Close

Strona 32 z 56 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 557

Wątek: Nikon 1

GL
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danz1ger Zobacz posta
    Parafrazując Hogana: nie piszcie recenzji książki przed jej przeczytaniem.
    Parafrazując Franca Fiszera: Ja mam tę przewagę na panem, że tej książki nie czytałem.

Domyślnie

Tutaj spory materiał Fro o tym aparaciku, m.in. pokazuje prototypy przyszłych obiektywów: http://www.youtube.com/watch?v=co_MpusMexY

Domyślnie

Mnie jeszcze dziwi jedno, szczególnie w kontekście wywiadu przytoczonego przez Władcę Pixeli.
    Skoro pracowali nad systemem od 4 lat, dlaczego nie pokazali CAŁEJ GAMY atrakcyjnych oiektywów; tak jak to zrobili w roku 1959 z Nikonem F. Jak to się potoczyło wszyscy dobrze wiemy...
    Przepraszam, ale zoomy ze światłem f/3,5-5,6 to są dobre jako tani kit do pełnej klatki. Tu otwór względny powinien oscylować w granicach f/2-2,8. Zobaczcie, jak fajnie zagrało Fuji w kompakcie X10, gdzie montować będą niewymiennego zoom f/2-2.8. W kompakcie!
    To my z bezlusterkowcem połączonym z zoomami do f/5,6 jesteśmy w tym porówaniu w czarnej d....pie.
    Poza tym: po jaką cholerę aż taki nacisk na "ease of use"? Przecież bezlusterkowce to aparaty w gruncie rzeczy dla zaawansowanych, którzy cenią je sporo wyżej niż początkujące DSLR. Potencjalny użytkownik nie oczekuje łatwości obsługi. Oczekuje przede wszystkim optyki. OP-TY-KI! Naleśnikowej lub jasnej - w każdym razie atrakcyjnej.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Przecież bezlusterkowce to aparaty w gruncie rzeczy dla zaawansowanych, którzy cenią je sporo wyżej niż początkujące DSLR. Potencjalny użytkownik nie oczekuje łatwości obsługi. Oczekuje przede wszystkim optyki. OP-TY-KI! Naleśnikowej lub jasnej - w każdym razie atrakcyjnej.
    I tu się bardzo mylisz. evile nie są dla zaawansowanych userów tylko dla zwykłych pstrykaczy którzy nie chcą lustrzanki (bo ciężkie i duże to) ale mimo wszystko chcą jakość lepszą niż dają kompakty (a może to szpan że mam wymienną optykę?).

Dopiero niedawno Sony wypuściło body dla zaawansowanego usera (NEX-7), Olympus chyba też coś kombinuje.

Firmy foto nie wypuszczą czegoś co im się nie opłaca i nie sprzeda. Zaawansowanych fotografów którzy kupią zapasowego evila jest dużo mniej niż potencjalnych klientów różowych i łatwych w obsłudze puszków.

Może za rok Nikon wypuści zaawansowaną wersję Jedynki.

Wymagania fotografa nie są takie same jak szarego użytkownika.
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vall Zobacz posta
    I tu się bardzo mylisz. evile nie są dla zaawansowanych userów tylko dla zwykłych pstrykaczy którzy nie chcą lustrzanki (bo ciężkie i duże to) ale mimo wszystko chcą jakość lepszą niż dają kompakty (a może to szpan że mam wymienną optykę?).
    i tu cytując ciebie powiem: i tu się mylisz
    bezlusterkowca nie wybierze nikt do szpanu, bo nie wygląda jak lustrzanka, a tylko ona dodaje +10 do lansu

Domyślnie

No dobrze, ale popatrzczie na to z innej strony. Marcinie, chwalisz Fuji, tylko że Fuji to jakiś drobny margines rynku foto, można powiedzieć, że Fuji prawie nie ma na tym rynku. Oni mogą zrobić wszystko co im do głowy przyjdzie, bo nie mogą nic konkretnego stracić - nie mają co tracić. Z Nikonem (i Canonem) jest zupełnie inaczej. Załóżmy, że Nikon wypuszcza rewolucujny System 1 z rewelacyjnymi jasnymi szkłami, matrycą DX i kilkoma innymi wodotryskami (nie mam żadnych wątpliwości, że umieją takie coś zaprojektować i wyprodukować). Kto normalny kupi wtedy D3100, D5100, ...., czy nawet D300s? FX to trochę inna sprawa, ale te wszystkie DX-owe puszki, szczególnie amatorske, muszą pójść w odstawkę, a razem z nimi obiektywy do tych lustrzanek. Gdyby tak się stało, to Nikon wykasował by sobie na własną prośbę cały segment amatorskich lustrzanek i obiektywów do nich. Kura znoszące złote jaja by zdechła. Taka firma jak Nikon musi uważać na nowe rewelacyjne rozwiązania, żeby nie strzelić sobie w stopę. Dlatego System 1 nie może być zbyt dobry i jakoś nie wierzę w te super jasne szkła do Systemu 1. Może kiedyś, ale nie prędko. Myślę, że oni długo myśleli o tym, co w Systemie 1 może się pojawić, a czego nie może tam być. Ten system ma uzupełniać dotychcasowe produkty, a nie wycinac je z rynku. Nie bez powodu od startu pojawiła się przejściówka do bagnetu F. Przekaz jest jasny - chcecie jasne szkła to kupcie sobie te drogie (14-24, 24-70, 70-200 i jasne stałki), które są na rynku - na których Nikon nieźle zarobi. Nie bez powodu zdjęcia tego "bezlusterkowca" z dużymi obiektywami pojawiły się juz w dniu premiery. Czyli tak właśnie ma być z obiektywami. Na dodatek ta przejściówka praktycznie eliminuje obiektywy ze śrubokrętem, bo Nikon już tej "starzyzny" nie produkuje, czyli nic by na tym nie zarobił, ani nie stracił. Ale jeśli ktoś zdecyduje sie na System 1, to stare śrubokręty odetną mu 90% zalet Systemu 1 i będzie musiał kupić nowe szkła AF-S. Tu wszystko jest dogłębnie przemyślane, choć wielu z nas uważa, że jest inaczej.
    Jacek

Domyślnie

Dla mnie brak na starcie właśnie jasnej szklarni to podstawowy grzech. trudno nie zgodzić się z Marcinem, że takie światło jak mają kitty jedynek nadaje się do fx ale nie bardzo do cx. Pewnie dla klienteli coolpixa to będzie mało ist otne, ale brakuje propozycji dla bardziej wymagających. Poza tym nie bardzo rozumiem dlaczego w v1są tak zredukowane elementy obsługi? Cała "inteligencja" i nowatorstwo wcale mi nie przeszkadza, ale chciałbym miec możliwość wyboru tradycyjnej obsługi.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    i tu cytując ciebie powiem: i tu się mylisz
    bezlusterkowca nie wybierze nikt do szpanu, bo nie wygląda jak lustrzanka, a tylko ona dodaje +10 do lansu
    Znam przynajmniej 5 osób które szpanują Olympusami.

Co do optyki to myślę że jasne szkła i zaawansowane body się w końcu pojawią (jeśli obecne będą sukcesem sprzedażowym), ale dopiero co była premiera, nie mogą od razu wypuścić wszystkiego.

Popatrzcie na m43, tam też jasność objawiła się po 6-12 miesiącach od pierwszych premier, a i teraz najjaśniejsze szkło to chyba 20 1.7 Panasonica (tu się mogę mylić, nie śledzę tego aż tak uważnie).
    Ostatnio edytowane przez Vall ; 25-09-2011 o 09:53
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Dla mnie brak na starcie właśnie jasnej szklarni to podstawowy grzech. trudno nie zgodzić się z Marcinem, że takie światło jak mają kitty jedynek nadaje się do fx ale nie bardzo do cx. Pewnie dla klienteli coolpixa to będzie mało ist otne, ale brakuje propozycji dla bardziej wymagających. Poza tym nie bardzo rozumiem dlaczego w v1są tak zredukowane elementy obsługi? Cała "inteligencja" i nowatorstwo wcale mi nie przeszkadza, ale chciałbym miec możliwość wyboru tradycyjnej obsługi.
    Możesz sobie chcieć . Jeśli Nikon dojdzie do wniosku, że mu się to nie opłaca, to ich nie będzie. Myślę, że "kundli" od Sigmy, Tamrona, czy innego Samyanga zbyt szybko się nie doczekamy, bo pewnie trochę danych pokodowali.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 25-09-2011 o 09:54
    Jacek

Domyślnie

Sytuacja jest rozwojowa. Nikon w pierwszych puszkach nowego systemu nie może MZ podać wszystkich ficzerów przydatnych zaawansowanym tzn. wywleczona na korpus guzikologia, jasne szkła (tanie jak wiadomo w wypadku takich średnic). To by był marketingowy strzał w stopę. Trzeba czymś zanęcić nowych nabywców (w większości amatorów, którzy się nauczą focić i kupią później drogą HI-puszkę Nikona1, bo już będą siedzeć w systemie: lampka, szkła, GPS, adapter).
    Ale nie będę narzekał - Nikon 1 już mi się podoba: robi wrażenie ten AF (i to nie na podstawie pienia marketingowców, tylko po opiniach pierwszych użytkowników).
    Poza tym, jak słusznie tu zauważono, to najlepszy telekonwerter na rynku i to taki co nie pożera światła
    Nie jest źle, nie jest źle Panie i Panowie...
    70F,D70s,D700,P7000,D7100, szklarnia N z gwintem na filtry 77 i inne graty (w tym m.in. SB700)

Strona 32 z 56 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów