Close

Strona 162 z 371 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 611 do 1 620 z 3702
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonArturo Zobacz posta
    ciekaw jestem ilu wypowiadających się o sprzęcie Apple nigdy nie miała z nim poważnie do czynienia? a krytykują jak tylko mogą, ale piszą wyssane z palca informacje!
    używanie tych komputerów to kwestia osobistych preferencji (pracuje na nich od 5 lat)
    Nie wiem ilu, więc nie zaspokoję Twojej ciekawości, powiem tylko, że ja korzystałem, ale że jestem skąpy niczym ... Centuś , to nie pokuszę się o zakup tego pudełka, nawet gdyby robiło mi dobrze.

Jest jeszcze jeden powód mojej niechęci do Maczków, a mianowicie jestem człekiem niezależnym i za żadne ułudne piękno, nie dam sobie mojej wolności odebrać.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal_C Zobacz posta
    de Fresz kolega z forum przesiada się z PC ma Appla. Dzownił do Adobe i powiedzieli mu, że przeslą mu wersję na MAC'a z aktywacją a wersję na PC mu deaktywują. Hhhhmmmm dziwne rzeczy piszesz.

Pozdr
    Coś mi się kołacze po głowie, że jak się kupi wersję pudełkową, to ona dlaczegoś jest przyplatformowana na amen, natomiast jak się kupi licencję, to wtedy po prostu dostajemy karteczkę z kodem, ściągamy sobie wersję na cokolwiek sobie tam bądź, aktywujemy ją na tym czy owym i wogóle nie ma problemu, łącznie z tym, że można się zdezaktywować i aktywować na czym innym, lub aktywować na lapku-japku i stacjonarce-windziarce. Ale nie jestem 100% pewien i musiałbym podpytać znajomych subiektów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    A jak tam wrażonka z OS Xa? Przysiadanie do Windy już boli bardzo, czy jeszcze tylko trochę?
    Fifty-fifty. Do uszczęśliwiaczy i rozestetyzowanego GUI już się przyzwyczaiłem i zaczyna tego w windzie troszkę brakować. Do durnego drukowania targetów z chorym workaroundem niechętenie, ale przywykłem. Natomiast brak Qimage'a na OSX to klęska...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Coś mi się kołacze po głowie, że jak się kupi wersję pudełkową, to ona dlaczegoś jest przyplatformowana na amen, natomiast jak się kupi licencję, to wtedy po prostu dostajemy karteczkę z kodem, ściągamy sobie wersję na cokolwiek sobie tam bądź, aktywujemy ją na tym czy owym i wogóle nie ma problemu, łącznie z tym, że można się zdezaktywować i aktywować na czym innym, lub aktywować na lapku-japku i stacjonarce-windziarce. Ale nie jestem 100% pewien i musiałbym podpytać znajomych subiektów...
    Przerabiałem ten temat i pamięć Cię nie myli. Adobe wydaje trzy wersje licencji: komercyjna pudełkowa czyli BOX gdzie instalkę dopuszcza się na dwóch kompach ale z tym samym systemem, licencja elektroniczna bez pudełek i płyt (płytkę można dokupić za dodatkową opłatą chyba cirka 100zł - jak ktoś lubi), gdzie dostajemy kody do maćka i okienek - do wyboru do koloru byleby na maks dwóch kompach to instalować. No i wersja studencka\edu w kilku odmianach - ale o tej wersji pojawiło się tutaj już wszystko. Wersja edu bodajże umożliwia instalację tak jak w wersja BOX - albo maciek albo niemaciek i też maksymalnie na dwóch maszynach które nie pracują równocześnie.
    Ostatnio edytowane przez BlackRoger ; 30-11-2010 o 20:52
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

BlackRoger to ciekawą rzecz napisałeś. Nie pytałem znajomego jaką wersję kupił. Podeśle mu linka do tematu. Może powiniene jeszcze raz pogadać z ADOBE.

Pozdr
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

natomiast jak się kupi licencję, to wtedy po prostu dostajemy karteczkę z kodem
    Żeby karteczke... Seriala przysyłają mailem, aż se z ciekawości pokopałem w archiwum poczty – zahasłowany Pedeefik, który wygląda tak:

I jak widać zawiera seriale na obie platformy.

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Adobe wydaje trzy wersje licencji: komercyjna pudełkowa czyli BOX gdzie instalkę dopuszcza się na dwóch kompach ale z tym samym systemem, licencja elektroniczna bez pudełek i płyt (płytkę można dokupić za dodatkową opłatą chyba cirka 100zł - jak ktoś lubi), gdzie dostajemy kody do maćka i okienek - do wyboru do koloru byleby na maks dwóch kompach to instalować.
    O! Fajnie że naprostowałeś, bo osobiście nieco gubiłem się w tym podziale box-licencja i byłem przekonany, że są ze sobą tożsame.

Co do samej aktywacji, jako że przerabiałem na własnej skórze, to jesze dopowiem: z każdym nowym programem z rodziny CS są 2 aktywacje, które automagicznie łączą z Adobe, aby potwierdzić autentyczność softu i wiążą się z hardwarem sprzętu, na którym są instalowane. Czyli tego samego seriala można użyć do aktywacji softu na 2 kompach, co ważne można też go zdeaktywować na jednym i później zaktywować na jeszcze innym. I o tej deaktywacji warto pamiętać (również przy rozbudowie hardwaru), bo mieliśmy w firmie przypadek, gdy z racji padu dysku nie została ona zrobiona i przy ponownej instalacji wyczerpana została druga aktywacja, uniemożliwiając kolejną równoczesną instalację. Co generalnie nie jest wielką tragedią, bo wystarczy zadzwonić do supportu Adobe i tam podać dane z licencji, a w ciągu 5 minut miły pan wygeneruje dla nas kolejny kod.

Fifty-fifty. Do uszczęśliwiaczy i rozestetyzowanego GUI już się przyzwyczaiłem i zaczyna tego w windzie troszkę brakować.
    Mnie wciąż rozwalają te tycie drobiazgi, których normalnie używając OS Xa się nie zauważa, a po przysiąściu do Windy od razu irytują. Np.: sortowanie folderów po rozmiarze, Quick View, enter jako edycja nazwy pliku/folderu, elegencja i funkcjonalność Get Info, ludzkie sortowanie po nazwach bez podziału na foldery i pliki, czy brak idiotycznego jak dla mnie podziału na funkcjonalność lewego i prawego alta i jeszcze paręnaście innych by się znalazło.

Do durnego drukowania targetów z chorym workaroundem niechętenie, ale przywykłem.
    No to jest niezła wtopa, coś niestety Jejpl od pewnego czasu team od ColorSynca traktuje po macoszemu.

Natomiast brak Qimage'a na OSX to klęska...
    AFAIK nie ma nic dobrego, albo Parallelsy, albo któryś z tanich ripów.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Żeby karteczke... Seriala przysyłają mailem, aż se z ciekawości pokopałem w archiwum poczty – zahasłowany Pedeefik
    A to już zależy chyba od resellera. W Cortlandzie dają na przykład fizyczny certyfikat z kodami przy zakupie licencji elektronicznej. Tylko tak trochę dziwnie się człowiek czuje wywalając parę tysi za świstek papieru
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Mnie wciąż rozwalają te tycie drobiazgi, których normalnie używając OS Xa się nie zauważa, a po przysiąściu do Windy od razu irytują. Np.: sortowanie folderów po rozmiarze, Quick View, enter jako edycja nazwy pliku/folderu, elegencja i funkcjonalność Get Info, ludzkie sortowanie po nazwach bez podziału na foldery i pliki, czy brak idiotycznego jak dla mnie podziału na funkcjonalność lewego i prawego alta i jeszcze paręnaście innych by się znalazło.

No to jest niezła wtopa, coś niestety Jejpl od pewnego czasu team od ColorSynca traktuje po macoszemu.

AFAIK nie ma nic dobrego, albo Parallelsy, albo któryś z tanich ripów.
    Fakt - zapanować nad chaosem i dobrać się do czego chce się dobrać jest tu znacznie łatwiej. Mnie jeszcze rozj... gładzik, spaces i expose. Do tego z perspektywy latania po klientach idealne jest to, że czego się nie podłączy - natychmiast działa. Wprawdzie jak już nie działa, to nie ma zmiłuj - ale jeśli działa to od kopa, natychmiast i bez zbędnych machinacji.

Co do targetów, to wczoraj edołbi wreszcie udostępnił od dawna zapowiadaną i długo wyczekiwaną aplikację do drukowania targetów. Wprawdzie darowanemu koniowi nie powinno się w zęby patrzeć, ale po tak długim czasie i fanfarach mimo wszystko mogli się trochę bardziej wysilić.

Z drukowaniem po prostu zostałem w windzie. RIP to jak dla mnie skrót od "Rąbać Ich na Kasę", szczególnie od kiedy wpadł mi w ręce Qimage, a Epsony stały się tak morderczo liniowe i powtarzalne. Zastanawiałem się nawet ostatnio, czy w certyfikowanym proofingu faktycznie RIP jest taki wielce-mi-potrzebny (jak by to sugerowała niebotyczna cena) i po krótkiej refleksji popartej niewielkimi testami doszedłem do wniosku, że coś nie bardzo...

Domyślnie

Wracając do licencji. Uważam to za .... niepoważne, że jak kupię elektroniczną wersję to dostaję aktywację na 2 systemy a jak wersję boxową to tylko jedną. Z mojego punktu widzenia to chore. No ale co tam Idę śnieg przed domem ogarnąć

Michał
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Tylko tak trochę dziwnie się człowiek czuje wywalając parę tysi za świstek papieru
    No to u nas w firmie wychodzi, że zapłaciliśmy ponad 20k za jednego mejla

Mnie jeszcze rozj... gładzik, spaces i expose.
    Expose to ficzer, którego obok Quick View chyba najbardziej mi brakuje na Windzie, zwłaszcza z hot cornerem dla Application Windows i Desktopem pod kliknięciem rolką. A do Spaces jakoś się nie przekonałem – próbowałem, próbowałem i wyszło mi, że stary makjuzerski zwyczaj chowania aplikacji + Expose w zupełności wystarcza.

Do tego z perspektywy latania po klientach idealne jest to, że czego się nie podłączy - natychmiast działa. Wprawdzie jak już nie działa, to nie ma zmiłuj - ale jeśli działa to od kopa, natychmiast i bez zbędnych machinacji.
    Ej no, bez przesady, ile jest takich przydatnych gadżetów, co nie chcą działać? To już nie te czasy, gdy drukarki czy modemy do Maka były nieliczne i najczęściej za kabel serialowy i płytę ze sterownikami płaciło się przynajmniej +50%, a i tak wybór był żałośnie mikry.

Z drukowaniem po prostu zostałem w windzie. RIP to jak dla mnie skrót od "Rąbać Ich na Kasę", szczególnie od kiedy wpadł mi w ręce Qimage, a Epsony stały się tak morderczo liniowe i powtarzalne.
    Trochę tak jest z tymi RIPami. Mnie najbardziej rozwala bezlitosne rżnięcie bez nawilżaczy na formatach drukarek – soft dokładnie ten sam, ale w zależności od szerokości papieru jaki obsługuje, jego cena może wzrosnąć do ponad 200%. Z drugiej strony – czy Qimage pozwala na tak dowolne zarządzanie plikami na jednym arkuszu i przypisywaniem im symulacji różnych profili wyjściowych, bez zabawy w osobne drukowanie z Szopa/Acrobata? Czy ma opcje administracyjne sprawiające, że nawet szympans miałby problemy z puszczeniem czegoś źle? Zdalny podgląd i obsługę z klientów po sieci?

Zastanawiałem się nawet ostatnio, czy w certyfikowanym proofingu faktycznie RIP jest taki wielce-mi-potrzebny (jak by to sugerowała niebotyczna cena) i po krótkiej refleksji popartej niewielkimi testami doszedłem do wniosku, że coś nie bardzo...
    Konfrontując możliwości Verifiera (by EFI) z jego ceną, to w ogóle wychodzi bardzo nie halo. Programik, który obsługuje pomiar spektrofotometrem parunastu pól kontrolnych, porównuje wyniki z profilem, pokazuje deltę i wypluwa to na drukareczkę etykiet. Za jedyne 750 ojro płatne dodatkowo. Paranoja, znam o wiele bardziej wyrafinowane szarawary, które kosztują po kilkadziesiąt dolców. Ino nie bardzo są alternatywy, co mnie dziwi, bo napisanie czegoś takiego nie powinno zająć średnio rozgarniętemu programiście dłużej niż ze 3 tygodnie, a cena końcowa nie powinna przekraczać ze 100 dolców (bez drukarki).
    I'm one of those bad things that happen to good people

Strona 162 z 371 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów