Close

Strona 56 z 104 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1040

Wątek: D5100

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stryj Zobacz posta
    Dla ścisłości - moja bateria też była formowana lecz nigdy do całkowitego zera - dopóki przez przypadek sama się nie wyzerowała - od tego czasu jest ok. Zdaje się baterii nie można reklamować (trzaby dopytać w serwisie). Potwierdzenie ostrości w wizjerze to jeden z wielu elementów informacyjnych, widać go świetnie kątem oka i jeżeli jest on niedostrzegalny dla kogoś przy patrzeniu na wprost.. to nie mam pytań pozostaje jedynie sygnał dźwiękowy, szkoda że nie można samemu go wybrać, pewnie coniektórzy ustawiliby sobie sygnał klaksonu z wartburga.
    baterie można a nawet trzeba reklamować, trzeba się tylko zmieścić z reklamacją do 6 miesiąca i najlepiej to robić nie z tyt gwarancji tylko z tyt niezgodności towaru z umową.
    co do sygnału wartburga to z chęcią bym sobie taki zainstalował
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Może wystarczy zwykłe formowanie aku, jeśli tego nie zrobiłeś zaraz po zakupie.
    Jeżeli masz na myśli ładowanie do pełna i rozładowywanie do wyłączenia aparatu robiłem tak przez 4 pierwsze ładowania. Obecnie jeśli mam możliwość również do wyłączenia aparatu doprowadzam..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    Jeżeli masz na myśli ładowanie do pełna i rozładowywanie do wyłączenia aparatu robiłem tak przez 4 pierwsze ładowania. Obecnie jeśli mam możliwość również do wyłączenia aparatu doprowadzam..
    To nie jest najlepszy pomysl, bo mozna zabic baterie. Litowki maja to do siebie, ze zbyt mocno rozladowane pozniej nie daja sie naladowac i efekt jest taki, jak kolega napisal - pojemnosc drastycznie spada. Czasem do zera...
    Litowek sie nie formuje/formatuje. Nie ma takiej potrzeby. Doprowadzanie do wylaczenia aparatu to w blizszej niz dalszej perspektywie smierc ogniwa.

Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    To nie jest najlepszy pomysl, bo mozna zabic baterie. Litowki maja to do siebie, ze zbyt mocno rozladowane pozniej nie daja sie naladowac i efekt jest taki, jak kolega napisal - pojemnosc drastycznie spada. Czasem do zera...
    Litowek sie nie formuje/formatuje. Nie ma takiej potrzeby. Doprowadzanie do wylaczenia aparatu to w blizszej niz dalszej perspektywie smierc ogniwa.
    jakaś metoda może być w tym szaleństwie czyli co? nie rozładowywać do końca tak jak w telefonach i lapie?

Domyślnie

Tu się nie zgodzę, choć by przykładem będzie praktyka, na nowym aku 400 zdjęć , w sumie sprawdzone na kilku akumulatorach, lecz z drugiej strony nie próbowałem nie formować aku, ale klienci moi próbowali, więc skutki są wiadome.

Akumulatory mają zabezpieczenie przed totalnym rozładowaniem w urządzeniu, więc bez obaw.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Niby jest zabezpieczenie, ale wystarczy, ze bateria bedzie cieplejsza i klops! Moze tez nie zadzialac (chinszczyzna przeciez).
    Normalne tez, ze nowa bateria nie pozwoli zrobic wielu fot. Po rozladowaniu i naladowaniu bedzie OK. Wskaznik w nikonach jest najzwyczajniej w swiecie baaaaardzo niedokladny i mozna go sobie podarowac, bo pomiedzy pelny a prawie pusty praktycznie niczego nie pokazuje.
    Przestrzegam zdecydowanie przed rozladowywaniem do wylaczenia aparatu. Prawa fizyki sa takie, a nie inne. Ja sam jestem chemikiem i troche sie jednak orientuje w kwestii elektrochemii.

Domyślnie

Tych baterii sie nie formatuje. To nie sa olowiowki tylko litowe jak w najnowszych laptopach czy telefonach.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Niby jest zabezpieczenie, ale wystarczy, ze bateria bedzie cieplejsza i klops! Moze tez nie zadzialac (chinszczyzna przeciez).
    Przestrzegam zdecydowanie przed rozladowywaniem do wylaczenia aparatu. Prawa fizyki sa takie, a nie inne. Ja sam jestem chemikiem i troche sie jednak orientuje w kwestii elektrochemii.
    a co z tzw efektem pamięci? w litówkach też występuje tylko w znacznie mniejszym stopniu niż w aku kadmowych. dopiero w polimerowych udało się podobno wyeliminować efekt pamięci.
    przez lata sprzedawałem telefony i niestety nie zgodzę się, że baterii nie powinno się wyładowywać do końca. jedyne co jest ważne to to aby nie pozwolić się zakwasić akumulatorowi czyli nie zostawić go wyładowanego przez jakiś okres czasu. to przynajmniej pamiętam z rozmów z przedstawicielami producentów i serwisantami telefonów.
    mój aku przeszedł już co najmniej 4 takie cykle więc przynajmniej według mojej ale nie tylko jak widzę teorii powinien osiągnąć pełną sprawność.
    potrenuję jeszcze sobie na nim jakiś czas i oddam do reklamacji jeśli sytuacja się nie poprawi.
    dzięki wszystkim za Wasze spostrzeżenia w tym temacie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kuźnica Katowska/Opolskie

Domyślnie

Czy ktoś już spotkał grip do D5100 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    a co z tzw efektem pamięci? w litówkach też występuje tylko w znacznie mniejszym stopniu niż w aku kadmowych. dopiero w polimerowych udało się podobno wyeliminować efekt pamięci.
    przez lata sprzedawałem telefony i niestety nie zgodzę się, że baterii nie powinno się wyładowywać do końca. jedyne co jest ważne to to aby nie pozwolić się zakwasić akumulatorowi czyli nie zostawić go wyładowanego przez jakiś okres czasu. to przynajmniej pamiętam z rozmów z przedstawicielami producentów i serwisantami telefonów.
    mój aku przeszedł już co najmniej 4 takie cykle więc przynajmniej według mojej ale nie tylko jak widzę teorii powinien osiągnąć pełną sprawność.
    potrenuję jeszcze sobie na nim jakiś czas i oddam do reklamacji jeśli sytuacja się nie poprawi.
    dzięki wszystkim za Wasze spostrzeżenia w tym temacie.
    Rob, jak chcesz.
    Kwestia tego, ze nie wiesz, kiedy ten koniec nastepuje. W przypadku litowki to cienka linia i przekraczasz ja tylko raz i smierc.
    Owszem, czasem trzeba pozwolic baterii sie rozladowac, tylko nie do samiutkiego konca, bo juz nie naladujesz jej.
    Do tego ogrzanie ogniwa powoduje, ze pokazuje ono nieco wyzsze napiecie i tym oszukuje czujnik rozladowania. W telefonach i aparatach te czujniki sa wciaz bardzo prymitywne. Nieco lepiej w laptopach, ale wciaz nie zawsze to dziala na 100% skutecznie.
    Efekt pamieci w litowkach jest pomijalny, bo to zupelnie inna konstrukcja. Jesli producent nie dal ciala, to bateria litowa bedzie dzialac dlugo i bez takich ceregieli. Moj laps ma 6lat i na oryginalnej baterii ciagnie 3h. Jade na kablu i tylko czasem w podrozy uzywam baterii. Nie uskuteczniam comiesiecznego rozladowywania ani trzymania baterii w lodowce. Dobre ogniwa zyja dlugo i pracuja dobrze (mam sanyo w acerze). Jak dostaniesz padline, to sam wiesz...

Strona 56 z 104 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów