Close

Strona 22 z 27 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    no tak wiesz że dzwoni ale nie za bardzo w którym kościele... nie wprowadzaj ludzi w błąd.

AF-S to oznaczenie napędu ultradźwiękowego w obiektywie i akurat to nie ma nic do znaczenia jeżeli chodzi o pomiar światła, śrubokręty bez AF-s też mierzą światło bah!
    Kontynuując tę jałową dyskusję - wiem dobrze co to AF-S, ale pokaż mi obiektyw Nikona, który nie ma AF-S, a przekazuje dane o ekspozycji do puszki. Nie spotkałem się z takim szkłem. Niesystemowe, owszem, np. Samyang 85/1.4 z chipem, ale kontynuując uszczypliwości i łapanie za słówka - AF-S to oznaczenie silnika wbudowanego w obiektywy Nikona, u innych producentów ma to inną nazwę (HSM w Sigmie, AF w Tamronie itd).
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Kontynuując tę jałową dyskusję - wiem dobrze co to AF-S, ale pokaż mi obiektyw Nikona, który nie ma AF-S, a przekazuje dane o ekspozycji do puszki. Nie spotkałem się z takim szkłem.
    to mało widziałeś pierwsze z brzegu:
    50/1.8
    50/1.4
    85/1.8
    z tanioch zoom to 28-80G, 70-300G itd. itp.

generlanie wszystkie na śrubokręt stałki i zoomy...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Kontynuując tę jałową dyskusję - wiem dobrze co to AF-S, ale pokaż mi obiektyw Nikona, który nie ma AF-S, a przekazuje dane o ekspozycji do puszki. Nie spotkałem się z takim szkłem. Niesystemowe, owszem, np. Samyang 85/1.4 z chipem, ale kontynuując uszczypliwości i łapanie za słówka - AF-S to oznaczenie silnika wbudowanego w obiektywy Nikona, u innych producentów ma to inną nazwę (HSM w Sigmie, AF w Tamronie itd).
    Przecież juz wyżej, nad twoim postem kronos napisał - każdy obiektyw śrubokrętowy przekazuje info o ekspozycji.
    Zapewne chciałeś napisać: obiektywy bez AF (i niepotrzebnie dodałeś to -S)
    Nawet jednak takie określenie nie byłoby w 100% prawdziwe, bo sa manualne nikkory przekazujące info o ekspozycji do body. Np 3 nikkory PC-E. Były i inne manualne nikory z chipem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Rany, przęjzyczenie - chodziło oczywiście o KROPKĘ. Spuśccie trochę z tonu. Chodziło o to, że ktoś wyżej napisał porównanie, które niesłusznie faworyzuje D3100 względem D90, i nikt nie ripostował. Ale widzę, że teraz i ja popełniłem gafę.
    Kiedy D3100 ma coś więcej niz kropkę, ma dalmierz i za pomocą "drabinki" pokazuje ile do punktu ostrości brakuje i w która stronę. Dla mnie pierdoła, D90 ma masę innych zalet (poza wagą ) wartych uwagi ale ... gwoli ścisłości D3100 ma chyba jednak przewagę w ostrzeniu manualem nad D90.

edit
    jesli pobawić się tym po przełączeniu obiektywu na manual to powiem że mi osobiście o wiele łatwiej ostrzyć ręcznie z owej drabinki niż do kropki. Kropka tylko potwierdza że trafiliśmy w punkt, drabinka ładnie naprowadza.
    Ostatnio edytowane przez krzysiozboj ; 14-06-2011 o 18:26

Domyślnie

Kontynuując tę jałową dyskusję /.../
    Każda dyskusja z dyletantem Twojego pokroju robi się wcześniej czy później jałowa.

Domyślnie

Boa - bez osobistych wycieczek proszę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Kiedy D3100 ma coś więcej niz kropkę, ma dalmierz i za pomocą "drabinki" pokazuje ile do punktu ostrości brakuje i w która stronę. Dla mnie pierdoła, D90 ma masę innych zalet (poza wagą ) wartych uwagi ale ... gwoli ścisłości D3100 ma chyba jednak przewagę w ostrzeniu manualem nad D90.
    D90 też ma dalmierz "elektroniczny", za to nie ma drabinki. Ja przy ostrzeniu "ręcznym" zazwyczaj nie patrzę na kropkę, a sporo ostrzę paluszkami, szczególnie w makro i tu ważniejszy wydaje mi się wizjer, z czego ten w D90 jest lepszy. Oczywiście piszę to ze swojego punktu widzenia.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 14-06-2011 o 21:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    D90 też ma dalmierz "elektroniczny", za to nie ma drabinki. Ja przy ostrzeniu "ręcznym" zazwyczaj nie patrzę na kropkę, a sporo ostrzę paluszkami, szczególnie w makro i tu ważniejszy wydaje mi się wizjer, z czego ten w D90 jest lepszy. Oczywiście piszę to ze swojego punktu widzenia.
    Nie znam dobrze d90tki, nie wiem też jak technicznie jest realizowana "kropka" i "drabinka", możliwe że tak samo a tylko graficznie 3100 ma nieco więcej, dyskusja zresztą głupawa się zrobiła od jednej niefortunnej wypowiedzi drdln. d90 miałem w łapie obok 3100 i nie trudno było zauważyć "nieco inny wizjer". Gdyby nie waga to za cholerę nie brałbym 3100 mając obok d90

Zresztą 18-105 ostrzy bardzo ładnie ajk na mój gust, nie mam najmniejszych powodów bawić się w ręczne ustawianie go, 35tka i 50tka które mnie kuszą też ponoć szybkie i celne, tylko 85tka mnie martwi ale może nim przyjdzie na nią czas to zmieni się body na coś ze śrubokrętami lub nikon puści 85 w wersji z silniczkiem )

Domyślnie

Mam 2 pytania.
    1. Zdażyło mi się ze 2-3 razy mieć problem z karta SD. Aparat zrobił zdjęcie zapisał i już kolejnego nie chciał zrobić. Wywaliło na ekranie bład karty czy cos w tym rodzaju. Pytanie czemu tka jest??
    Karta to Patriot 16GB class 6.
    2. Mam lampę Starblitz 240DFN do analoga F60 i czy mogę ją użyć do D3100??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mib23 Zobacz posta
    Mam 2 pytania.
    1. Zdażyło mi się ze 2-3 razy mieć problem z karta SD. Aparat zrobił zdjęcie zapisał i już kolejnego nie chciał zrobić. Wywaliło na ekranie bład karty czy cos w tym rodzaju. Pytanie czemu tka jest??
    Karta to Patriot 16GB class 6.
    2. Mam lampę Starblitz 240DFN do analoga F60 i czy mogę ją użyć do D3100??
    1. Najprawdopodobniej pada karta. Jeśli po formacie (z poziomu aparatu) dalej będzie świrować to trza będzie kupić inną - SanDisk Ultra II, Extreme ileśtam, lub coś z Lexara.
    2. Teoretycznie możesz - praktycznie dobrze jest zmierzyć napięcie na styku (pinie) centralnym oraz bocznym (taka blaszka). Sabinki nie przekraczają 10V, choć teoretycznie Nikon ma wytrzymywać do 250V. Twój sprzęt - Twój wybór - Twoje ryzyko.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Strona 22 z 27 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów