Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: d50 d70 czy d90

Domyślnie

najlepszy wybór wg mnie to D90 można już nowy kupić za około 2250zł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redeyes Zobacz posta
    Ja mam D90, a teraz właśnie nabyłem z powrotem D70s. Miałem kiedyś D70 i żałowałem od razu, że go oddałem.

IMO D70 będzie świetny jako zapasowe body. Poza tym kolorki i tak bardziej odpowiadają mi w puszkach z matrycą CCD.
    W cenie D90 będziesz miał D70 + np tamrona 17-50 2.8.
    Chyba, że potrzebujesz więcej pikseli, ale mi w praktyce D70 wystarczał do komercyjnych plakatów, bannerów i publikacji książkowych. Mniej go też szkoda przy trudnych plenerach.
    Obecna cena za D70s jest bardzo dobra (swojego kupiłem za 500 zł z przebiegiem 14 k)
    Nie generalizowalbym z lubieniem kolorkow z CCD. Mialem d70s i bylo lepiej niz z d80 - tez CCD.
    Niestety te CCD strtasznie masakrowaly intensywna czerwien. Po za tym technologie poszla do przodu i poprawila sie dynamika matryc. Szumy dla mnie byly OK, chociaz uwazniej trzeba bylo dobierac ekspozycje.
    Dzis nie wrocilbym juz do CCD.

Wracajac do tematu - narazie faktycznie nie warto wymieniac.
    Ostatnio edytowane przez pioter m ; 25-08-2011 o 20:00

Domyślnie

Miałem D3000 i wymieniłem na D50
    "że choćby nowych tysiąc Canonów. Olków, Pentaxów, Sonych, Nikonów
    ogromem funkcji mamiły oczy, S5-tce Fuji nikt nie podskoczy...

Domyślnie

D3000 to moim zdaniem plastik fantastik i ekran cały czas razi w oczy. Nie przypadł mi do gust.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czaki 33 Zobacz posta
    D3000 to moim zdaniem plastik fantastik i ekran cały czas razi w oczy. Nie przypadł mi do gust.
    Zgoda, ale dla potrzeb nauki jest OK. Jest tez posiadany od nowosci. D70 i d50 dzis to juz mocno wysluzone maszyny. Obecnie mamy juz trzecia (po nich) generacje aparatow w tej klasie.
    Ryzyko duze.

Domyślnie

Ja wychodzę z założenia, że jeżeli na czymś się uczyć, to na czymś dobrym. Dla mnie wybór jest oczywisty - D90.
    Prawda jest taka, że D90 na pewno wolniej będzie spadał na wartości niż D50 czy D70, dlatego również pod względem ekonomicznym D90 wygrywa.
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

ok chłopaki już wszystko wiem dzięki za odpowiedzi

Domyślnie

Na co się zdecydowałeś Brozo?

Domyślnie

ze poki co zostaje przy d3000 pouczę się i jak będę pewien swoich możliwości to d90

Domyślnie

A ja bym polecał D80 - puszka sprawdzona i na matrycy CCD. D90 jest już na CMOSie - chociaż oczywiście są różne zdanie na temat pros i cons tych matryc i nie chcę tu wywoływać dyskusji, którą można znaleźć na tym forum w innym miejscu. IMHO lepsza do nauki od D3000, a D90 jest jej następcą, więc przy zmianie byłoby "łatwiej".

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów