Close

Strona 13 z 57 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Tak w temacie:
    http://allegro.pl/nikon-d90-18-105-v...616945005.html
    Bierzcie poki gorace!

PS To nie jest ofc moja aukcja ;] Sam bym z checia kupil, ale z pewnych powodow allegro odpada...

Domyślnie

zbędnych bajerów albo większego napisu nikon...

takich jak uchylny ekran i kręcenie filmów oraz posiadanie NOWOŚCI
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Cieszę sie (przynajmniej narazie), że nie musze podejmować decyzji jakie body kupić.
    Patrząc na te ceny rzeczywiście można mieć mały dylemat:

Nikon D3100 + 18-55mm VR - £439.95
    Nikon D5000 + 18-55 and 55-200mm VR - £499.00
    Nikon D90 + 18-105mm VR - £679.95
    Nikon D5100 + 18-55mm VR - £699.95
    NEX- 5R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdiPL Zobacz posta
    Mnie D5100 bardzo dobrze leży w dłoni, mimo że mam je dość spore. Dla mnie puszka jest poręczna i lekka. Dla mnie to plus, dla innych może minus. Mnie się podoba jak najbardziej.
    To samo napisal Fatman w sąsiednim wątku a to kawał chłopa.Ale mnie dziwi jedno:co z tego,że można szybko opanować guzikologię d90? CZY OD TEGO BEDA LEPSZE FOTY??? Wydaje mi sie,ze ciagle pokutują stare mityuszka ma <LEŻEĆ>.Tak,kiedyś musiała leżeć zeby fota byla ostra.Ludziska popisywali się ostrym detalem "z ręki" z czasem 1/15. Teraz to echo dawnych dziejów.Leży czy nie leży - sprawny AF załatwi wszystko nawet dyndając puszką na pasku. Do tego VR, zawrotnie wysokie iso jak na odległe czasy i - żyleta! Mit o guzikologii: kiedyś ważne dla reporterow,żeby błyskawicznie sterować puszką i walnąć jak najwiecej klatek o jakimś zdarzeniu.Teraz włączam 5 klatek/sek(albo więcej/mniej) i git.Nie chce nudzić innymi "mitami" ,które wymyslone przez dinozaurow/podyktowane koniecznością są teraz bezmyślnie powtarzane przy okazji ocen nowych modeli. Natomiast b. rzadko argumentem jest OBRAZOWANIE. Kupiłem d5.1K wyłącznie dla matrycy. I to jest rewelacja. Kolor,szum,detal/szczegółowość,tonalność super. I dlatego ergonomia,"leżenie" i take tam to wszystko tu mi lotto Mialem d200,potem d300 i d90 - żeby nie było,że zmyślam i mimo to dopiero po godzinie rozkminiłem sterowanie d5.1k.No wiem,nie jestem bystry;P Do tego leciutki,na dluższy wypad wygrywa z ciężkim,starym c ff.No i jeszcze to video...echhh...świetna,nowoczesna puszka z amatorskiej połki z matrycą na poziomie pro.Nikon lubi takie niespodzianki: d90 mial lepsza matryce od d300 itedeitepe...
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Nikon D90 + 18-105mm VR - £679.95
    Nikon D5100 + 18-55mm VR - £699.95

I jak patrzac na cos takiego mozna brac D5100? ;] Nowszy model, ale klasa nizej... Chcialbym powiedziec, ze lepiej dolozyc juz troche do D7000, ale raczej dopiero wtedy, jak cos zrobia z ta puszka/wydadza sprawna serie ;] D5000 tez prezentuje sie smakowicie...

PS - jakie wymiary bedzie mial D5100 z gripem? Poza tym chyba jednak nie do konca pasuje...
    http://nikond5100price.com/2011/05/n...ng-d3100-grip/
    Ostatnio edytowane przez robber ; 16-05-2011 o 23:22

Domyślnie

fotouśmieszek
    Ja zauważyłem pewną wadę D5.1k bynajmniej ja uważam to za wadę.
    Brak możliwości ustawienia domyślnego wyboru AF. Domyślny AF jest ustawiony na pomiar wielo punktowy, i nie zdarzyło mi się, aby wycelował w to, co ja bym chciał. I po każdej zmianie programu muszę ręcznie ustawiać na jedno punktowy.
    Powinna by możliwość ustawienia tego parametru. Albo puszka powinna pamiętać ustawienia wprowadzone ręcznie. Pamięta po wyłączeniu i ponownym włączeniu puszki, ale nie pamięta po zmianie programu. A zwłaszcza, że w menu D5.1k jest tyle zdublowanych pozycji, że na brak miejsca programiści nie powinni narzekać.
    Na przykład, pozycja Menu Ustawień Osobistych zawiera sześć pozycji i każda z nich otwiera tą samą tabelę.

robber
    Chodzi ci o te dwa milimetry. Bez przesady
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 17-05-2011 o 00:34
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Polikon

W moim jest tak samo z AF
    NEX- 5R

Domyślnie

No wiem, wiem, ale na zdjeciach jakos niepewnie to wyglada, a opinii o takim polaczeniu nie spotkalem. W fotojokerze tez sie nie sprawdzi, skoro tam nawet karty nie sa laskaw wlozyc... (przynajmniej w tym na Kabatach w Wawie). No zesz kurna, czemu ten cholerny D7000 ma takie problemy, a juz bym lecial po niego do sklepu... nie ulatwiaja czlowiekowi decyzji...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d5000 Zobacz posta
    Polikon

W moim jest tak samo z AF
    możesz rozwinąć jaki masz problem z AF? Przecież ustawiasz jednopunktowy w menu i masz
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    No wiem,nie jestem bystry;
    Muszę Ci przyznać rację jeśli takie rzeczy wypisujesz:

Mit o guzikologii: kiedyś ważne dla reporterow,żeby błyskawicznie sterować puszką i walnąć jak najwiecej klatek o jakimś zdarzeniu.Teraz włączam 5 klatek/sek(albo więcej/mniej) i git.Nie chce nudzić innymi "mitami" ,które wymyslone przez dinozaurow/podyktowane koniecznością są teraz bezmyślnie powtarzane przy okazji ocen nowych modeli.
    Jeśli dla Ciebie opcja zdjęć seryjnych jest lekarstwem na wszystko, to d5100 jest zdecydowanie za bardzo rozbudowane i już nie dziwę się dlaczego miałeś d200, 300 i 90, a teraz masz d5100.

Mieć aparat, a umieć z niego korzystać, korzystać z jego możliwości i funkcji, to dwie różne strony.

Ale mnie dziwi jedno:co z tego,że można szybko opanować guzikologię d90? CZY OD TEGO BEDA LEPSZE FOTY???
    Nie, nie będą, tak samo jak od lepszej matrycy. Potrzebny jeszcze jest ktoś, kto umie z tego korzystać.
    Sorry ale dawno większych bredni nie czytałem, wg Twojego toku rozumowania, to wszyscy zawodowcy powinni się przesiąść na d5100, bo ma najnowszą, najlepszą matrycę, a cała reszta jest nieważna. To tylko jakieś mity dinozaurów.
    Ostatnio edytowane przez Długi ; 17-05-2011 o 07:59

Strona 13 z 57 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów