Szukaj
jesli widze ze wielkosc puszki nie jest mile widziana, a nie mam akredytacji... w reku mam tylko d40x i 50mm. W kieszeni bojowek inne szkielko na pozniej...
Wlasnie po to jest ten apatat, i po to bym kupil np d5100.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Z ręcznym ustawianiem czasu i przysłony w D5100 nie trzeba nigdzie nic ustawiać ani wchodzić. W trybach M i A gdy pokrętłem ustawiamy czas to trzymając wciśnięty przycisk (oznaczony jako 5 w instrukcji) tuż obok spustu, ustawiamy pokrętłem przysłonę. I na odwrót, gdy na pokrętle mamy przysłonę, to używając tego przycisku, na pokrętle mamy czas.
Ostatnio edytowane przez Polikon ; 11-07-2011 o 14:49
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
WItam.
Jestem tu nowy ale od pół roku zastanawiam się nad kumpnem aparatu, czytając non stop testy, recenzje oraz przeglądając forum. Wakacje już są, już czas kupić. Obecnie mam canona SX1 kompakta cyfrowego.
Zastanawiam się nad D90 lub D5100. D7000 nie wykorzystam pewnie chyba że mnie czymś przekonacie. Kompletnie nie wiem co wybrać. Nie wiem czy śrubokręt jest tak ważny bo D5100 go nie posiada.
Na początek będzie tylko obiektyw Nikkor 18-105mm DX VR. Za rok może dokupie obiektyw 70-200 ale na razie musi wystarczyć kitowy. Do czwartku muszę już jakiś aparat mieć.
Czy cena D5100 jest już akceptowalna czy jeszcze pójdzie w dół. Obecna cena D5100 3149 zł, D90 z tym samym obiektywem 3092 zł. D7000 z obiektywem + karta pamięci 4222 zł.
Czy w nikonie D5100 podczas nagrywania filmów jest stabilizacja obrazu jak w D7000 czy nie??
Czy jest zauważalna różnica w nagrywaniu filmów pomiędziy 24 a 30 kl/s??
Ile zdjęć wykona się na akumulatorkach D90, D5100 oraz w D7000.
Przeczytałem praktycznie wszystko i nadal się nie mogę zdecydować. Porównując jakiś czas temu D90 do D5000 chciałem D90, ale gdy wyszło D5100 bardziej pasuje mi. D90 już jest wycofane z produkcji, jest starszym aparatem czy jest sens pchać się w niego??
Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ale skoro od pół roku zbierasz dane to jakiej informacji brakuje Ci do podjęcia ostatecznej decyzji?
Piszesz o stabilizacji obrazu podczas narywania filmu. Przecież te Nikony nie mają stabilizacji. To wybrane obiektywy mają stabilizację.
Nagrywanie filmów z 24 a 30 kl/s.
To są standardy systemowe, czyli jak nagrywasz w systemie PAL masz 24 kl/s a w NTSC masz 30 kl/s. W Europie obowiązuje system PAL, więc nie widzę potrzeby nagrywania w NTSC a zwłaszcza, że wersji NTSC jest kilka i nie zawsze można taki film obejrzeć na TV.
Je też miałem dylemat, co wybrać. I jak pojawił się D5.1k z identyczną matrycą i procesorem, co D7k, więc padło na D5.1k znając z tego forum wspaniały nowy wynalazek Nikona montowany w D7k. Czyli jego AF. Teraz okazuje się, że według niektórych portali piszących o puszkach cyfrowych ( i nie tylko ) D5.1k ma leprze obrazowanie od D7k, a to za sprawą jakiegoś nowego filtra na matrycy.
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
To teraz spróbujcie doradzić mnie - od dłuższego czasu zastanawiam się nad nikonem d90, ale lepsza matryca d5100 nie daje mi spokoju. Niestety nie stać mnie na FX, a nawet na d7000. Ma to być moja pierwsza cyfra. Używam F80, focę na diapozytywach (provia, velvia), mam tokinę pro stałe 2.8 28-70. Fotografuję głównie krajobrazy.
Nie mogłem uwierzyć, że taki znakomity d5100 wygląda jak zwykła zabawka, gdy ujrzałem go na półce sklepowej. Generalnie dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu, ale cóż, z tego jak 5100 wydaje się dla mnie zupełnie nie na miejscu. Dla mnie drugie pokętło, górny wyświetlacz, pewny chwyt, jasny wizjer, możliwość mocowania dużych obiektywów to podstawa. Wyobraźcie sobie jak stoję nad przepaścią i wieje 100 km/h. Jedno spojrzenie na d5100 i od razu widzę, że to aparat nie dla mnie. Z drugiej strony d90 może mieć za słabą jakość obrazu do moich zastosowań - zamierzam drukować do A3. Zamiast obiektywu kitowego chcę kupić jakieś pożądne szkło uniwersalne, a kiedys i jakieś drugie. W ogóle nie zamierzam zrobic ani jednego zdjęcia w jpg, tylko RAW. Jeżeli chodzi o jakość obrazu, to d5100 na pewno by mnie zadowolił, ale cóż z tego...
Powiedzcie mi proszę, czy byłbym zadowolony z jakości obrazu d90 ? ?
Odniesieniem dla mnie jest skan ze slajdu na fuji provia 100, zrobiony nikonem coolscan V ED (4000 dpi, ponad 100 MB), bo taki posiadam. ???
http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1039
pooglądaj sobie a jpg to też zdjęcie i nie musi hańbić![]()
Skontaktuj się z nami