Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Domyślnie

>> narzekanie na aparat ktory bogu ducha zawinil

Ano zawinił... Przepalanie na matrycowym - skandaliczna własciwość...

>> Trudno mi jest ocenić ilu z was zajmuje się fotografią zawodowo, ale czasem jak czytam wątki o tym, że pomiar matrycowy w D80 przepala w jakichśtam warunkach i że to tragedia, to mam wrażenie, że poza kilkoma maniakami foto na tym forum udzielają się głównie ludzie, którzy biorą średnio 1000$ za jedną fotę.

Właśnie dowodziłem, że jest to problem który dotyka amatrów.

Wątek rozpoczął się od pytania czy warto... A zatem moim zdaniem nie warto... A przynajmniej warto poznać alternatywy...

>> kiepskiej baletnicy rąbek...

Pozdrawiam wszystkich super "semi prof" - na pewno wszystko wiecie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tharatyn Zobacz posta
    >> narzekanie na aparat ktory bogu ducha zawinil

>> kiepskiej baletnicy rąbek...

Pozdrawiam wszystkich super "semi prof" - na pewno wszystko wiecie...

Hyh, ja akurat dopiero planuję zacząć swoją przygodę z lustrem, ale wkurza mnie marudzenie, że coś nie wychodzi. Spędzam naprawdę dużo czasu czytając fachową literaturę, przeglądając strony z poradami jak focić. I z góry wiem, że pierwsze moje fotki na lustrze będą klęska dopóki sie nie naucze. Wiec nie czaję ludzi którzy marudzą i zwalają winę na aparat.

Domyślnie

Nie zwalam winy na aparat, bo można z niego dużo wyciągnąć. Jestem z niego zadowolony, ale nie wiem czy było warto go kupować. Bardziej zadowolony byłbym, gdyby nie przepalał. W chwili obecnej matrixu nie używam. Ale czy tak powinno być... za body ponad 3000...

Miałem doswiadczenie z dwoma lustrami (D80 i Canonem) i tym doswiadczeniem się dzielę. Przykro mi, że mojej subiektywnej ocenie lepiej wypaga Canon... Nie mam kompleksów na punkcie aparatu i mogę to przyznać posiadając D80.

PS. D80 to aparat dla amatorów.

Domyślnie

Po tych opowiesciach mam wrazenie ze D80 ma slabszy pomiar matrycowy niz moj trabant d50...a to malo prawdopodobne..
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Jakość zdjęć - bardzo średnia. D80 jest dosyć "wymagający". Rozumiem przez to, że nawet w dobrych warunkach trzeba się mocno starać, aby wyszła przyzwoita fotka.
    No to jest bardzo ciekawe spostrzezenie. Pierwszy raz slysze zeby ktos tak narzekal na jakosc zdjec z tego aparatu, a stwierdzenie, ze nawet w dobrych warunkach trzeba sie nameczyc zeby pstryknac fotke to juz wogle mnie powala. To zostaje Ci tylko C 5D i wyzej.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

D80 to aparat dla amatorów.
    jak najbardziej - dla amatorów fotografii. Mozna z niego wiele wyciągnąc - praktycznie tyle samo co z D200 pod względem obrazu. Zdecydowanie lepiej jak sie umie nim posługiwac i używa nie matrycowego, a CW.
    canon 350 czy 400 to zdecydowanie niższa pólka, nie ma co porównywać i dlatego nie dziwią mnie wyniki takiego zestawienia w czasopiśmie, ani tego że sa wiele tańsze od D80. Dlaczego by miały byc droższe?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    To zostaje Ci tylko C 5D i wyzej.
    One sa jeszcze bardziej wymagajace - a im wyzej tym mniej trybow automatycznych ;]
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Kolega jednak powinien zostac przy kompakcie ;D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Po tych opowiesciach mam wrazenie ze D80 ma slabszy pomiar matrycowy niz moj trabant d50...a to malo prawdopodobne..
    Start OT
    a czytałeś gdzieś o problemach z pomiarem matrycowym w D50??
    nie zawsze nowszy znaczy lepszy
    moim zdaniem z roku na rok, z modelu na model spada jakość wykonania i dopieszczenie sprzętu
    nie chodzi tylko o sprzęt foto a praktycznie o wszystko, nawet mercedes to już nie to samo co 10-15 lat temu.
    Wracając do D50 wiesz dobrze że do tej puszki nigdy nie ukazała się żadna aktualizacja softu co świadczy tylko o tym
    że puszka była przygotowana starannie i bez pośpiechu.
    Do D80 aktualizacje już się ukazały ...
    Podsumowując OT: D80 to bardzo dobre amatorskie body Nikona ale jeśli ktoś myśli że jest przepaść jakościowo/technologiczna pomiędzy D50/D70s a D80 to jest w błędzie.
    End OT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    jeśli ktoś myśli że jest przepaść jakościowo/technologiczna pomiędzy D50/D70s a D80 to jest w błędzie.
    End OT
    Jesli myslisz ze przepasci nie ma - nie patrzyles w wizjery wymienionych puszek - TO wlasnie przepasc.
    www.marcinmichno.com

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów