Close

Strona 40 z 51 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 557

Wątek: Nikon 1

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ponawiam pytanie:

Czy ktoś z Was orientuję się jak wygląda zmiana punktu ostrości w trybie AF-single w przypadku v1? Czy trzeba wchodzić do menu? Wiem że pierscieniem zmieniamy przysłonę a "dzyndzlem" czas w trybie M (albo na odwrót), ale za cholere nie mogę znaleźć info na temat zmiany punktu ostrości w trakcie strzelania fot.

Jedynie na oficjalnej stronie Nikon'a znalazlem: "You can choose any of 73 focus points when using the single-point AF mode from user settings." Co nie do końca odpowiada na moje pytanie.

Wiem, że raczej nikt z Was jeszcze tego aparatu w łapkach nie miał, ale może udało Wam się gdzieś o tym przeczytać lub zobaczyć na filmiku...

Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

jak dostanę V1 do łapy to Ci odpowiem
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Hej Pawle, zadalem pytanko na nikonians i jedna z odpowiedzi jest:

"I believe that is what the AF mode button is for on the rear dial/4-way controller. In any shooting mode, press & hold the AF mode selector button momentarily to then choose one of Auto (AF), Auto AF-S/AF-C selection (AF-A), Single-servo AF (AF-S), Continuous-servo (AF-C), Full-time Servo (AF-F), or Manual Focus (MF). Choose single-servo AF-S, then use the dial/4-way controller to select a focus point. That's basically a variant on the way all the advanced new cameras work (at least the ones without dedicated control sets) including the Fujifilm X100 and others. Not sure if it will stay in the selected mode if you turn off the camera, or whether it reverts to a default when you turn off the camera."

W skrocie:
    Wypowiedz oparta na domyslach autora:
    Przytrzymaj AF, wybiez 'single' i wtedy tymi czterema klawiszami wybierasz punkt ostrosci.

Pozdrawiam,
    Tomek
    “You cannot depend on your eyes when your imagination is out of focus” – Mark Twain

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Zobacz co znalazlem :

http://www.youtube.com/watch?v=k44fol7hLq4

Mysle, ze powyzszy link odpowiada na nasze watpliwosci

Pozdrawiam,
    Tomek
    “You cannot depend on your eyes when your imagination is out of focus” – Mark Twain

Domyślnie

A słuchajcie. Jak to jest, bo mnie to trochę nurtuje. Niskie ogniskowe przerysowują. Żeby zrobić portret w pomieszczeniu takim cudakiem, to by trzeba założyć ok 24mm. Kąt widzenia będzie odpowiedni, ale co z przerysowywaniem? To mnie trochę nurtuje, podobnie jak w DX. Czy 14-24 na FX będzie mniej przerysowywać jak 10-24 pod DX? Kąt widzenia pod FX 14-24 ma większy, ale ogniskowa jest większa.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    .. Niskie ogniskowe przerysowują.
    To jest absolutnie nieprawda! Przerysowania powstają ze względu ma zbyt małą odległość do fotografowanego przedmiotu. Ogniskowa nie ma znaczenia.
    Czyli - nie martw się "krótkimi" wartościami ogniskowych jakimi przyjdzie ci fotografować. Jesli będziesz "daleko" (zdecydowanie ponad metr przy portrecie) to nie będziesz miał przerysowań. Wszystko jest kwestią proporcji.

Co do DX i FX - też oczywiście nie patrz na cyferki ogniskowych, ale na kąty widzenia. Jesli chcesz już patrzec na cyfry ogniskowych, to uwzględniaj crop, mnóż albo dziel przez 1,5.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    A słuchajcie. Jak to jest, bo mnie to trochę nurtuje. Niskie ogniskowe przerysowują. Żeby zrobić portret w pomieszczeniu takim cudakiem, to by trzeba założyć ok 24mm. Kąt widzenia będzie odpowiedni, ale co z przerysowywaniem? To mnie trochę nurtuje, podobnie jak w DX. Czy 14-24 na FX będzie mniej przerysowywać jak 10-24 pod DX? Kąt widzenia pod FX 14-24 ma większy, ale ogniskowa jest większa.
    Tales z Miletu twierdzi, żeś w błędzie

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Tales z Miletu twierdzi, żeś w błędzie
    Bo?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Bo istotne są kąty i proporcje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 40 z 51 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów