Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Kazdy aparat z automatyka ustawien jest dla amatora.
    Może to i racja... tylko czy trzeba używać automatyki.... ??

Bo chyba nie...

ja np. 90% zdjęć robię na M'ce...

I choć moje D70s.. ma pełno automatyki.... nie czuję się amatorem choć na fotach nie zarabiam...

a D80...

to następne body... chyba że będzie coś milszego i za przystępną kasę...

pozdrawiam
    Noc jes domem dla wampirów, wilkołaków i lunatyków...

Freelancer

Domyślnie

Lu_natyk - amator oznacza nie tylko osobe niedoswiadczona - moze okreslac po prostu milosnika danej dziedziny nie uprawiajacego jej zawodowo.Bo zawodowiec sie z fotografii utrzymuje.Druga rzecz ze amatorski aparat moze byc z powodzeniem uzywany przez profesjonalistow(zwlaszcza przy polskich realiach finansowych)
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Lu_natyk - amator oznacza nie tylko osobe niedoswiadczona - moze okreslac po prostu milosnika danej dziedziny nie uprawiajacego jej zawodowo.Bo zawodowiec sie z fotografii utrzymuje.Druga rzecz ze amatorski aparat moze byc z powodzeniem uzywany przez profesjonalistow(zwlaszcza przy polskich realiach finansowych)
    hehe dokladnie
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Napisal Jacek_Z :

To nieistotne czy jesteś amatorem czy zawodowcem. Ważne na co cię stać finansowo i ile "poświęcisz" pieniędzy na hobby (ulubione?)

I wszystko na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez Dariusz Walus ; 26-03-2007 o 02:34
    C 5D Mark II / C 40D /C 35mm, C 17-55 IS USM/ C430 EX II/ Lumix GH4 + 35-100

Domyślnie

Witam,

to mój pierwszy post, ale forum czytam już ponad miesiąc, bo i puchę D80 mam tyleż czasu. Wcześniej miałem kompakty, potem trochę (pożyczonego) Canon'a EOS 350D... Robię głównie JPEGi i głównie na Manualu.

Moje spostrzeżenia, jako amatora...

Tryb matrycowy - porażka, wg. mnie nie do użycia. W dobrych warunkach oświetleniowych - przepala zdjęcia nagminnie. Przestałem używać...

Szum przy wysokich ISO - do 1200 bardzo przyzwoicie, potem wiadomo... Generalnie z tymi dużymi szumami mit.

Jakość zdjęć - bardzo średnia. D80 jest dosyć "wymagający". Rozumiem przez to, że nawet w dobrych warunkach trzeba się mocno starać, aby wyszła przyzwoita fotka.

Przykro mi to pisać, ale poniekąd "żałuję" zakupu... Teraz kupiłbym Canon'a (ale już za późno). Wiem, wiem... nagrabiłem sobie na forum, ale cóż - tak ja to widzę...

Odpowiadając kowalski'emu - pucha dobra, ale za te pieniądze można oczekiwać czegoś więcej, a jej wady (np. przepalanie) dotykają w szczególności amatorów (bo profesjonalista lub pół poradzą sobie z nimi).
    Ostatnio edytowane przez tharatyn ; 26-03-2007 o 09:08 Powód: aby było bardziej na temat...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Perthówek/Australia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tharatyn Zobacz posta
    Przykro mi to pisać, ale poniekąd "żałuję" zakupu... Teraz kupiłbym Canon'a (ale już za późno). Wiem, wiem... nagrabiłem sobie na forum, ale cóż - tak ja to widzę...

wytlumacz mi przytoczony cytat... stoje przed powaznymi zakupami jako amator z pewna wiedza... i chce dobrze zainwestowac pieniadze... moj wybor jest troche wyzszy niz w tym dziale bo D200 vs 30D z topowymi szklami... a zaczynam od zera... aczkolwiek posiadalem juz dwa D70s...

wiec czemu teraz canona bys wybral... i jakiego i z jaka szklarnia...

;]

Domyślnie

Co do szkieł to się nie wypowiem, bo z Canonem używałem KITowego obiektywu (opinie, że dramatycznie kiepski) i jakiejś stałki (nie pamiętam dokładnie jakiej). Generalnie obiektywy dla ubogich.

A co do powodu wyboru...

Kiedy wziąłem do ręki Canona i rozpocząłem z nim zabawę (mieszkanie - słabe sztuczne oświetlenie), pierwsze co zrobiłem to przestawiłem się na tryb P (zawsze na początku tak robię). Pstryknąłem parę fotek. Były średnie, bo wiadomo - poruszone. Poprawiłem warunki oświetleniowe (łazienka) i uzyskałem na trybie P całkiem przyzwoite fotki (jakościowo, parametry ekspozycji ustawione poprawnie). Potem bawiłem się już tylko na M Fotki były całkiem okay.

Ale myślałem sobie... Większość znajomych poleca mi Nikona (+ dużo czytałem), to kupię lepszą puchę (D80) i lepszy obiektyw. Obiektyw wprawdzie na początek KITowy, ale to i tak dużo wyżej niż KIT Canona.

I byłem rozczarowany. Wykonałem te same "testy" i D80 wypada dużo gorzej. Pozostaje tylko tryb M, albo tryby A i S, ale wg. mnie z korekcją EV, bo D80 chce robić za jasne fotki i trzeba mieć do tego dobre oświetlenie.

Przy zdjęciach w dobrych warunkach (na powietrzu, słoneczna pogoda) D80 z pomiarem matrycowym - oj trzeba się pomęczyć żeby nie przepalić... I generalnie trzeba więcej "kombinować" niż robiąc fotki Canonem. Ja rozumiem, że na przyzwoite zdjęcie trzeba poświęcić trochę czasu, ale nie każde zdjęcie ma być artystyczne. Oczekuje od aparatu, że w dobrych warunkach oświetleniowych, robienie zdjęć "reporterskich" (spacer z dzieckiem) nie będzie wymagało tyle zachodu i ciągłego kontrolowania parametrów ekspozycji przy minimalnych zmianach warunków.

To są moje (bardzo) subiektywne odczucia.
    KITowy zestaw Canona (400D) wyniósł by mnie ponad 1500 zł mniej i byłbym już bliżej dodatkowego obiektywu...
    Ostatnio edytowane przez tharatyn ; 26-03-2007 o 10:54

Domyślnie

I znowu sie zaczyna, Canon vs Nikon, z tego co ja widzialem na testach np. [ebook.ita.fotografia].[test].Canon.400D.Nikon.D80.Sony.Alpha.100.rar Nikon wypada najlepiej, koniec i kropka.

Domyślnie

btw: do robienia zdjec na spacerku z dzieckiem polecam kompakta a nie prawie kilogramowa cegle (wliczajac obiektyw) ktora jest kierowana do semi prof a nie amatorow ktorzy 'niechca sie bawic' ustawieniami.

sorki za ta arogancje, ale juz mnie wkurza takie ciagle narzekanie na aparat ktory bogu ducha zawinil!

Domyślnie

kiepskiej baletnicy rąbek...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów