Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Właściwie rynek już od dłuższego czasu jest zepsuty. [...].
    Można tak powiedzieć i takie stwierdzenie będzie pasować praktycznie do każdej branży, ale są jeszcze pewne niuanse. Czym innym będzie zdjęcie wykonane w namiocie bezcieniowym, oświetlone nocnymi lampkami a czym innym profesjonalne zdjęcie wykonane odpowiednim sprzętem i ze znajomościa rzeczy.
    W tym watku mówimy chyba o tym pierwszym przypadku i na takie zdjęcia jest oczywiście największe zapotrzebowanie, ale chyba nie można powiedzieć że jest to psucie rynku.
    Zawsze będą zwolennicy dobrej wędliny i kiełbasy po 4,99zł za kilogram.
    Mało tego, ci drudzy będą twierdzić, że nie widzą różnicy
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Ale trzeba patrzeć też na to, co kto sprzedaje, jak ktoś ma 10 bluzek do sprzedania po 20 zł to nie da 100 zł za zdjęcie.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Ale trzeba patrzeć też na to, co kto sprzedaje, jak ktoś ma 10 bluzek do sprzedania po 20 zł to nie da 100 zł za zdjęcie.
    I ktoś taki nie szuka zdjęć w agencji, tylko u taniego dorabiacza... Ostatnio często spotykam się z sytuacją (wczoraj mijałam kolejną taką na ulicy), gdzie znajoma pracownika zostaje poproszona o zrobienie zdjęć dla firmy tegoż pracownika, bo ma aparat zwany lustrzanką Dosłownie. Takie są teraz kryteria - znajoma ma aparat, to zrobi za półdarmo, albo darmo i mamy foto Znajoma ma podobną sytuację w pracy, pytali mnie o zdjęcia i wycenę, podałam myślę niską, ale okazało się, że pracownik dostał dodatkowy etat w cenie wypłaty... sam robi (jakoś) zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    ....... Ostatnio często spotykam się z sytuacją (wczoraj mijałam kolejną taką na ulicy), gdzie znajoma pracownika zostaje poproszona o zrobienie zdjęć dla firmy tegoż pracownika, bo ma aparat zwany lustrzanką Dosłownie. Takie są teraz kryteria - znajoma ma aparat, to zrobi za półdarmo, albo darmo i mamy foto Znajoma ma podobną sytuację w pracy, pytali mnie o zdjęcia i wycenę, podałam myślę niską, ale okazało się, że pracownik dostał dodatkowy etat w cenie wypłaty... sam robi (jakoś) zdjęcia.
    Jakie ostatnio. Tak jest od wielu lat. Od czasów cyfry
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Niestety też się na tym przejechałem zakładając działalność. Wszedłem w VAT bo liczyłem na zlecenia od firm na packshoty, reklamę produktu czy firmy a tu du..a. Miałem kilka zapytań ofertowych ale jak podałem cenę to nawet negocjacji nie było, w jednym przypadku niedoszły klient skwitował to tak, że taniej go wyjdzie jak sobie lustrzankę kupi i sam zrobi i na nic zdały się moje tłumaczenia, że co najmniej 50% sukcesu sprzedaży w sklepie internetowym to dobrze pokazany produkt. Taki właśnie mamy rynek. Żyby przetrwać tłukę ślubniaki, ale do tego vat mi nie potrzebny, bo tylko zawyża koszty. Cóż liczę, że może przyjdą jeszcze lepsze dni dla fotografii produktowej i trenuję sobie packshoty wrzucając na stocki, które też pozwalają przetrwać.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

To wszystko co napisaliście odnośnie rynku to prawda, nie tylko w tej branży którą traktujemy jako źródło dochodu lub bardziej hobbystycznie. Niestety rynek dziś kształtują ceny a co za tym idzie relacja jakość-cena, często poniżej naszych oczekiwań.
    Mam jednak jeszcze pytanie, odnośnie rankingu szkieł jakimi "robicie" tego typu fotografię. Czy są to szkła typu N 60/2.8 czy 105, czyli dedykowane stałki makro ? Temat jest ciekawy, ponieważ przeglądając wiele stron zaklasyfikowałbym jakość na 3 poziomach, czyli wysoka jakość (branża jubilersko-zegarmistrzowska), no i oczywiście "schodkowo" w dół, aż do przeciętnej jakości dla wszelkiej maści sklepów na alle....
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Znam ludzi używających starych manualnych szkieł, a także tych z najdroższymi najnowszymi makro-stałkami. W studio i tak używasz MF...
    Po kilku próbach osoba zajmująca się tym częściej niż od przypadku do przypadku powinna sama wybrać szkło, które daje mu przyjemną pracę i efekty, w zależności od fotografowanego przedmiotu, oczywista

Domyślnie

Jakość szkła często nie ma takiego znaczenia. Pracuje się na mocno przymkniętej przysłonie, kiedy i tak ograniczeniem jest dyfrakcja. Więc lepszy obiektyw nie za wiele pomoże.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Jakość szkła często nie ma takiego znaczenia. Pracuje się na mocno przymkniętej przysłonie, kiedy i tak ograniczeniem jest dyfrakcja. Więc lepszy obiektyw nie za wiele pomoże.
    Wszystko sie da.

Domyślnie

Pytanie z dziś - jaka cena za zdjęcie biżuterii, srebro polerowane, zero odblasków, cieni, czysty izolowany przedmiot (niemal Apart ), pełna profeska... Podałam cenę, na co reakcja oczywista, z okrzykiem, co tak dużo Pytam więc (standardowo ostatnio) jaką cenę klient planował przeznaczyć na zdjęcie z jego oczekiwaniami, które mi przedstawił, a były niemałe. W odpowiedzi usłyszałam połowę swojej propozycji. Po chwili rozmowy klient zaczął czuć różnicę. Zobaczymy, czy się odezwie

Aha, czekałam na to zdanie i nie zawiodłam się: "ostatnio płaciłem o wiele mniej..." Pytam się więc, po co zmieniać fotografa, jeżeli robi dobrze zdjęcia i tak okazyjnie tanio, a inni to są zdziercy i chcą dużo, a aparat sam robi idealne zdjęcia...
    Ostatnio edytowane przez credka ; 12-10-2011 o 23:08

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów