Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67
    Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Filter Zobacz posta
    Ja patrze na aparat "calosciowo" a nie pod katem jednej rzeczy, dlatego dla mnie D5100 to (obecnie, moze zejda z cenami) jeden wieki szajs Podejrzewam ze jak Nikon za jakis czas zejdzie z cena, bo D7000 szybko tanieje (kosztowal w czasie premiery 5000 zl, a teraz sa po 3500-3600).
    czyli szajs bo nie w tym przedziale cenowym co być powinien? a potem jak cena spadnie to już nie będzie szajs ?
    bo jeśli to o cenę chodzi to jest raczej mało "całościowy" ogląd sprawy.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

eBarciu - polecam Relanium A jak cena spadnie to będzie ona adekwatna do sprzętu - myślę, że o tym autor pisze. Poza tym no nie oszukujmy się - wykastrowany jest ten korpus. Ja miałem wielki problem aby się zdecydować i wybrałem to co mi bardziej pasuje. Z drugiej strony ktoś może robić zdjęcia TYLKO w nocy i D5100 lepiej mu przypasuje. Spójrzmy na sprawę obiektywnie, a jeszcze fajniej chwycić obie puszki w ręce i zrobić kilka zdjęć na różnych opcjach aby poczuć co to ergonomia.

Domyślnie

Jak ergonomia jest dla was taka ważna, to sprzedajcie D90 i kupujcie D100/D200.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Jak ergonomia jest dla was taka ważna, to sprzedajcie D90 i kupujcie D100/D200.
    D300s ma to co mi brakuje w D90 i bynajmniej nie jest to matryca )

A ze się Wam chce jeszcze bić pianę w temacie w którym już milion razy powiedziano że w tym wypadku to wybór między lepszą ergonomią a lepszym obrazowaniem? Gdzie ani brak super matrycy ani brak fajnej klawiszologii nie uniemożliwia robienia fajnych fotek

Domyślnie

Zawsze jest wybór, wydać więcej kasy i wziąć D7000
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Zawsze jest wybór, wydać więcej kasy i wziąć D7000
    I wielu (w tym i ja) by tak zrobiło mimo nawet sporej różnicy ceny w stosunku do 5100/90 gdyby nie ... trafiające się numery z af )
    Byłaby to wtedy bardzo fajna i kompletna puszka amatorska.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    daruj sobie ten śmieszny sarkastyczny ton !
    jeżeli chcesz zobaczyć te wspaniałe nefy to je sobie zrób ! czytając już któryś z kolei Twój post na temat D90 i D5100 widzę, że należysz do grona fanatyków D90. nie ważne co byś zobaczył to i tak stwierdzisz, że to nie jest to co widzisz. pójdź do sklepu ze swoim "złomem" i szklarnią, porób zdjęcia a potem porównuj te swoje wypociny ze sobą!
    poza tym nikt tu nikogo nie ma zamiaru przekonywać do zmiany starych klamotów na nowe, chcemy pomóc nowym osobom w wyborze puszki a tacy jak Ty mogą dalej kochać swoje "stare żony" i nikt tego nie zmieni.

co do tej wspaniałej ergonomii D90: mnie onanizm przyciskowy nie rusza, jestem amatorem i mam czas na zmianę ustawień, punkt ostrości wybieram patrząc przez wizjer, menu ustawień można ustawić na czarno-białe wtedy nie ma problemu ze słońcem, pod klawiszem fn mam ISO a balans bieli i tak mam na auto bo zwykle go koryguje wywołując z nefów. więc w czym problem? z czego to bicie piany?
    P.S.
    dłonie mam średniej wielkości i D5100 leży w nich idealnie więc kolejny aspekt ergonomii jest dla mnie na +.

czas w końcu przyjąć do wiadomości, że każdy ma prawo wybrać to co mu pasuje a my userzy powinniśmy się skupić na konstruktywnym doradzaniu a nie pisaniu tekstów typu, on ma gorszą żonę bo ma mniejsze c.....
    ani sie nie wypowiadam negatywnie o d5100, ani nie udzielam za bardzo w dyskusjach na ten temat. I caly czas twierdze ze d5100 to swietny aparat.
    Ale porownywanie go do d90, to tak jak proba dyskusji w temacie ktory af jest lepszy. Ten z d90, czy ten z d300. Po prostu porownywanie bez sensu. Ja ci moge powiedziec, oraz innym ze nawet d40 ma lepsze obrazowanie od d5100. Jesli zapniemy N85mm 1.4 na korpus. Ale ergonomia nadal pozostanie ta sama.
    D5100 to fajny aparacik. Mialem w rekach i smiga az milo. Moze jednak zamiast porownywac do innych korpusow, zaakceptujemy fakt ze to bardzo entry level i nie szukajmy porownan, bo takiej plaszczyzny nie ma. Jak bedzie d400 z d3 tez bedziecie porownywac, bo matryca nowa bedzie i technologia super?
    Jeszcze raz powiem co mysle. D5100 to swietny aparat w swojej klasie. Ale porownywanie z innymi jak d300 czy d90 /bo to ta sama podobno matryca/ uwazam za akt glupoty i onanizmu sprzetowego.
    Pozdrawiam
    ps
    przypomne tylko ze to szklo ma wplyw na obrazowanie. Nastepne jest swiatlo zastane. Pozniej chyba tanie filtry uv kupowane nagminnie i psujace obrazek. Matryca jest daleko w tyle dla amatora ktory drukuje zdjecia raz na dziesiec lat i do tego w formacie 6x4.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

No akurat AF, to pewnie D5100 ma lepszy od D90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    D5100 to swietny aparat w swojej klasie. Ale porownywanie z innymi jak d300 czy d90 /bo to ta sama podobno matryca/ uwazam za akt glupoty i onanizmu sprzetowego.
    jako użytkownik D90 nigdy nie postawił bym go na półce obok d300 (d5000 tez ma ta sama matrycę hehe) bo to jest właśnie onanizm sprzętowy...Mam d90 i chętnie niedługo kupię d5100 chociaż by dla samej matrycy czy filmów...tak. Dziadka zostawię bo to dobry aparat ale bez takich scen...tu nic nie można powiedzieć na d90...może jakiś ruch obrony?

Co do ergonomii to indywidualna sprawa która nie podlega dyskusji...D5100 trzymałem w ręku i dla mnie jest ok. Aparat ma byś dobry i wygodny a nie ma wyglądać pro bo ma wyświetlacz na górze i jest duży - masakra ale niestety sporo osób do dzisiaj taką miarą się posługuje...

Wracając do tematu, tak warto, kup d5100 i będziesz zadowolony

Koniec OT !
    pozdrawiam i więcej luzu bez spinania się życzę
    D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arecki51 Zobacz posta
    jako użytkownik D90 nigdy nie postawił bym go na półce obok d300 (d5000 tez ma ta sama matrycę hehe) bo to jest właśnie onanizm sprzętowy...Mam d90 i chętnie niedługo kupię d5100 chociaż by dla samej matrycy czy filmów...tak. Dziadka zostawię bo to dobry aparat ale bez takich scen...tu nic nie można powiedzieć na d90...może jakiś ruch obrony?

Co do ergonomii to indywidualna sprawa która nie podlega dyskusji...D5100 trzymałem w ręku i dla mnie jest ok. Aparat ma byś dobry i wygodny a nie ma wyglądać pro bo ma wyświetlacz na górze i jest duży - masakra ale niestety sporo osób do dzisiaj taką miarą się posługuje...

Wracając do tematu, tak warto, kup d5100 i będziesz zadowolony

Koniec OT !
    pozdrawiam i więcej luzu bez spinania się życzę
    Użytkownik który stoi przed zakupem pierwszego lustra COKOLWIEK kupi będzie zadowolony Wielkość aparatu to kwestia mocno indywidualna - jeśli ktoś ma duże łapska to po prostu mały korpus może być niewygodny. Wyświetlacz górny też nie jest każdemu potrzebny.

Tylko idąc takim tropem nachodzi mnie myśl, że równie dobrze facet piwa też nie musi pić i żył będzie - co nie? Podkreślę jeszcze raz - iść do sklepu, włączyć oba aparaty i pstryknąć po 10 zdjęć zmieniając ISO, podstawowe funkcje itd. Zerknąć na ekranik, ocenić wygodę i brać!

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów