Szukaj
Jeśli to cena za zdjęcie to zdecydowanie za dużo. No chyba, że mowa o fotografii aranżowanej -- wtedy ok.
Za zwykłego packshota, przemielonego w PS biorąc pod uwagę, że nie są to najłatwiejsze materiały do fotografowania -- o czym wspomniał Erie -- brałbym od 15 do 30 zł od zdjęcie, w zależności od budżetu zleceniodawcy i czasu jaki miałbym poświęcić na zdjęcia (sam wiesz najlepiej ile Ci to zajmie).
Przy diodach, czy żarówkach najbardziej współczuję izolowania z tła. Nie podjęłabym takiego zlecenia za 15zł/szt, o w życiu!
Jeżeli chodzi o dłuższą współpracę, to wiadomo, że rabat jest po którymś zleceniu, chociażby drugim z realnymi widokami na przyszłość, np. podpisanie kolejnej umowy. Wtedy możemy mówić o rabacie dla stałego klienta. Absolutnie każdy na początku mówi, że praca na dłużej, co niestety okazuje się zwykłym cwaniackim zagraniem w celu wyciągnięcia rabatu :]
Dzięki za tak obszerny odzew, każdy w jakimś stopniu ma rację... Klient rozkręca firmę w internecie w kategorii nowe technologie oświetleniowe, więc zbyt pazerny nie mogę być, ale nie zrobić po kosztach.
Druga kwestia, kolejne produkty będę pewnei aktualizowane i "kilka" sztuk. Zobaczę jak wyjdą zdjęcia testowe i wówczas odpowiem klientowi jakie mam życzenie co do ceny, to chyba uczciwy układ ?
Świecących przedmiotów nie będzie, tylko przedmiot na białym tle, być może z dolnym odbiciem lustrzanym.
Dlatego też wielu daje minimum zlecenia, np. pracę zaczyna od 200 zł lub od 10 produktów... Zależnie od ustaleń![]()
Nie mówiłam nic o foceniu zaświeconychA jak ktoś potrafi dobrze zaświecić podczas robienia foto, to oczywiście izolacja nie będzie konieczna na etapie obróbki
![]()
Nooo… to tym bardziej!Oświetlenie białego tła to raczej sprawa nietrudna, rzekłbym podstawowa, zwłaszcza jak jest namiot bezcieniowy. Także kwestię zabawy z wycinaniem osobiście bym pominął. Największe problemy w tym zleceniu mogą sprawić materiały -- szkło i metal, gdzie przydaje się trochę doświadczenia z pracy w studio.
Jak najbardziej.
Pozwolisz, że się nie zgodzę?Pozornie tak jest, przynajmniej tak mi się wydawało. Jednak przy zbyt słabym oświetleniu tła wychodzą cuda cieniowe wokół produktu, więc dajemy w palnik, a przy zbyt mocnym oświetleniu bardzo niewiele trzeba, by przejarać biele i okolice krawędzi przedmiotu tak, że będzie to wyglądało paskudnie, niewyraźnie, niepożądanie, dlatego czasem lepiej wyciąć coś niż przepalać. Jedno ustawienie nie załatwi całej sesji, jak mamy różne kolory przedmiotu i chcemy je oświetlić jak najbliżej efektu "izolacji". Będzie z tym trochę zabawy
A namiotu używam tylko w ostateczności.
Firmy owszem, wołają ceny na poziomie, ale wielu wykonawców nie ma jednak firmy i woła 3-10zł za produkt, ba, nawet oferuje 3 różne ujęcia w cenie!![]()
Ostatnio edytowane przez credka ; 10-10-2011 o 15:53
Skontaktuj się z nami