Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: D300s - szumy

Domyślnie D300s - szumy

Witam,

Pewnie temat wraca jak bumerang, ale mam dosyć konkretne pytanie. Chodzi o szumy w d300s. Robie sobie zdjęcia w kościółkach, ciemnych i jasnych i jakoś to jest, ale ostatnio zrobiłam zlecenie dla zaprzyjaźnionego zakładu foto (mają wielu fotografów) i pracujący tam pan namawiał mnie na wysokie czułości. Ogólnie nie lubię szumów więc ich unikam, ale na jego odpowiedzialność zaryzykowałam (w kościele nie robię powyżej 800 bo mnie te szumy denerwują). Pan mi wyjaśnił, że szum będzie ładny równy, a najprawdopodobniej go w ogóle nie będzie, ja przekonywałam, że będzie i to będzie brzydki, ale zrobiłam i co? I oczywiście kicha.

Szum jest straszny, fotograf był zaskoczony jakością i mówił, że mają fotografów, co pracują na d300 i bez problemu podjeżdzają do 1600 i wzwyż i nie ma takiej masakry fakt że obiektywy miałam f 1.8 i 3.5 (więc średnio). Tak więc moje pytanie brzmi, czy trafił się mi jakiś "gorszy" pod względem szumów aparat, pan przesadzał, czy ktoś ma podobnie, a może jest do wgrania jakiś soft co to zredukuje w nikosiu...?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-08-2011 o 12:27 Powód: pis. (Pan--->pan)
    Mam nikona i nie zawaham się go użyć.... zenita też )))
    Moja radosna twórczość -> FB

Domyślnie

na wysokich iso przedewszystkim musisz dobrze naswietlić zdjecie, to podstawa
    nie wydaje mi sie zeby byly egzemplarze lepsze czy gorsze pod wzgledem szumów
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-08-2011 o 12:28 Powód: orto. ("egzemplaze")
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Trochę za mało danych, a mogłabyś też pokazać zdjęcie.
    - robisz w rawach, czy jpg?
    - jakie ustawienia odszumiania w aparacie?
    - obejrzyj histogram - wnioski? (czyli to co napisał Marcin)
    - oglądasz kropy 100%?
    - światło 1,8 to średnio?

Ogólnie nie lubię szumów więc ich unikam, ale na jego odpowiedzialność zaryzykowałam
    A miałaś jakieś inne wyjście?
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 13-08-2011 o 10:44
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

jak sie uprzesz to zobaczysz szumy nawet na iso 200, grunt to poprawnie naswietlone zdjecie, najwiecej widac w czarnych partiach zdjecia ale to ladnie znika po pobawieniu sie suwaczkiem od odszumiania w LR

Domyślnie

oczywiście miałam wyjście - wiekszy błysk = mniej szczegółów w tle ale ładnie oświetlona młoda para i brak szumów ale i brak szczegółów. Zdjęcia wrzucić mogę dopiero w pon bo dziś ślub i jutro ślub ))

Boli mnie głównie stwierdzenie, że w innych tak nie ma i nie wiem co o tym sądzić. Nie mam ustawionego niczego do odszumiania, ogólnie w aparacie tylko troszkę kontrast powiększony, ale przyznam że na tych softach do wgrania to się kompletnie nie znam, a czytałam ze wgrywają do d300 z d3 i podobno super coś tam.. bla bla

Oczywiście robię w nefach.

Światło 3.5 to średnio zwłaszcza, że to szeroki kąt.
    Ostatnio edytowane przez andion ; 13-08-2011 o 11:36
    Mam nikona i nie zawaham się go użyć.... zenita też )))
    Moja radosna twórczość -> FB

Domyślnie

W D300s na 1600 można zrobić naprawdę ładne zdjęcia. Powyżej 1600 też, ale ja wtedy konwertuje wszystko do B&W.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

wstaw to surowego NEF'a może coś wywnioskujemy i poradzimy jak radzić sobie w przyszłości. Bo ISO1600 w d300s jest akceptowalne na odbitkach nawet formatu A4, a po odpowiednim odszumieniu nawet na dużych monitorach. Trzeba tylko pilnować aby dobrze naświetlić kadr, a w scenach kontrastowych, gdzie występują duże partie jasnego dałbym stałą korektę +0,3 do +0,7 EV przy pomiarze matrycowym, a przy pomiarze punktowym naświetlać na cienie, oczywiście kontrolując co się dzieje w światłach, aby nie wyjść poza rozpiętość matrycy.

Domyślnie

ale przyznam że na tych softach do wgrania to się kompletnie nie znam, a czytałam ze wgrywają do d300 z d3 i podobno super coś tam.. bla bla

To nie ma z tym związku - tam chodzi głownie o profile kolorów.
    A tu, albo robisz w jpg i ustawiasz sobie odszumianie w MENU aparatu lub robisz to w kompie, albo wywołujesz NEF i robisz jak chcesz w kompie. Ja radzę tą drugą opcję, bo nie wyobrażam sobie inaczej: ustawisz wg. uznania, a dodatkowo możesz to robić selektywnie w wybranych partiach zdjęcia (np. w Nikon Capture NX)
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 13-08-2011 o 13:47
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

ale o czym wy w ogóle rozmawiacie - iso 800 w d300s jest, że tak eufemicznie powiem, gładkie jak doopa niemowlaka ...
    problem w tym aparacie zaczyna się powyżej iso 1000, iso 1600 już powoduje, że trzeba się wysilać przy obróbce ale czasami robię tez na iso 3200 - bo lepiej tak niż nie robić w ogóle. fakt nie robię ślubów ale myślę, że kościół sam w sobie nie degraduje matrycy
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów