Close

Strona 38 z 104 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Witam,
    No to niniejszym dołączam do grona posiadaczy d5100. Praktycznie na każde wakacje mam coś innego, bo strasznie lubię nowinki. Szklarni nigdy nie zbierałem bo zapaleńcem ani pro nie jestem. Najbardziej lubię poszukiwać nowy sprzęt i już w momencie nabycia, marzę o czym innym
    Nie no, trochę przesadzam, ale powiem tak:
    Posiadałem w kolejności -> d40, d80, d90, nex-5, d5100
    D90 miło wspominam, ale dostałem z gripem, 18-105, plus dodatkowa bateria i nikomu nie chciało się tego nosić.
    Długo szukałem kompakcika/evila i stanęło na nexie. Świetny sprzęt, ale padła mi skrzynia biegów i doraźnie potrzebowałem szybko sprzedać, a że udało się drożej niż kupiłem to za nim nie płakałem.

Po wyjściu na prostą zacząłem się rozglądać za nowym sprzętem. W nexie brakowało mi jednak wizjera i z żoną zdecydowaliśmy się na jakieś tanie, małe lustro - 1100d, k-r, d3100, 550d. Pojechaliśmy do sklepu i już miałem brać k-erkę, ale odpadła z jednej może błahej przyczyny -> dźwięk "przelewających się" wnętrzności przy przechylaniu sprzętu na boki. Nie wiem, może to stabilizacja matrycy, ale wszystkie 4 egzemplarze to miały. Miałem wrażenie że czegoś nie poskręcali - masakra.

Aparacik początkowo miał być do 2000zł, ale jak to mówią na forum o zegarkach "powiedz ile chcesz wydać, a my pomożemy przekroczyć ci budżet".
    Żeby nie przynudzać - żona "organoleptycznie" wybrała k5100 z 18-55vr za 2900zł (sprzedawca zszedł 100zł). A że lubię nowinki to też się ucieszyłem.

Teraz wrażenia -> malutki, zgrabniutki. Bardzo miło wspominam d40 bo wszędzie go zabieraliśmy i długo potem żałowałem że go na d80 zamieniłem. Ekranik - świetny. Tak jak mi brakowało w nexie wizjera, to zauważyłem że 50% zdjęć na d5.1k włączam sobie LV. Pająki, kwiatki, zdjęcia "z podłogi", wywracany we wszystkie strony - po prosu świetny. Rozdzielczość, nasycenie też super. Manualne ostrzenie jeszcze fajniejsze niż na wychwalanym za to nexie.
    Wyczerpałem już chyba 3 razy akumulator, zrobiłem z 1500 zdjęć. Chyba żaden aparacik wcześniej nie sprawiał mi takiej radości z pstrykania. Brakuje może jednego przycisku. No bo dajemy na A, przysłonę mamy, kompensację mamy, pod funkcyjny dajemy iso i.... no właśnie. Żeby był jeszcze jeden guziczek. Wszystkie WB, rodzaj AF, pomiar światła da się szybko zmienić przez "i", ale jeden jedyny guziczek więcej i pełnia szczęścia. Może podpiąłbym HDR? może wspomniane wyżej funkcje? A może i tak bym nie używał? Ale mógłby być

Jeśli chodzi o jakość zdjęć, to wiadomo, że na monitorze bez powiększania z każdego posiadanego wcześniej aparatu zdjęcia wyglądają praktycznie identycznie, ale żona od razu powiedziała że ten robi najładniejsze. Podoba jej się odcień skóry. Mi natomiast podoba się kolorystyka. Zwłaszcza jak jest zachmurzone niebo, trochę przechodzącego słońca i dużo zieleni na dole. Czasami zdjęcia wyglądają jak HDRy. Żaden poprzedni aparacik nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Dużo widać w cieniach, na matrycowym nie przepala, naprawdę jestem zadowolony. Żona daje auto i też trzaska z zadowoleniem. Jedyny mankament to wspomniane wcześniej w tym czy innym wątku ustawianie AF na auto z punktowego po każdym włączeniu aparatu w tryb auto. Żona woli mieć centralny, bo się nie martwi że złapie ostrość nie tam gdzie chciała i za każdym razem trzeba przestawiać. Mam nadzieję że coś z tym zrobią.

Przepraszam za przynudzanie i pozdrawiam

PS - żeby nie było za kolorowo. Miałem nexa i filmy bajka - Wkładałem kartę w plazmę panasonica i leciało. Af niesłyszalny. Tutaj przy obiektywie 18-55 masakra. Po pierwsze ani moja manta emperor ani telewizor nie odtwarzają tego, trzeba na kompie, po drugie - ciągły warkot AF na filmie. Zostaje manual albo inny obiektyw. Inna sprawa że nexem nakręciłem z ciekawości 3 filmy i to pierwszego dnia a potem dałem sobie spokój, ale jak ktoś chce kręcić - nex lepszy...
    Ostatnio edytowane przez dpasta ; 24-05-2011 o 16:06

Domyślnie

W instrukcji jest napisane:
    Tryb Pola AF
    Opcje trybu pola AF wybrane w trybach fotografowania innych niż P, S, A i M są resetowane po zmianie trybu fotografowania.
    Skoro tak jest w instrukcji to na Twoim miejscu nie liczyłbym, że coś z tym zrobią.
    D7200 | T 100-400 | N 10-24 | N 35/1.8 | N 50/1.8 | N 18-105 | SY 8mm |

Unhappy D5100 Padł po około 60 zdjęciach

Witam wszystkich!
    To mój pierwszy post na forum, dlatego z góry przepraszam jak coś sknocę.

Tak jak w tytule, mój przyjaciel był szczęśliwym posiadaczem D5100 przez około 60 zdjęć.Niestety kolejne włączenie aparatu skończyło się zawieszeniem aparatu,na wyświetlaczu pojawił się komunikat o błędzie z poleceniem żeby ponownie wcisnąć spust migawki-niestety nic to nie dawało-a we wizjerze ciemno i err, brak odczytu F.Aparat nie reagował.Wyjęcie baterii, włożenie nowej karty,podpięcie innego szkła też nie poskutkowało.W instrukcji zalecają oddanie do serwisu,tak też zrobiłem po miesiącu od zakupu.Pan ze sklepu-FJ-który przyjmował reklamacje też był dużym szoku.

Miałem już wiele nikonów/D50,D80,D90,D300/, ale po tych kilku zdjęciach które obejrzałem mogę powiedzieć że jakość fotek jest super.Niestety marka zawiodła.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dpasta Zobacz posta
    Jedyny mankament to wspomniane wcześniej w tym czy innym wątku ustawianie AF na auto z punktowego po każdym włączeniu aparatu w tryb auto. Żona woli mieć centralny, bo się nie martwi że złapie ostrość nie tam gdzie chciała i za każdym razem trzeba przestawiać. Mam nadzieję że coś z tym zrobią.
    To chyba mój post czytałeś. Też mnie to, już nie wkurza tylko wk…..a.
    Ale jeśli ustawisz sobie ręcznie AF w automacie, to po wyłączeniu i ponownym włączeniu puszki, nasz wybór AF pozostaje. Dopiero po zmianie programu, wielo punktowy AF wraca.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Smile

Cytat Zamieszczone przez digit Zobacz posta
    Tamron AF SP 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1
    Ale musisz pytać czy jest z silnikiem czy bez. Część sprzedawców ma z silnikiem ale pokazuja zdjęcia bez silnika. Wersja z silnikiem nie ma pierścienia ustawiania przysłony.
    jeszcze raz dzięki za pomoc
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IWOwil Zobacz posta

Miałem już wiele nikonów/D50,D80,D90,D300/, ale po tych kilku zdjęciach które obejrzałem mogę powiedzieć że jakość fotek jest super.Niestety marka zawiodła.
    Pozdrawiam
    Nieee no, wyluzuj. Najlepszym się zdarza.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Wink

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Witaj eBarciu.
    Po pierwsze tak samo jak ty chciałem kupić D7k ale dzięki Fatmanowi mam D5.1k. Takie przeboje jak ma Fatman to nie na moje nerwy.
    Witaj
    szczerze mówiąc Fatman zrobił kawał dobrej roboty i przysporzył Nikonomi więcej zadowolonych klientów za co mam nadzieję Nikon mu się w końcu odwdzięczy chociażby wymieniając jego puszkę na nową wolną od wad. Może to brzmi przewrotnie z tym przysporzeniem Nikonowi zadowolonych klientów ale jak sobie pomyślę, że kupiłbym zwaloną puszkę D7000 to już nigdy nie ruszyłbym niczego spod znaku tej marki a tak mam wielkiego rogala i świadomość że wywalone w błoto 4 tysie mnie ominęły
    Ostatnio edytowane przez eBarciu ; 24-05-2011 o 19:43 Powód: coś mnie się cytat nie udał
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Oj nie nie nie. Zero wymiany, puszka zostaje u mnie taka jaka jest, ostatnio sam ją "naprawiłem" korzystając z doświadczenia pewnego pechowego (no obecnie szczęśliwego już) kolegi -mój D7000 trafia obecnie tak jak D90 i niech już tak zostanie (choć czy ten stan się utrzyma to nie wiem).

A potem się D7k zestarzeje robiąc za kamerę............

i już..........
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    mój D7000 trafia obecnie tak jak D90 i niech już tak zostanie.
    Czekaj, czekaj!
    Czyżbyś czymś się nie podzielił z nami w wątku o D7000?
    Zdradź jak to się stało, że Twój D7000 już nie choruje.
    Zaświtało światełko w tym ciemnym tunelu...
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Domyślnie

Chyba miał kontakt z ziemią ?
    NEX- 5R

Strona 38 z 104 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów