najlepszy wybór wg mnie to D90 można już nowy kupić za około 2250zł
Szukaj
najlepszy wybór wg mnie to D90 można już nowy kupić za około 2250zł
Nie generalizowalbym z lubieniem kolorkow z CCD. Mialem d70s i bylo lepiej niz z d80 - tez CCD.
Niestety te CCD strtasznie masakrowaly intensywna czerwien. Po za tym technologie poszla do przodu i poprawila sie dynamika matryc. Szumy dla mnie byly OK, chociaz uwazniej trzeba bylo dobierac ekspozycje.
Dzis nie wrocilbym juz do CCD.
Wracajac do tematu - narazie faktycznie nie warto wymieniac.
Ostatnio edytowane przez pioter m ; 25-08-2011 o 20:00
Miałem D3000 i wymieniłem na D50
"że choćby nowych tysiąc Canonów. Olków, Pentaxów, Sonych, Nikonów
ogromem funkcji mamiły oczy, S5-tce Fuji nikt nie podskoczy...
D3000 to moim zdaniem plastik fantastik i ekran cały czas razi w oczy. Nie przypadł mi do gust.
Ja wychodzę z założenia, że jeżeli na czymś się uczyć, to na czymś dobrym. Dla mnie wybór jest oczywisty - D90.
Prawda jest taka, że D90 na pewno wolniej będzie spadał na wartości niż D50 czy D70, dlatego również pod względem ekonomicznym D90 wygrywa.
D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8
ok chłopaki już wszystko wiem dzięki za odpowiedzi
Na co się zdecydowałeś Brozo?
ze poki co zostaje przy d3000 pouczę się i jak będę pewien swoich możliwości to d90
A ja bym polecał D80 - puszka sprawdzona i na matrycy CCD. D90 jest już na CMOSie - chociaż oczywiście są różne zdanie na temat pros i cons tych matryc i nie chcę tu wywoływać dyskusji, którą można znaleźć na tym forum w innym miejscu. IMHO lepsza do nauki od D3000, a D90 jest jej następcą, więc przy zmianie byłoby "łatwiej".
Skontaktuj się z nami