e tam co nie bardzo, propozycja czasu krótszego jest nie do przyjęcia z bardzo rzeczowych powodów, ja rozumiem, że można użyć mniejsze iso większy błysk i zdjęcie z gładziutkim pierwszym planem, ale to właśnie miała być próba czułości.
Szukaj
e tam co nie bardzo, propozycja czasu krótszego jest nie do przyjęcia z bardzo rzeczowych powodów, ja rozumiem, że można użyć mniejsze iso większy błysk i zdjęcie z gładziutkim pierwszym planem, ale to właśnie miała być próba czułości.
Stawiam na bardzo mocno podbity kontrast i wyostrzanie w puszce. Wtedy być może "uda się" uzyskać podobny efekt, ale przy neutralnych ustawieniach nie da się tego zrobić na ISO 1250 w D300s.
))))))))))))))))))) hmmmm... chyba jednak wpływa
)))))))))))))))))))))))
Łooo matko! Taki szum to miałem w D300 na ISO6400Wygląda mi to jednak na dość mocne forsowanie NEFa przy wołaniu (tak powyżej +1EV), a jak do tego dorzucimy kontrast i wyostrzanie to mamy efekt powyżej.
Pzdr
Najkrótszy to będzie zapewne 1/8000, zakładam, że miałes na mysli najdłuższy czas
To jaki czas utrzymasz robiąc z ręki zależy od ogniskowej obiektywu. Jest cos takiego jak zasada odwrotnosci. Jesli masz długie tele - np 200 mm, to by zrobić nieporuszone zdjęcie musisz użyc czasu krótszego niż 1/300 (200x1,5 crop = 300). 1/100 o której mówisz wystarcza dla obiektywu standardowego czy 60 mm. Przy szerokich kątach można być zdecydowanie odważniejszym, przy 12 mm spokojnie możesz robić na 1/25. Spróbuj. Oczywiście nie psuj specjalnie ujęcia, nie szarp aparatem wciskając spust.
Nie wpływa. Co w ogóle ma optyka do szumu ????? Wprost - nic. Trzeba ewentualnie sobie stworzyc ciag logiczny - jasne szkło pozwoli mi (przy pracy na pełnej dziurze) obniżyć ISO więc pozwoli na mniejsze szumy.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-08-2011 o 00:08
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dobra... ja czegoś nie rozumiem... Dlaczego mój S5 szumiał mniej na iso 1600 niż ta fota przedstawiona tutaj?
Skontaktuj się z nami