Idąc dalej tym tropem za czas jakiś aparaty upodobnia się do kamer. Będą robić 60 klatek na sekundę w pełnej rozdzielczości, a ujęcia będzie się wybierać później![]()
Szukaj
Idąc dalej tym tropem za czas jakiś aparaty upodobnia się do kamer. Będą robić 60 klatek na sekundę w pełnej rozdzielczości, a ujęcia będzie się wybierać później![]()
No przecież tak teraz już się robi - śluby
W innym wątku podawano osiągi rekordzistów - 6 do 30 tys ujęć ze ślubu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
![]()
No więc "Smart Photo Selector" jest najwyraźniej stworzony pod ślubniaków
Ps. 30.000 to 16.5 godzin cykania z szybkością: 0.5fps. Migawka w d700 starczy nominalnie na 5 zleceń
edit:
Nawiasem mówiąc, wydaje mi się że ta funkcja ma szansę zostać zaimplementowana w kormusach zawodowych (szybkostrzelnych). Autoamtyczny zaproponowanie 5 najlepszych kadrów z serii 20 czy 30 może oszczędzić bardzo wiele czasu i miejsca na nośnikach.
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 30-09-2011 o 15:46
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Dobre! Dokladnie tak bedzie czy juz jest (jak pisze JacekZ o slubach). Nie jest to zle podejcie w sumie. W koncu finalnie interesuja nas dobre zdjecia.
Przyjrzalem sie bezlusterkowcom Nikona co nieco i musze powiedziec, ze Nikon jest mocny w DSLR-ach, ale wszelkie kompakty wychodzily mu srednio i chyba tak pozostanie przez jakis czas. W kompaktach Sony i Canon maja najwiecej do powiedzenia, a bezlusterkowych chyba glownie Sony. Pomijam firmy egzotyczne jak Leica, bo na te niewiele osob stac, nawet zawodowcy nie zawsze moga sobie pozwolic. Nie znam w sumie bardzo dobrego kompaktu Nikona (mowie o tych ze stala optyka). Zawsze najwiecej szumu bylo o Canonach serii G czy niektorych Sony. Nikon zawsze w cieniu byl tych firm.
Przydalby mi sie mniejszy aparat z wymienna optyka. Ale poki co nie Nikon. Raczej bym sie sklanial do Sony NEX. Troche filmuje i w Sony zaleta jest taka ze obiektywy mozna wymieniac miedzy kompaktami NEX a kamerami video serii NEX. To duzy plus. Bo budowac szklarnie pod rozne systemy to trzeba byc mocno kasiastym....
.FILTER.
D90 oraz: 18-105 VR i 35/1.8 i SB-900
Dokładnie, taka kamerka z matrycą DX od Sony w zasadzie deklasuje pseudo kamery lustrzankowe, no może do pewnych "bokehowych" ujęć lepiej sprawdzą się pełnoklatkowe Nikon D3s oraz Canon 5D2, ale ergonomią przegrywają z tym Nexem: http://www.youtube.com/watch?v=NkkB2NkxzdA
Ten skrajny raczej przypadek wystepuje gdy jest kilku fotografów na ślubie. A serie puszczają szybsze, po 10 fps.
To jest mocno kontrowersyjne. W ten sposób zrównujemy fotografie z filmem, wybieramy stopklatkę. Wielu fotografów by się pod takim podejściem nie podpisało. No ale młodzież ma inne podejście.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No bo ze względów technologicznych był dotąd wyraźny podział:
- jak coś robi obrazki o dużej ilości pikseli i małej ilości fps, to jest to aparat fotograficzny.
- jak coś robi obrazki o małej ilości pikseli i dużej ilości fps, to jest to kamera.
Postęp techniczny powoduje jednak zacieranie się tych róźnic i wcale nie jest powiedziane, że za jakiś czas to wszystko się nie połączy w jedno narzędzie do rejestracji obrazów i filmów. I tu Nikon może mieć kłopoty z Sony i Canonem, bo doświadczenie Nikona w rejestracji filmów jest raczej takie sobie.
Jacek
Szczerze to nie liczyłem na zbyt wiele od Nikona, ale wolałem poczekać. Poczekałem, poczytałem, porównałem i kupiłem NEXa![]()
D610, V1, FM2n
Skontaktuj się z nami