Close

Strona 31 z 51 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 557

Wątek: Nikon 1

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Dla mnie brak na starcie właśnie jasnej szklarni to podstawowy grzech. trudno nie zgodzić się z Marcinem, że takie światło jak mają kitty jedynek nadaje się do fx ale nie bardzo do cx. Pewnie dla klienteli coolpixa to będzie mało ist otne, ale brakuje propozycji dla bardziej wymagających. Poza tym nie bardzo rozumiem dlaczego w v1są tak zredukowane elementy obsługi? Cała "inteligencja" i nowatorstwo wcale mi nie przeszkadza, ale chciałbym miec możliwość wyboru tradycyjnej obsługi.
    Możesz sobie chcieć . Jeśli Nikon dojdzie do wniosku, że mu się to nie opłaca, to ich nie będzie. Myślę, że "kundli" od Sigmy, Tamrona, czy innego Samyanga zbyt szybko się nie doczekamy, bo pewnie trochę danych pokodowali.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 25-09-2011 o 09:54
    Jacek

Domyślnie

Sytuacja jest rozwojowa. Nikon w pierwszych puszkach nowego systemu nie może MZ podać wszystkich ficzerów przydatnych zaawansowanym tzn. wywleczona na korpus guzikologia, jasne szkła (tanie jak wiadomo w wypadku takich średnic). To by był marketingowy strzał w stopę. Trzeba czymś zanęcić nowych nabywców (w większości amatorów, którzy się nauczą focić i kupią później drogą HI-puszkę Nikona1, bo już będą siedzeć w systemie: lampka, szkła, GPS, adapter).
    Ale nie będę narzekał - Nikon 1 już mi się podoba: robi wrażenie ten AF (i to nie na podstawie pienia marketingowców, tylko po opiniach pierwszych użytkowników).
    Poza tym, jak słusznie tu zauważono, to najlepszy telekonwerter na rynku i to taki co nie pożera światła
    Nie jest źle, nie jest źle Panie i Panowie...
    70F,D70s,D700,P7000,D7100, szklarnia N z gwintem na filtry 77 i inne graty (w tym m.in. SB700)

Domyślnie

Ja konsekwentnie uważam, że bezlusterkowce W WIEKSZOŚCI trafiają do toreb fotograficznych (lub do kieszeni kurtki) użytkowników zaawansowanych. Wielu początkujących amatorów wręcz marzy o lustrzance, właśnie dla tego, że jest duża, i widać, że to lustrzanka. Oni są z pokolenia małego kompaktu i mały (za to drogi) bezlusterkowiec ich "nie kręci". Co ważne, w ich wypadku zakup lustrzanki wcale nie poprawia ich zdjęć, bo część z tych użytkowników nawet nie potrafi poprawnie założyć tulipana na kita.
    Natomiast gdyby bezlusterkowce Nikona miały obsługę a'la Coolpix P7000 czy Fuji X100 ORAZ gdyby oferowano do nich od początku jasną szklarnię, z miejsca stałyby się wsparciem dla ludzi zarabiających na życie D-trójkami. Oczyma wyobraźni już widzę Czornego pomykającego wieczorem z evilem po Kazimierzu
    Myślę, że dobry bezlusterkowiec nie jest w stanie zagrozić pozycji zawodowych lustrzanek DX, typu D300.

No nic - poczekajmy pół roku na realne ceny, wyniki sprzedaży i rozwój systemu.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Dla mnie brak na starcie właśnie jasnej szklarni to podstawowy grzech.
    Ja się zgodze z JK. System 1 nie ma byc uzupełnieniem i zarazem konkurencją dla lustrzanek. Bo by zarżnęli amatorskie body. Że tak jest pokazuje nam dobitnie istnienie formatu DX. Na ten format, istniejący od lat i mający całkiem niezłe body (D300s) nie ma takiej optyki jaka by mogła być. Dziura do mocowania obiektywu jest olbrzymia (w porównaniu do przekątnej matrycy). Mogliby robić szkła jaśniejsze niż oferuje canon. A jest jakies szkło DX o jasności 1,4 albo 1,2 czy 1,0 ? Nie. Jakiś jasny zoom 2.0? Nie.
    System 1 jest odległy od lustrzanek celowo. Niestety, bo też nad tym ubolewam.
    Chętnie bym poeksperymentował i kupił jakies leikowe szkło montując je nie pod M9 (bo to za drogie body jak na zabawę) ale pod jakiegoś bezlusterkowca (z przejścióweczką oczywiście). Na razie największa z matryc oferuje NEX. Na canona też nie liczę. Wniosek - nie kupię nic, bo wszystko ma za małe matryce i za ciemne szkła.

PS
    Przy tej wielkości matrycy mogliby podarować sobie przejściówkę na bagnet F i stwarzać pozory, że to jakies uzupełnienie lustrzanek.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-09-2011 o 12:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja akurat (a pewnie będzie takich znacznie więcej - wszystko zależy jak w praktyce będzie sięfotografowało "jedynką" )cieszę się że nikon pokazał przejściówkę bagnetu F. Z 70-200VR, taki zestaw tworzyć może fantastycznie mobilne narzędzie do fotosnajperki 190-540mm f/2,8, VR2 fantastyczny AF i szybkostrzelność i "cichą" migawkę).
    Z modułem komunikacji Wifi dającym się wspaniale ukryć i kontrolować na doległość zestawem do fotografii zdalnej. Obdudowa podwodna + sprawny AF + szybkostrzelność z pewnością pozwoli zrealizować fantastyczne ujęcia extremalnych sytucaji (np. sport wodne itp). Takie (zapowiadane) parametry, w połączeniu z tak małymi gabarytami i jakością obrazka klasy DSLR, to wg mnie olbrzymie nowe możliwości.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Ale Jacku, co Ci przeszkadza w takim Voigtlanderze 25/0,95 - jest on dość jasny (i na NEXie winetuje jak 35G na FX :P). Do tego jest jeszcze Vojtas 50/1.1 i 35/1.2 w hm... rozsądnych cenach? Ponadto sporo kamerek CCTV z ogniskowych 10-70mm i światłem 0,9 do 1,4 za relatywnie niską cenę.

A co do systemu nikona - ktoś wie jaka jest odległość bagnet - matryca?
    Naucz się czytać

Domyślnie

Jacku. Wg mnie adapter ma sens, bo zawsze można sobie zapiąć szkła z lustra. Jak ktoś ma szklarnię, to może sobie właśnie użyć tego jako telekonwertera lub jako body na spacerki. Do widoczków spokojnie styknie. Bagnet musi być inny, bo jest inna odległość bagnetu od matrycy i jakby zapiąć szkło bezpośrednio pod korpus, to byś nie wyostrzył. Przejściówka zwiększa dystans i jest ok
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Link do sampli (w tym trochę RAWów dla ciekawych):
    http://www.imaging-resource.com/PROD.../NIKONJ1A7.HTM
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Domyślnie

Ale spadając z jakiej wysokości?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Ale spadając z jakiej wysokości?
    Spadając w próżni będą tak samo szybkie, nie ma bata.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Strona 31 z 51 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów