Close

Strona 212 z 371 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222262312 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 111 do 2 120 z 3702
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    (...)

EFI
    Tyle, to nawet ja wiem.

Do rzeczy jednak, bo widzisz w wiki znalazłem taki kwiatek do kożucha.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Unified...ware_Interface

Wiem, że to żaden autorytet, ale na pewno temat do rozważań, bo jak widzisz nie jest wcale tak idealnie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    bo jak widzisz nie jest wcale tak idealnie.
    A czy gdzieś pisałem coś takiego? Stwierdziłem po prostu fakt, że nie ma BIOS-u.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Może po prostu dlatego, że 99% oprogramowania, którego używają nie istnieje w wersji na OS X?
    Rozumiem że może tak być, tyle że mnie po 3 miesiącach z "Makiem", na PC brakuje Aperture i Logic za to po 20 bez mała latach z PC, braków na "Maku" nie zauważyłem. Jak już napisałem, staram się mieć dystans i może już marketing Apple mnie owładnął..?

Domyślnie

wlasnie w watku sasiednim o dyskach SSD mozna sobie przeczytac, ze niektore starsze programy moga nie dzialac na W7 no to jaki to superancki SO. mi np nie chce sie kupowac kolejnej wersji NX'a, a mi on dziala po Lion'em bez najmniejszych problemow. tu jest kolejna wyzszosc OSX nad Win

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bardzo proszę nie rozpoczynać kolejnej wojenki typu, wyższość/niższość, bo w sumie to nie o to chodzi.

Tu zwalczają się dwa nurty filozofii używania komputera, czyli czynny i bierny.

Czynny, to użytkownicy systemów windowsowych i linuksowych, a bierny, to oczywiście użytkownicy osx-ów, gdzie wszystko "robi się samo".

Każda z tych postaw jest godna uszanowania, bo każda ma swoich orędowników i trudno jest odmówić racji każdej ze stron.

Ja np. nie lubię, kiedy ktoś decyduje za mnie, co jest charakterystyczne dla osx-ów, gdzie pójście apple w efi zaskutkuje w efekcie kompletnym ubezwłasnowolnieniem użytkowników komputerów, którzy będą mieli maszynki do zadań przewidzianych przez producenta, czyli w moim pojęciu kompletna klapa.

... każdemu jednak wedle potrzeb.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ja np. nie lubię, kiedy ktoś decyduje za mnie, co jest charakterystyczne dla osx-ów
    Z ust mi Pan to wyjął. Jedną z rzeczy których nie byłem w stanie strawić w Windows to wszechobecne kreatory i rozmaite niejasne czary uruchamiane przy byle czynności. Wydawałoby się prosta czynność usunięcia jednej (!) rzeczy z kosza powoduje szereg komend i ciężko wytłumaczalnych komunikatów, jak np: "Przygotowanie do usunięcia", który miele całkiem sporo czasu zanim raczy skasować potworny plik dokumentu 100KB. Dysk rzeźbi jak głupi i cały system w tej chwili niemal stoi. Z perspektywy użytkownika OSX i Linuxów taki "kwiatek" powoduje uśmiech politowania. Nie mówiąc o ustawieniach interfejsu sieciowego, które w OSX i Linuxach robi się w sekundy a w Windows trzeba przebrnąć kilka, kilkanaście okien z durnowatymi konfiguratorami, które choroba wie po co trącają ustawienia całego szeregu usług sieciowych. Interfejs to interfejs a usługi to usługi. Mieszanie jednego z drugim to ewidentne zaprzeczenie Pana preferencji, więc jak może to Panu odpowiadać?

W OSX coś włączam i jest włączone. Po prostu. Bez kreatorów dla idiotów i stwierdzania na każdym kroku że system wie lepiej, wiecznego kręcenia kółkiem/klepsydrą i kretyńskimi animacjami. Ktoś chce się pośmiać? Proponuję przełączyć typ sieci w Windows. Nawiasem mówiąc po co ktoś wymyslił taki bezsens? W żadnym innym systemie nie ma takich wynalazków. No ale do rzeczy, po zmianie, dopóki komputerki nie polatają to sieci nie ma.

Aha, i nie chodzi o zmianę IP.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 16:26
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(...)
    Nie mówiąc o ustawieniach interfejsu sieciowego, które w OSX i Linuxach robi się w sekundy ...
    (...)
    Wybacz Tomku, ale zestawianie osx-ów i linuksów jest krzywdzące nawet w kontekście czasu wykonywania procedur, który jest porównywalny.

Linuks, to kwintesencja wolności absolutnej, gdzie jądro jest pod konkretną maszynę i pod konkretne potrzeby, ale ... to se samo ne zlobi , tak jak wszystko w osx-ach.

Oczywiście zgadzam się z tezą, że systemy windowsowe, to kompletne nieporozumienie i to z tysiącem niepotrzebnych ogonów, ale peceta na maka nigdy z przyjemnością nie zamienię, bo to zupełnie, ale to zupełnie inna para kaloszy.

Pecet z linuchem, to jest to, co prawdziwe tygrysy lubią najbardziej.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Linuks, to kwintesencja wolności absolutnej, gdzie jądro jest pod konkretną maszynę i pod konkretne potrzeby, ale ... to se samo ne zlobi , tak jak wszystko w osx-ach.
    Jądro można sobie uszyć na miarę, ale nie popełnię wielkiego błędu jeśli stwierdzę że znakomita większość komputerów linuxowych stoi na jądrach dystrybucyjnych.

ale peceta na maka nigdy z przyjemnością nie zamienię, bo to zupełnie, ale to zupełnie inna para kaloszy.
    Tego właśnie nie rozumiem. Jak świadomy użytkownik, znający nieco, a może i więcej zalety systemów unixopodobnych, może chcieć pracować pod Windows. Czy czasem nie działają uprzedzenia? Czy w ogóle spróbował Pan bez niepotrzebnego bagażu poznać zalety OSX?

Domyślnie

nikt nie powiedział że nie poznał

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jądro można sobie uszyć na miarę, ale nie popełnię wielkiego błędu jeśli stwierdzę że znakomita większość komputerów linuxowych stoi na jądrach dystrybucyjnych.
    Owszem, ale to nie wina systemu, tylko niedouczonych użytkowników, którzy albo nie wiedzą co mają, albo nie potrafią z tego skorzystać.

(...) Czy w ogóle spróbował Pan bez niepotrzebnego bagażu poznać zalety OSX?
    Owszem, były takie próby, ale jeśli nie mam żadnych możliwości konfiguracyjnych, oczywiście nie mówię tu o banałach, to rodzi się we mnie bunt.

U mnie to nie z oszczędności wynika ta awersja, ani tym bardziej z zazdrości, tylko z poczucia ubezwłasnowolnienia, która to tendencja na makach będzie rozwijana.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 212 z 371 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222262312 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów