Szukaj
eBarciu - polecam RelaniumA jak cena spadnie to będzie ona adekwatna do sprzętu - myślę, że o tym autor pisze. Poza tym no nie oszukujmy się - wykastrowany jest ten korpus. Ja miałem wielki problem aby się zdecydować i wybrałem to co mi bardziej pasuje. Z drugiej strony ktoś może robić zdjęcia TYLKO w nocy i D5100 lepiej mu przypasuje. Spójrzmy na sprawę obiektywnie, a jeszcze fajniej chwycić obie puszki w ręce i zrobić kilka zdjęć na różnych opcjach aby poczuć co to ergonomia.
Jak ergonomia jest dla was taka ważna, to sprzedajcie D90 i kupujcie D100/D200.![]()
D300s ma to co mi brakuje w D90 i bynajmniej nie jest to matryca)
A ze się Wam chce jeszcze bić pianę w temacie w którym już milion razy powiedziano że w tym wypadku to wybór między lepszą ergonomią a lepszym obrazowaniem? Gdzie ani brak super matrycy ani brak fajnej klawiszologii nie uniemożliwia robienia fajnych fotek![]()
Zawsze jest wybór, wydać więcej kasy i wziąć D7000![]()
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
ani sie nie wypowiadam negatywnie o d5100, ani nie udzielam za bardzo w dyskusjach na ten temat. I caly czas twierdze ze d5100 to swietny aparat.
Ale porownywanie go do d90, to tak jak proba dyskusji w temacie ktory af jest lepszy. Ten z d90, czy ten z d300. Po prostu porownywanie bez sensu. Ja ci moge powiedziec, oraz innym ze nawet d40 ma lepsze obrazowanie od d5100. Jesli zapniemy N85mm 1.4 na korpus. Ale ergonomia nadal pozostanie ta sama.
D5100 to fajny aparacik. Mialem w rekach i smiga az milo. Moze jednak zamiast porownywac do innych korpusow, zaakceptujemy fakt ze to bardzo entry level i nie szukajmy porownan, bo takiej plaszczyzny nie ma. Jak bedzie d400 z d3 tez bedziecie porownywac, bo matryca nowa bedzie i technologia super?
Jeszcze raz powiem co mysle. D5100 to swietny aparat w swojej klasie. Ale porownywanie z innymi jak d300 czy d90 /bo to ta sama podobno matryca/ uwazam za akt glupoty i onanizmu sprzetowego.
Pozdrawiam
ps
przypomne tylko ze to szklo ma wplyw na obrazowanie. Nastepne jest swiatlo zastane. Pozniej chyba tanie filtry uv kupowane nagminnie i psujace obrazek. Matryca jest daleko w tyle dla amatora ktory drukuje zdjecia raz na dziesiec lat i do tego w formacie 6x4.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
jako użytkownik D90 nigdy nie postawił bym go na półce obok d300 (d5000 tez ma ta sama matrycę hehe) bo to jest właśnie onanizm sprzętowy...Mam d90 i chętnie niedługo kupię d5100 chociaż by dla samej matrycy czy filmów...tak. Dziadka zostawię bo to dobry aparat ale bez takich scen...tu nic nie można powiedzieć na d90...może jakiś ruch obrony?
Co do ergonomii to indywidualna sprawa która nie podlega dyskusji...D5100 trzymałem w ręku i dla mnie jest ok. Aparat ma byś dobry i wygodny a nie ma wyglądać pro bo ma wyświetlacz na górze i jest duży - masakra ale niestety sporo osób do dzisiaj taką miarą się posługuje...
Wracając do tematu, tak warto, kup d5100 i będziesz zadowolony
Koniec OT !
pozdrawiam i więcej luzu bez spinania się życzę![]()
D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700
Użytkownik który stoi przed zakupem pierwszego lustra COKOLWIEK kupi będzie zadowolonyWielkość aparatu to kwestia mocno indywidualna - jeśli ktoś ma duże łapska to po prostu mały korpus może być niewygodny. Wyświetlacz górny też nie jest każdemu potrzebny.
Tylko idąc takim tropem nachodzi mnie myśl, że równie dobrze facet piwa też nie musi pić i żył będzie - co nie?Podkreślę jeszcze raz - iść do sklepu, włączyć oba aparaty i pstryknąć po 10 zdjęć zmieniając ISO, podstawowe funkcje itd. Zerknąć na ekranik, ocenić wygodę i brać!
Skontaktuj się z nami