Close

Strona 55 z 104 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Ja osobiście muszę po kilka razy wciskać spust migawki, aby być pewny, które pole jest aktywne.
    Sam wybieraj punkt na który ma być ostrzone, to najlepszy wybór i będziesz miał pewność. Jeśli zdajesz się na automatykę to trzeba się liczyć z tym że wszystko dzieje się bez twojego udziału. Do czasu aż ktoś wymyśli AF czytający w myślach.
    A że według Nikona kontrola ustawienia ostrości jest zbędna, świadczy fakt ustawienia całkowicie po lewej stronie w wizjerze wskaźnika ustawienia ostrości. Podczas normalnego pstrykania, wskaźnik ten jest całkowicie nie widoczny. Trzeba specjalnie na niego spojrzeć.
    W takim D3 kropka jest po tej samej stronie, a w 1D mark IV po przeciwnej, widocznie wszyscy mają to gdzieś A tak na poważnie, gdzie ty byś umieścił tą kropkę żeby była widoczna, w kadrze?
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 28-06-2011 o 09:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    W takim D3 kropka jest po tej samej stronie, a w 1D mark IV po przeciwnej, widocznie wszyscy mają to gdzieś A tak na poważnie, gdzie ty byś umieścił tą kropkę żeby była widoczna, w kadrze?
    Dokładnie, powinny być ciągle podświetlone te punkty w których potwierdzono ostrość, wtedy kropka jest zbędna.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Może wystarczy zwykłe formowanie aku, jeśli tego nie zrobiłeś zaraz po zakupie.
    dziękuje wszystkim za opd. formatowanie zrobiłem zgodnie z instrukcją tzn przed użyciem naładowałem na max a potem rozładowuje ją do końca i tak za każdym razem.
    w LV cykałem może po 4 fotki, prawie zero lampy. no chyba, że grzebanie w menu jest prądożerne ?

jak tak dalej pójdzie to przed 6 miesiącem użytkowania oddam aku do reklamacji i tyle.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    dziękuje wszystkim za opd. formatowanie zrobiłem zgodnie z instrukcją tzn przed użyciem naładowałem na max a potem rozładowuje ją do końca i tak za każdym razem.
    w LV cykałem może po 4 fotki, prawie zero lampy. no chyba, że grzebanie w menu jest prądożerne ?

jak tak dalej pójdzie to przed 6 miesiącem użytkowania oddam aku do reklamacji i tyle.
    Dokładnie akumulator na reklamację....
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Trzeba było kupić sobie D7k. Na nim trzepią po 3000 fotek.
    A nie miauczysz, że D5.1k ledwo 300 fotek wytrzymuje.
    Kupiłeś „wartburga” i myślisz, że „mercedesem” jeździsz.
    Polikon jak już chcesz ripostować to przynajmniej się odrobinę wysil i zastanów nad tym co piszesz!
    jeśli inni użytkownicy piszą, że ich baterie trzymają o 200% dłużej niż moja tzn że wszyscy mają "wartburga" czy tylko ja kupiłem "merca" z gorszym wyposażeniem?!
    a co do D7000 to już to gdzieś pisałem, że ciesze się z zakupu D5100 i wyższa półka jest mi zupełnie zbędna.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Dla ścisłości - moja bateria też była formowana lecz nigdy do całkowitego zera - dopóki przez przypadek sama się nie wyzerowała - od tego czasu jest ok. Zdaje się baterii nie można reklamować (trzaby dopytać w serwisie). Potwierdzenie ostrości w wizjerze to jeden z wielu elementów informacyjnych, widać go świetnie kątem oka i jeżeli jest on niedostrzegalny dla kogoś przy patrzeniu na wprost.. to nie mam pytań pozostaje jedynie sygnał dźwiękowy, szkoda że nie można samemu go wybrać, pewnie coniektórzy ustawiliby sobie sygnał klaksonu z wartburga.
    Ostatnio edytowane przez Stryj ; 28-06-2011 o 09:55
    D610; D300S; Nikkor: 50mm 1.4G; 70-300 VRII; Tamron 17-50 2.8 VC; Samyang 8mm FE; SB-900; few pieces of manual lens

http://www.fotozwardon.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GWS Zobacz posta
    Dokładnie, powinny być ciągle podświetlone te punkty w których potwierdzono ostrość, wtedy kropka jest zbędna.
    Kropka przydaje się przy ostrzeniu ręcznym, czasami. Co do podświetlania punktów AF, mnie ten sposób odpowiada(a właściwie odpowiadał, bo z automatu korzystam sporadycznie), punkty podświetlają się na chwilę, a później gasną i nie zaśmiecają kadru. Wiem, że D5100 to nie dotyczy, ale wyobraź sobie stale podświetlonych kilkanaście czy kilkadziesiąt punktów AF. Raczej na temacie zdjęcia się wtedy nie skupisz.

P.s Dla potrzeb nauki zmusiłem swojego D90 do podświetlenia 10 punktów AF w jednym czasie i nie wygląda to czytelnie.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 28-06-2011 o 10:08

Domyślnie

Czy w D5100 przy ostrzeniu ręcznym kropka potwierdzi ustawienie ostrości? Nic o tym instrukcja nie wspomina.

He, widzę, że zedytowałeś posta i już jest odpowiedź na moje pytanie.

Jeżeli chodzi o podświetlenie pól AF to jako użytkownik kompaktów nie mam problemu z zielonymi kwadracikami na ekranie które pokazują co powinno być ostre.
    Ostatnio edytowane przez GWS ; 28-06-2011 o 10:24

Domyślnie

Jeżeli chodzi o podświetlenie pól AF to jako użytkownik kompaktów nie mam problemu z zielonymi kwadracikami na ekranie które pokazują co powinno być ostre.
    Nie co powinno być ostre, a gdzie jest łapana ostrość, ale w sumie stwierdzenie powinno jest jak najbardziej właściwe, bo różnie z tym ostrym bywa, czasem powinno ale nie jest

Po przekadrowaniu kwadrat zostaje w tym samym miejscu, ale już tam ostrości ni hu hu
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Czy w D5100 przy ostrzeniu ręcznym kropka potwierdzi ustawienie ostrości? Nic o tym instrukcja nie wspomina.
    Potwierdzi, ale możesz sobie to sam sprawdzić wyłączając AF w obiektywie, wybierasz ręcznie punkt AF na który chcesz ostrzyć, przyciskasz spust do połowy i kręcisz pierścieniem ustawiania ostrości do momentu aż zapali się kropka. Jestem też niemal pewny, że znajdziesz to również w instrukcji.
    He, widzę, że zedytowałeś posta i już jest odpowiedź na moje pytanie.
    To tyczyło się jedynie kilkudziesięciu punktów AF, których oczywiście D5100 nie ma Sorry, za wprowadzenie w błąd.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 28-06-2011 o 10:48

Strona 55 z 104 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów