Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Wątek: D300s - szumy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andion Zobacz posta
    właśnie tak, zjechać byle zjechać ))

Natomiast co do jasności obiektywu, to zdania nie zmienię, oczywiście, że ma wpływ na szumy, chociażby z powodu ogniskowej i wielkości kadru - 1.8 35 mm a 3.5 8 mm przy ustawionych podobnych parametrach, zdjęcie jest bez porównania. Mniejszy kadr, lepiej doświetlony lampą, większa postać szumy się gubią itp.

Tak może sie wydawać. Po pierwsze 1.8 moze być miękko. Po drugie 3.5 na 8 to duża głębia ostrości i łatwiej trafić. Jak masz tylko twarz w kadrze to aparat ustawia naświetlanie na twarz i szumu nie widać. Szum wyłazi najbardziej w ciemnych miejscach .

Pozdrowienia
    czarek
    Czarekk
    Moja galeria
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekk Zobacz posta
    Tak może sie wydawać. Po pierwsze 1.8 moze być miękko. Po drugie 3.5 na 8 to duża głębia ostrości i łatwiej trafić. Jak masz tylko twarz w kadrze to aparat ustawia naświetlanie na twarz i szumu nie widać. Szum wyłazi najbardziej w ciemnych miejscach .

Pozdrowienia
    czarek
    Dokładnie o to mi chodziło, szumu tak nie widać, mniejszy obszar, więcej jasnych partii i w ogóle mniej szczegółów na których szum jest widoczny. A jak go nie widać to go nie widać i tyle.

Myślę, że jakbyśmy wzieli fiszajkę 1.8 (nie wiem czy istnieje) to to tez byłby zupełnie inny obiektyw i nawet przy ustawieniu 3.5 byłby jaśniejszy, miększy, czy co tam jeszcze i szum wyszedłby inny.
    Mam nikona i nie zawaham się go użyć.... zenita też )))
    Moja radosna twórczość -> FB

Domyślnie

.. przy ustawieniu 3.5 byłby jaśniejszy, miększy,..
    Widzę, że nie bardzo chcesz przyjąć do wiadomości braku zaleznosci obiektyw-szumy.
    Wydaje ci się, że miękko rysujący obiektyw to mniejsze szumy? (bo szum nieostry ???) Nie, to nie ma nic wspólnego, szum nie powstaje w obiektywie. Szumy są związane z matrycą, nie z optyką.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Widzę, że nie bardzo chcesz przyjąć do wiadomości braku zaleznosci obiektyw-szumy.
    Wydaje ci się, że miękko rysujący obiektyw to mniejsze szumy? (bo szum nieostry ???) Nie, to nie ma nic wspólnego, szum nie powstaje w obiektywie. Szumy są związane z matrycą, nie z optyką.
    Mogę przyjąć rozumowo, wiem że szum zależny jest od matrycy, nie zgadza się to z moim doświadczeniem wzrokowym, ale mam zupełnie różne od siebie obiektywy, wiec nie mogę tego sprawdzić.

Domyślnie

To może jednak uwierz w to, co ci tu ludzie piszą.
    Albo uzupełnij wiedzę o fotografii.
    Jacek

Domyślnie

... nie zgadza się to z moim doświadczeniem wzrokowym, ale mam zupełnie różne od siebie obiektywy, wiec nie mogę tego sprawdzić.
    Skoro masz kilka obiektywów, to właśnie możesz to sprawdzić. Bo jak bys miał 1, to ciężko zrobic porównanie.
    Zapewne każdy twój obiektyw ma przysłonę 5,6. Zrób przy takiej samej przysłonie (przykładowo 5,6) i takim samym czasie, ISO, wyostrzaniu, kontrascie, odszumianiu itd zdjęcia. Porównaj szumy na tych zdjęciach. W tych samych partiach obrazu (np w centrum kadru, celuj zawsze w to samo)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    To może jednak uwierz w to, co ci tu ludzie piszą.
    Albo uzupełnij wiedzę o fotografii.
    Amen...

Kurczę, czy tylko mi śmierdzi ten wątek?

Domyślnie

Napisałem kilka zdań i....postanowiłem się ugryźć w język.

Napiszę tylko tyle: cieszę się, że to "zlecenie" nie było na moim ślubie, bo byłbym mocno zdenerwowany.

PS. Wolny rynku uchowaj nas o takich fachowców....
    Jarod
    "Wychodź na zewnątrz więcej, ale rób mniej zdjęć"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarod Zobacz posta
    Napisałem kilka zdań i....postanowiłem się ugryźć w język.

Napiszę tylko tyle: cieszę się, że to "zlecenie" nie było na moim ślubie, bo byłbym mocno zdenerwowany.

PS. Wolny rynku uchowaj nas o takich fachowców....
    Dziękuję za ocenę mojej pracy po jednym zdjęciu)))

To mnie tak ubawiło, że chyba pęknę ze śmiechu)))))))))))))) Buhahahahaha!!!!!
    Ale w istocie to jest przerażające, większość osób tutaj tylko rozszarpuje moje zapytanie by mi dokopać, zamiast udzielić fachowej porady, na raczej rzeczowe pytanie w mojej ocenie.
    Fot, zleceń i zadowolonych klientów mam bez liku))))

I szczerze Jarod, chętnie obejrzę Twoje zdjęcia to dopiero się wspólnie pośmiejemy lub popłaczemy)))))))))))))))))))

Domyślnie

Przypominam, że w tym dziale dyskutujemy tylko o sprawach technicznych. Jeśli chcecie wojować na zdjęcia, to musicie przenieść się w inne miejsce forum.
    Jacek

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów