasz, ze poczatkujacy osiagnie "lepszy obraz wejsciowy" w sofcie do HDR to gratuluje optymizmu
    Obraz wyjsciowy nalezy uzyskac podczas zapisu zdjecia na matrycy za pomoca roznych pomocy jak filtry polowkowe czy kilka ekspozycji, ktore mozna potem polaczyc wedlug wlasnych upodoban jako DRI lub HDR, osobiscie nie lubie i nie podoba mi sie to co wypluwaja programy do HDR.

Domyślnie

Jezeli uwazasz, ze poczatkujacy osiagnie "lepszy obraz wejsciowy" w sofcie do HDR to gratuluje optymizmu
    Obraz wejściowy jest w programie do HDR tworzony automatycznie (z wielu ekspozycji), więc nawet początkujący sobie poradzi.

Obraz wyjsciowy nalezy uzyskac podczas zapisu zdjecia na matrycy za pomoca roznych pomocy jak filtry polowkowe czy kilka ekspozycji, ktore mozna potem polaczyc wedlug wlasnych upodoban jako DRI lub HDR
    Jeżeli wykonujesz kilka ekspozycji z korektami, obrazem wejściowym może być obraz uzyskany z połączenia tych ekspozycji. Tak uzyskany obraz jest podobny do tego uzyskanego z pliku RAW ale charakteryzuje się większą rozpiętością tonalną.

osobiscie nie lubie i nie podoba mi sie to co wypluwaja programy do HDR.
    Napiszę analogicznie jak Ty - nie lubię tego co wypluwa PS. Nie lubię dlatego, że wypluwa coś innego, niż ja sobie pomyślę.

Domyślnie

Obraz wejściowy jest w programie do HDR tworzony automatycznie (z wielu ekspozycji), więc nawet początkujący sobie poradzi.
    Uzylem cudzyslowu, zebys doslownie tego nie odebral, poczatkujacy mysli, ze ten tzw. "obraz wejsciowy" jest gotowym produktem.

Jeżeli wykonujesz kilka ekspozycji z korektami, obrazem wejściowym może być obraz uzyskany z połączenia tych ekspozycji. Tak uzyskany obraz jest podobny do tego uzyskanego z pliku RAW ale charakteryzuje się większą rozpiętością tonalną.
    Jezeli dobrze zrozumialem twoja odpowiedz, to wlasnie do tego daze.....z tym, ze wole to polaczyc w PSie niz w jakims innym sofcie, CS5 ma bardzo fajny soft do HDR i ten moge uznac za nie "zmieniajacy" zdjecia tak bardzo.....

Napiszę analogicznie jak Ty - nie lubię tego co wypluwa PS. Nie lubię dlatego, że wypluwa coś innego, niż ja sobie pomyślę.
    Wlasnie to rozni PS od HDRo softow, ze w PSie mozesz to obrobic jak Ty chcesz a nie jak program chce.......masz duze mozliwosci o ktorych pisac nie musze, tylko jak sie nie potrafi tego robic to nie wychodzi to co sie chcialo....

Na dodatek, ja nie uzywam PSa do obrobki, jedynie do wykonczenia zdjecia, zmniejszenia, czy wyczyszczenia, ramki itp....
    Nie mowie o seryjnych zdjeciach z imprez, takowe tylko w ACR.....pozostale jednak w CNX2

Domyślnie

Wlasnie to rozni PS od HDRo softow, ze w PSie mozesz to obrobic jak Ty chcesz a nie jak program chce.......
    To założenie jest nieprawdziwe. W sofcie do HDR także dostępne są parametry, dzięki którym możesz kształtować wynikowy obraz.

Domyślnie

To założenie jest nieprawdziwe. W sofcie do HDR także dostępne są parametry, dzięki którym możesz kształtować wynikowy obraz.
    Oczywiscie, ze istnieja, ale mozliwosci sa o niebo mniejsze niz w PSie, porownanie softu do HDR z Photoshopem to jest zart o czym oczywiscie wiesz doskonale.

Domyślnie

porownanie softu do HDR z Photoshopem to jest zart o czym oczywiscie wiesz doskonale.
    Pewnie, że to jest żart, bo Photoshop ma kiepski moduł do HDR
    Poproszę o konkrety, czego nie możesz zrobić w programie do HDR a możesz zrobić w PS, poza retuszem i manipulacją geometrii obrazu?

Domyślnie

Poproszę o konkrety, czego nie możesz zrobić w programie do HDR a możesz zrobić w PS, poza retuszem i manipulacją geometrii obrazu?
    Hm, np zabawa na warstwach? D&B? Niestety jest wieeeele rzeczy których nie ma w softach HDRowych...

Domyślnie

Retusz, manipulacje geometrii obrazu, edycje selektywna, stemplowanie smieci, zmniejszanie wyostrzanie, uzywanie filtrow, konwersja profili kolorw, warstwy, maski, przygotowanie zdjecia pod druk i sam druk a wiecej nie przychodzi mi do glowy, choc sadze, znalazl bym jeszcze wiele.....

Domyślnie

Retusz, manipulacje geometrii obrazu, edycje selektywna, stemplowanie smieci, zmniejszanie wyostrzanie, uzywanie filtrow, konwersja profili kolorw, warstwy, maski, przygotowanie zdjecia pod druk i sam druk a wiecej nie przychodzi mi do glowy, choc sadze, znalazl bym jeszcze wiele.....
    Prosiłem bez retuszu, tak więc pozostaje: edycje selektywna, zmniejszanie, wyostrzanie, uzywanie filtrow, konwersja profili kolorw, warstwy, maski,przygotowanie zdjecia pod druk i sam druk.
    Wszystko co wymienione, poza możliwością zmniejszania zdjęcia, jego wydrukiem i niektórymi filtrami, jest dostępne w programie do HDR. Podsumowując, gdy nie retuszujemy zdjęć i nie chcemy ich przerabiać artystycznie, PS do niczego nie jest potrzebny. I pewnie się z tym zgadzasz, bo sam pisałeś, że nieczęsto z PSa korzystasz.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów