Close

Strona 25 z 57 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Oglądałeś zdjęcia z podanego linka? Tam masz sporo pełnowymiarowych i z D90 i z D7000, masz możliwość porównania tego ze swoimi oczekiwaniami.
    Jak dla mnie D90 to wyjątkowo udany produkt, choćby samo to że po kilku latach od premiery nadal sprzedaje sie świetnie i skutecznie broni się przed nową serią nikona.

Domyślnie

Obejrzałem trochę - sorry ale jpg nie nadaje się do tego - widać to bardzo wyraźnie. Porażka....
    A w ogóle to najlepsze zdjęcie (jeżeli chodzi o szczegółowość, detale) widziałem z eosa 550d, ale może akurat kompresja jpg była dla niego wyjątkowo łaskawa...
    Tylko RAW
    Ostatnio edytowane przez decadent ; 19-07-2011 o 11:12

Domyślnie

Hmm dziwne u mnie google działa...
    Wpisz w google np.: "d90 sample raw" i możesz sobie pooglądać.
    Zwróć jednak uwagę, że na jakość zdjęcia ogromny wpływ ma także obiektyw, warunki oświetleniowe itp.

Na pewno jednak d5100 da lepszy/dokładniejszy obrazek niż d90.

W skrócie ergonomia vs jakość obrazka. Jeśli chcesz mieć oba to musisz dopłacić i kupić np. d7000 - nic tu więcej nie wymyślisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    Obejrzałem trochę - sorry ale jpg nie nadaje się do tego - widać to bardzo wyraźnie. Porażka....
    A w ogóle to najlepsze zdjęcie (jeżeli chodzi o szczegółowość, detale) widziałem z eosa 550d, ale może akurat kompresja jpg była dla niego wyjątkowo łaskawa...
    Tylko RAW
    kup zatem canona
    skoro wymiata, po co zdrowie marnowac na ogladanie sampli w necie innych puszek skoro tamten obrazek ci odpowiada. Chyba ze wyglad ma jak ubogi krewny, a potrzeba puchy o wygladzie pro i o wysokiej cenie.

Odpusc poszukiwania sampli, kup aparat i rob zdjecia.
    Pozdr
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 19-07-2011 o 12:51
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duszek Zobacz posta
    ciekawe jak sobie radzisz na D90 ze szkłem 1,8 w słoneczny dzień przy ISO 200 i 1/4000 s ?
    sa jeszcze filtry...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Nie zapomnijmy ,ze wybor body ma mniejszy wplyw niz wybor obiektywow Wg mnie lepiej kompletowac dobre szkla pod dany system (byc moze z wizja FX-a kiedys) anizeli kupic drogie body DX .
    Autorowi proponuje d90 + 18-105 (cos innego do tysiaka na poczatek moze 35/50 1.8G) i focac zwiekszac swoj zbior . Lub tez czekac w nieskonczonosc , podniecajac sie nowosciami +100 w liczbie aparatu (typu d3000,3100...) i nie miec niczego
    D90 jest czyms takim jak nikkor 35 1.8G w obiektywach -> cena/jakosc = miazga
    D90 / N35 1.8G / N70-300VR 4.5-5.6G

Domyślnie

Masa pixeli a więc i szczegółów, świetne body i do tego niska cena - no gdyby jeszcze była era to można by coś pokombinować, ery już nie ma i będzie trudniej
    Wywal przynajmniej jedno z tego to będzie nieco łatwiej )

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hadwao Zobacz posta
    Hmm dziwne u mnie google działa...

Na pewno jednak d5100 da lepszy/dokładniejszy obrazek niż d90.

W skrócie ergonomia vs jakość obrazka. Jeśli chcesz mieć oba to musisz dopłacić i kupić np. d7000 - nic tu więcej nie wymyślisz.
    dwa zdania, które są esencją tego całego postu pomijając kwestie szeroko pojmowanego prestiżu - wyglądu PRO.
    ja jestem zdania, że aparat kupujemy do zdjęć a ergonomia to kwestia przyzwyczajenia.
    Wiem, że się mocno narażę pisząc, że po kilku miesiącach użytkowania D5100 można praktycznie równie szybko jak w D90 przestawić najważniejsze opcje podczas focenia. Różnice będą może 1-2 sekundowe w szybkości obsługi więc chyba dla amatora nie mają tak dużego znaczenia jak dla zawodowca.
    teraz szybko ubiorę coś nieprzemakalnego zanim zostanę zlany wiadrami pomyj przez użytkowników D90
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

No niestety, chyba jednak muszę poczekać aż stanieje d7000... 12 megapixeli to będzie jednak dla mnie chyba za mało. Miałem dziś w ręku canona 600d - wizjer ma dużo mniejszy i ciemniejszy niż nikony...
    Nie chodzi mi o wygląd, ale chcę mieć aparat przypominający w obsłudze i funkcjoanlności f80, plus bardzo dobra matryca (nie do chwalenia się ilością megapixeli tylko do wydruków dużego formatu...).

Tymczasem będę chyba skazany na wysyłkowe kupowanie diapozytywów, wysyłkowe wołanie w profilabie i mnóstwo czasu przy skanowaniu....

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    No niestety, chyba jednak muszę poczekać aż stanieje d7000...
    stanieje do poziomu D90/D5100 kiedy wyjdzie coś nowego, wcześniej raczej bym nie liczył na takie przeceny.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Strona 25 z 57 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów