Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Logiczne, ze od sztuki
    Jeśli to byłby Osram lub temu podobna firma to może i by łyknął taką cenę, ale podejrzewam, że to jakiś pomniejszy producent, dealer świecidełek, który chce mieć tylko (albo „aż” ) kilka poprawnych zdjęć na swoje www. En fin de compte daje nam to sumkę 15 tys. zł za zlecenie -- znając rynek fotografii w Polsce, nie wierzę, że jakaś mała firemka wyłoży taką kasę za zdjęcia na www. Do tego pole eksploatacji dość wąskie, nie wiem też jak się kolega dogada w sprawie długości czasu użytkowania zdjęć… czy w ogóle.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 10-10-2011 o 14:22
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Jeśli to byłby Osram lub temu podobna firma to może i by łyknął taką cenę, ale podejrzewam, że to jakiś pomniejszy producent, dealer świecidełek, który chce mieć tylko (albo „aż” ) kilka poprawnych zdjęć na swoje www. Do tego pole eksploatacji dość wąskie, nie wiem też jak się kolega dogada w sprawie długości czasu użytkowania zdjęć… czy w ogóle.
    Niech sobie eksploatuje ale ta firma na tym zarobi.

Domyślnie

Przy diodach, czy żarówkach najbardziej współczuję izolowania z tła. Nie podjęłabym takiego zlecenia za 15zł/szt, o w życiu!
    Jeżeli chodzi o dłuższą współpracę, to wiadomo, że rabat jest po którymś zleceniu, chociażby drugim z realnymi widokami na przyszłość, np. podpisanie kolejnej umowy. Wtedy możemy mówić o rabacie dla stałego klienta. Absolutnie każdy na początku mówi, że praca na dłużej, co niestety okazuje się zwykłym cwaniackim zagraniem w celu wyciągnięcia rabatu :]

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    [...]Jeżeli chodzi o dłuższą współpracę, to wiadomo, że rabat jest po którymś zleceniu, chociażby drugim z realnymi widokami na przyszłość, np. podpisanie kolejnej umowy. Wtedy możemy mówić o rabacie dla stałego klienta. Absolutnie każdy na początku mówi, że praca na dłużej, co niestety okazuje się zwykłym cwaniackim zagraniem w celu wyciągnięcia rabatu :]
    Jest jeszcze taka opcja, że na pierwszy rzut jest do zrobienia 50-100 produktów, a "dalsza współpraca" oznacza, że od czasu do czasu wpadnie 2-3 sztuki z nowego asortymentu
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Dlatego też wielu daje minimum zlecenia, np. pracę zaczyna od 200 zł lub od 10 produktów... Zależnie od ustaleń

Domyślnie

Przy diodach, czy żarówkach najbardziej współczuję izolowania z tła.
    A nie można już na etapie wykonywania zdjęcia zrobić tak, żeby nie trzeba było się później bawić? I skąd założenie, że fotografować trzeba będzie zaświecone żarówki, może zleceniodawcy nie jest to do szczęścia potrzebne?
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Nie mówiłam nic o foceniu zaświeconych A jak ktoś potrafi dobrze zaświecić podczas robienia foto, to oczywiście izolacja nie będzie konieczna na etapie obróbki

Domyślnie

Dzięki za tak obszerny odzew, każdy w jakimś stopniu ma rację... Klient rozkręca firmę w internecie w kategorii nowe technologie oświetleniowe, więc zbyt pazerny nie mogę być, ale nie zrobić po kosztach.
    Druga kwestia, kolejne produkty będę pewnei aktualizowane i "kilka" sztuk. Zobaczę jak wyjdą zdjęcia testowe i wówczas odpowiem klientowi jakie mam życzenie co do ceny, to chyba uczciwy układ ?
    Świecących przedmiotów nie będzie, tylko przedmiot na białym tle, być może z dolnym odbiciem lustrzanym.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Nie mówiłam nic o foceniu zaświeconych A jak ktoś potrafi dobrze zaświecić podczas robienia foto, to oczywiście izolacja nie będzie konieczna na etapie obróbki
    Nooo… to tym bardziej! Oświetlenie białego tła to raczej sprawa nietrudna, rzekłbym podstawowa, zwłaszcza jak jest namiot bezcieniowy. Także kwestię zabawy z wycinaniem osobiście bym pominął. Największe problemy w tym zleceniu mogą sprawić materiały -- szkło i metal, gdzie przydaje się trochę doświadczenia z pracy w studio.

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Zobaczę jak wyjdą zdjęcia testowe i wówczas odpowiem klientowi jakie mam życzenie co do ceny, to chyba uczciwy układ ?
    Jak najbardziej.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

15zł za zdjęcie to bardzo mało, firmy zajmujące się tym nie podjęłyby się tego zlecenia. Co innego jest jak ktoś tylko z tego żyje a co innego jak ktoś sobie w taki sposób od czasu do czasu dorobi, to wtedy może dawać takie niskie ceny.
    Ogólnie nie spotkałem się z cenami poniżej 30zł za zdjęcie w firmach które tym się zajmują.
    Jeśli zdjęcia mają być najwyższej jakości, to trzeba trochę pracy w to włożyć, trzeba zainwestować w sprzęt i mieć trochę wiedzy w tym temacie a przecież to kosztuje. Nawet jeśli to tylko zdjęcia do internetu. Dla Firmy która zleca taką usługę i liczy się najwyższa jakość to cena 60zł i więcej nie będzie problemem

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów