Close

Strona 21 z 27 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rav4 Zobacz posta
    jesli ktos rozwaza zakup d90a d3100 to takie moje odczucia po uzytkowaniu obu
    na plusy d31000:
    - iso 100
    - mniejszy lzejszy
    - 14 mln (czasami tylko ale zawsze)
    - filmy
    - ostrzenie z manualami (wskaznik dalierzowy ktory pokazuje czy jestesmy za czy przed obiektem z ostroscia)
    i to tyle z plusow

d90
    - wizjer - nie ma co porownywac jasniej i wiecej
    - guzikologia (choc to jest do przebolenia w d3100)
    - podswietlanie punktow AF - w d90 mamy ramke i widac gdzie jest aktywny punkt AF w d3100 trzeba nacisnac spust zeby sie podswielilo na czerwono i tu niemila niespodzianka... podswieltaja sie tez lekko te nieaktywne punkty - to jest badziewie i wkurza straszliwie
    - brak synchronizacji z krotkimi czasami.... niby iso 100 daje mozliwosc zabawy w sloncu ale lampa (sb 900) wypala wszystko.....
    - i kolejny plus d90 - ekran - ten w d31000 to jednak miniona epoka - 10 lat do tylu....
    Trochę się kolega rozjechał z prawdą. D90 także potrafi nagrywać filmy, w jakości HD. D3100 jak i D90 nie mają 'ostrzenia z manualami', to się z natury wyklucza. Oba mają natomiast drabinkę pokazującą, czy ostrość jest ustawiona za, przed, czy na obiekcie (ale tę funkcję mają wszystkie Nikony, nawet D40). Oba porównywane aparaty nie mierzą światła z manualami. Co do braku synchronizacji z krótkimi czasami w D90 to jakieś brednie - menu ustawień osobistych, pozycja e5 (Tryb Auto FP). Po włączeniu możesz ustawić czas nawet na 1/4000s. Oczywiście lampa też musi obsługiwac synchro z krótkimi czasami, ale wspomniana przez Ciebie SB900 ma tę funkcję.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

drdln
    czepiasz się nieco, "ostrzenie z manualami" to nie to samo co AF, będąc złośliwy i upierdliwy tak jak Ty to odpisałbym - brak elementarnej wiedzy ze zrozumienia tekstu czytanego. A jakby na to nie patrzeć manualami też się ustawia ostrość, jak więc nazwiesz ustawianie ostrości manualami? "ostrzenie manualami" będzie twoim zdaniem niepoprawne?

a z innej beczki i może nieco może nie w tym wątku zapytam - zmiana 18-105 na Tamrona 17-50 1:2.8 da solidnego kopa w portrecie (tam gdzie nie przeszkadza mi głębia ostrości to 18-105 podoba mi się) czy jednak stałki o świetle 1:1.8?

Drugie pytanie to o 50tkę i 85tkę - klasyczna portretówką ponoć 85tka ale na FF da z grubsza to samo co 50tka na cropie, zrobię spory błąd w sztuce nastawiając się na portreciki 50tką z 3100?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta

a z innej beczki i może nieco może nie w tym wątku zapytam - zmiana 18-105 na Tamrona 17-50 1:2.8 da solidnego kopa w portrecie (tam gdzie nie przeszkadza mi głębia ostrości to 18-105 podoba mi się) czy jednak stałki o świetle 1:1.8?
    oczywiście wejdź w stałkę 1.8. To jednak mała matryca i tak papierowej głębi nie będziesz miał.
    w 17-50 użyteczne do portretu jest 50 mm, więc .... po co reszta zakresu zooma? Zapewne chcesz kompromisu - tzn uniwersalnego jasnego szkła do innych tematów. Albo specjalizacja, albo pójście na kompromis. Wybór nalezy do ciebie.

Drugie pytanie to o 50tkę i 85tkę - klasyczna portretówką ponoć 85tka ale na FF da z grubsza to samo co 50tka na cropie, zrobię spory błąd w sztuce nastawiając się na portreciki 50tką z 3100?
    Ja polecam 85, bo to na FF taka krótka portretówka, ja wolę 105 czy 135.
    50 na DX to ekwiwalent jedynie 75 mm - mało.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

drdln
    czepiasz się nieco, "ostrzenie z manualami" to nie to samo co AF, będąc złośliwy i upierdliwy tak jak Ty to odpisałbym - brak elementarnej wiedzy ze zrozumienia tekstu czytanego. A jakby na to nie patrzeć manualami też się ustawia ostrość, jak więc nazwiesz ustawianie ostrości manualami? "ostrzenie manualami" będzie twoim zdaniem niepoprawne?
    To prawda, trochę się zagalopowałem, dzięki za przywołanie do porządku. Sens mojej poprzedniej wypowiedzi sprowadza się do tego, że obie puszki sprawują się z manualami jednakowo, a wskaźnik odległości nie jest domeną jedynie D3100.

Wszystko zależy od kadrów. Jeśli chcesz robić ujęcia samej twarzy, to im dłuższa ogniskowa, tym lepsza (mniejsze zniekształcenia). Do szerszych kadrów z powodzeniem wykorzystasz 50mm. Skoro masz 18-105 pobaw się ogniskowymi i zobacz co na jakiej możesz uzyskać.

Domyślnie

Oba mają natomiast drabinkę pokazującą, czy ostrość jest ustawiona za, przed, czy na obiekcie (ale tę funkcję mają wszystkie Nikony, nawet D40).
    O.o

Czy mógłbym w takim razie poprosić o wskazanie, gdzie owa drabinka się znajduje, ew. jak ją włączyć?
    Miałem D40, mam D90 i do tej pory żyłem w przekonaniu, że istnieje jedynie kropka, która pokazuje czy ostrość jest, czy też jej nie ma...
    Nikon D40 -> D90, Nikkormat EL2 + S18-35/1.8 + 35/1.8 + 18-55 II + 80-200 f/4.5 + Orestor 2.8/100 + Series E 100mm f/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shanleaf Zobacz posta
    O.o

Czy mógłbym w takim razie poprosić o wskazanie, gdzie owa drabinka się znajduje, ew. jak ją włączyć?
    Miałem D40, mam D90 i do tej pory żyłem w przekonaniu, że istnieje jedynie kropka, która pokazuje czy ostrość jest, czy też jej nie ma...
    Odnośnie dalmierza w D40
    "W przypadku obiektywów bez procesora ograniczenia są jeszcze większe: działają tylko w programie M, nie działa pomiar światła, działa dalmierz elektroniczny tylko wtedy, gdy przysłona ma wartość F5.6 lub mniejszą."
    Cytat z testu ze strony fotopolis.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shanleaf Zobacz posta
    Czy mógłbym w takim razie poprosić o wskazanie, gdzie owa drabinka się znajduje...
    Na półkach sklepowych z d3100 Dawno nie przeglądałem instrukcji d90, ale chyba pozostaje nam maleńka, rozedrgana kropunia. Choć jak drdln się zlituje i podzieli się z nami swoją wiedzą to będzie miło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Oba mają natomiast drabinkę pokazującą, czy ostrość jest ustawiona za, przed, czy na obiekcie (ale tę funkcję mają wszystkie Nikony, nawet D40).
    a to ciekawe... mógłbyś rozwinąć się na temat tej przedziwnej funkcji, bo jakem żyw, jeszcze nie uświadczyłem czegoś takiego w egzemplarzach, których używałem...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Rany, przęjzyczenie - chodziło oczywiście o KROPKĘ. Spuśccie trochę z tonu. Chodziło o to, że ktoś wyżej napisał porównanie, które niesłusznie faworyzuje D3100 względem D90, i nikt nie ripostował. Ale widzę, że teraz i ja popełniłem gafę.

Nowa osoba, bez pojęcia, przeczyta, że D3100 lepiej współpracuje z manualami od D90 i kupi przez to nowszą puszkę, nieświadoma, że mogła wybrać lepiej. Do tego to się sprowadza.

Także podsumowując, oba aparaty mają oczywiście kropkę pokazującą, czy ostrość jest na obiekcie, oba nie mierzą światła z manualnymi obiektywami bez AF-S. Tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    oba nie mierzą światła z manualnymi obiektywami bez AF-S. Tyle.
    no tak wiesz że dzwoni ale nie za bardzo w którym kościele... nie wprowadzaj ludzi w błąd.

AF-S to oznaczenie napędu ultradźwiękowego w obiektywie i akurat to nie ma nic do znaczenia jeżeli chodzi o pomiar światła, śrubokręty bez AF-s też mierzą światło bah! są manuale co mierzą światło (np samyangi z serii AE). Cała sprawa leży w tym czy szkło ma procesor czy nie... napęd AF nie ma tu nic do rzeczy.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 21 z 27 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów