Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Filtry Brita

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kęty/Diest

Domyślnie

Ta wymiana filtrów to troszkę wygląda jak wymiana anody magnezowej w zbiornikach ciepłej wody użytkowej. Nie ważne, że anoda nie jest zniszczona przez wodę, musisz kupić nową, inaczej gwarancja idzie w diabły.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titus1 Zobacz posta
    Ta wymiana filtrów to troszkę wygląda jak wymiana anody magnezowej w zbiornikach ciepłej wody użytkowej. Nie ważne, że anoda nie jest zniszczona przez wodę, musisz kupić nową, inaczej gwarancja idzie w diabły.
    Wydaje mi sie, ze to nie jest to samo....

Domyślnie

Znalazłem kiedyś tańsze filtry kompatybilne z dzbankami Brita, na których było napisane, że wystarczają na przefiltrowanie ok. 150 litrów wody (nie było zaleceń co do czasu wymiany). Moim zdaniem Brita po prostu zrobiła to co było łatwiejsze i bardziej opłacalne: policzyła średnie zużycie wody w średniej rodzinie i wyszło pewnie ok. (albo maks) 150 litrów na miesiąc. Dlatego do dzbanka wstawili licznik czasu (prosty i tani) zamiast przepływomierza lub czegoś innego, co byłoby mocno skomplikowane. Ale to tylko moje domysły.
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konopia Zobacz posta

Czajnik brita działa jak dzbanek (ten sam filtr) tyle że komora do której trafia przefiltrowana woda wyposażona jest w grzałkę - działa jak normalny czajnik. IMO nie na sensu kupować tego czajnika, dzbanek poręczniejszy, pod warunkiem że nie jest okrągły (szklany) może i szklane (i okrągłe) jest "posh" ale strasznie cieżko z tego nalać wody do szklanki czy gdzie kolwiek.

Dzbanków są różne kształty i rodzaje (np dzbanek do trzymania na półce w lodówce)

dzbanek u mnie wytrzymuje góra pół roku, potem się go wyrzuca, robi się "obleśny" - mimo mycia. Do promocyjnych opakowań filtrów dzbanki są dołączane za darmo, więc zawsze zapas dzbanków jest

Hmmm. Zastanawiam sie jak dzbanek moze być poreczniejszy skoro, jesli dobrze to rozumiem, aby zagotowac odfiltrowana wode trzeba ja z kranu nalac do dzbanka a z dzbanka do czajnika? Nie prosciej jest nalac wode z kranu do czajnika z filtrem pomijajac dzbanek?
    Hehe. Niby proste filtry a chyba czegos nie ogarniam.
    Czy Wy uzywacie wlasnie tych kolorowych dzbankow Brity czy czajnikow z filtrami Brita ??

Domyślnie

Ja osobiście używam dzbanka. Nawet nie wiedziałem, że są czajniki z wkładami Brity (wiedziałem tylko o ekspresach do kawy). Czy pomysł z czajnikiem jest lepszy, tego nie wiem. Przefiltrowanie takiego małego dzbanka trwa chwilę. Nie wiem 1 min może więcej. Przelanie z dzbanka do czajnika to tylko chwilka w porównaniu do procesu filtracji, więc ta dodatkowa czynność (przelewanie) nie jest dla mnie uciążliwa. Ja osobiście też sprawdzałem trwałość filtra. Po ok 7 tygodniach pojawiał się już nalot na grzałce czajnika, co oznaczało że filtr się nasycił. Teraz trzymam ok 5 tyg i jest ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Hmmm. Zastanawiam sie jak dzbanek moze być poreczniejszy skoro, jesli dobrze to rozumiem, aby zagotowac odfiltrowana wode trzeba ja z kranu nalac do dzbanka a z dzbanka do czajnika? Nie prosciej jest nalac wode z kranu do czajnika z filtrem pomijajac dzbanek?
    Hehe. Niby proste filtry a chyba czegos nie ogarniam.
    Nie ogarniasz Wodę z dzbanka można lać do garnka, szklanki itp. i czajnik nie jest do tego potrzebny.

Domyślnie

Strusiu, zartujesz sobie prawda?? Przeciez to logiczne, sa czajniki z filtrem, nalewasz wode przez filtr prosto z kranu do czajnika......
    Osobiscie uwazam, ze dzbanki sa lepszym rozwiazaniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcl Zobacz posta
    Nie ogarniasz Wodę z dzbanka można lać do garnka, szklanki itp. i czajnik nie jest do tego potrzebny.
    Ale mnie intereuje w tym momencie jedynie zagotowanie owej wody. A do tego czajnik moze sie przydac. Stad moje "nie ogarnianie"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Ale mnie intereuje w tym momencie jedynie zagotowanie owej wody. A do tego czajnik moze sie przydac. Stad moje "nie ogarnianie"
    Jeśli masz dzbanek to czajnik tylko dublowałby filtrowanie. A to chyba nie ma sensu
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Nie mam ani dzbanka ani czajnika, ani filtrow
    Ale moze chcialbym miec. Dlatego pytam co jest co

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów