Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: D300s - szumy

Domyślnie

e tam co nie bardzo, propozycja czasu krótszego jest nie do przyjęcia z bardzo rzeczowych powodów, ja rozumiem, że można użyć mniejsze iso większy błysk i zdjęcie z gładziutkim pierwszym planem, ale to właśnie miała być próba czułości.
    Mam nikona i nie zawaham się go użyć.... zenita też )))
    Moja radosna twórczość -> FB

Domyślnie

Stawiam na bardzo mocno podbity kontrast i wyostrzanie w puszce. Wtedy być może "uda się" uzyskać podobny efekt, ale przy neutralnych ustawieniach nie da się tego zrobić na ISO 1250 w D300s.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andion Zobacz posta
    ...Oczywiste jest, że zakładam mały obiektyw f 1.8 i szum jest nieporównywalnie mniejszy...
    Ale przecież jasność obiektywu sama w sobie w żaden sposób nie wpływa na szum.
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

))))))))))))))))))) hmmmm... chyba jednak wpływa )))))))))))))))))))))))
    Mam nikona i nie zawaham się go użyć.... zenita też )))
    Moja radosna twórczość -> FB

Domyślnie

e tam co nie bardzo, propozycja czasu krótszego jest nie do przyjęcia z bardzo rzeczowych powodów
    chyba dluzszego, wiesz, zalecane jest przeczytanie instrukcji przed zleceniem komercyjnym

patrzac na zdjecie nie wiem jak udalo Ci sie takie badziewie uzyskac, tym bardziej ze lampa byla w uzyciu.. wyglada jak iso hi na d70

Domyślnie

Łooo matko! Taki szum to miałem w D300 na ISO6400 Wygląda mi to jednak na dość mocne forsowanie NEFa przy wołaniu (tak powyżej +1EV), a jak do tego dorzucimy kontrast i wyostrzanie to mamy efekt powyżej.

Pzdr

Domyślnie

..dodam, ze czas 100 jest najmniejszym (czyt. najkrótszym) jaki utrzymam w ręce,
    Najkrótszy to będzie zapewne 1/8000 , zakładam, że miałes na mysli najdłuższy czas

no w każdym razie dzięki za uwagi, na swoją "obronę" dodam, ze czas 100 jest najmniejszym (czyt. najkrótszym) jaki utrzymam w ręce, a statywu zwykle mi się nie chce nosić. Oczywiste jest, że zakładam mały obiektyw f 1.8 i szum jest nieporównywalnie mniejszy,.
    To jaki czas utrzymasz robiąc z ręki zależy od ogniskowej obiektywu. Jest cos takiego jak zasada odwrotnosci. Jesli masz długie tele - np 200 mm, to by zrobić nieporuszone zdjęcie musisz użyc czasu krótszego niż 1/300 (200x1,5 crop = 300). 1/100 o której mówisz wystarcza dla obiektywu standardowego czy 60 mm. Przy szerokich kątach można być zdecydowanie odważniejszym, przy 12 mm spokojnie możesz robić na 1/25. Spróbuj. Oczywiście nie psuj specjalnie ujęcia , nie szarp aparatem wciskając spust.

))))))))))))))))))) hmmmm... chyba jednak wpływa )))))))))))))))))))))))
    Nie wpływa. Co w ogóle ma optyka do szumu ????? Wprost - nic. Trzeba ewentualnie sobie stworzyc ciag logiczny - jasne szkło pozwoli mi (przy pracy na pełnej dziurze) obniżyć ISO więc pozwoli na mniejsze szumy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-08-2011 o 00:08
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dobra... ja czegoś nie rozumiem... Dlaczego mój S5 szumiał mniej na iso 1600 niż ta fota przedstawiona tutaj?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to by zrobić nieporuszone zdjęcie musisz użyć czasu krótszego niż 1/300 (200x1,5 crop = 300)
    Jeżeli przez to co napisałeś rozumiesz, że na FX przy 200mm wystarczy 1/200, a na DX 1/300 (bo crop 1,5), to nie jest to prawdą, bo mnożnik wynikający z wielkości matrycy nie ma tu znaczenia, tylko ogniskowa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NeXuS Zobacz posta
    Jeżeli przez to co napisałeś rozumiesz, że na FX przy 200mm wystarczy 1/200, a na DX 1/300 (bo crop 1,5), to nie jest to prawdą, bo mnożnik wynikający z wielkości matrycy nie ma tu znaczenia, tylko ogniskowa.
    Obawiam się, że nie do końca. Na mniejszej matrycy o tej samej rozdzielczości efekty poruszenia będą bardziej widoczne, stąd żeby uzyskać podobny jakościowo obraz trzeba dać krótszy czas.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów