iso zwiekszasz wtedy gdy nie mozesz bardziej otworzyc przyslony a czas jest za dlugi zeby zrobic nieporuszone zdjecie. to tak w duzym uproszczeniu.
Szukaj
iso zwiekszasz wtedy gdy nie mozesz bardziej otworzyc przyslony a czas jest za dlugi zeby zrobic nieporuszone zdjecie. to tak w duzym uproszczeniu.
.
Aha, czyli jest to swego rodzaju wyjście awaryjne. Rozumiem, że zawsze powinno się dążyć do stosowania jak najmniejszego ISO, bo to daje lepszą jakość zdjęć. Tym niemniej czy jest gdzieś jakaś tabelka, w której można by zobaczyć dla jakich warunków focenia używać bazowo jakiego ISO? W D5100 jest bowiem dostępny dość duży zakres ISO od 100 do 6400 i to bez trybów Hi.
Ostatnio edytowane przez Akryl ; 12-10-2011 o 19:54
najmniejsze iso jakie masz dostepne (bez trybow LOW) daje ci najlepsza rozpietosc tonalna i najmniejsze szumy. u ciebie jest to iso 100. tabelke mozesz sobie zobaczyc tutaj http://www.optyczne.pl/155.7-Test_ap...azu_w_RAW.html
.
No widzisz dawno, dawno temu kupowałeś taśmę w zależności od tego, jakie i gdzie chciałeś robić fotki. I wybierałeś pomiędzy czułością a ziarnem. Chyba tak się to kiedyś nazywało. Teraz mamy szumy. Pamiętam jak zaczynałem zabawę w foto to miałem do wyboru od 18 DIN do 27DIN ( słynne HLki z Bydgoszczy ) A teraz wymyślili takie coś, masz w puszce kilkanaście taśm i możesz sobie wybierać do woli.![]()
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
Fakt, pamiętam z zamierzchłych czasów takie nastawy na aparatach jak ASA/DIN. Teraz chyba to zestandaryzowali w ramach ISO. No ale za to mamy jeszcze jedną ustawkę do pobawienia się!
Co do nastaw ISO dla odpowiedniej scenerii to znalazłem taki podział:
- ISO 100-200 - zdjęcia na zewnątrz przy słonecznej pogodzie
- ISO 400-800 - zdjęcia na zewnątrz przy zachmurzeniu lub wschodzie/zachodzie Słońca
- ISO 1600 i więcej - zdjęcia nocne lub w półmroku
Niestety nie znalazłem jeszcze odpowiedników tego dla zdjęć w zamkniętych pomieszczeniach przy różnym świetle. Poza tym jest jeszcze kwestia wyboru: wyższe ISO czy użycie flesza. W sumie nie wiem jak to rozgryźć poza sytuacjami, gdy użycie flesza jest niewskazane.
Znalazłem na YouTube fajne porównanie Nikona D5100 i Canona 600D. Oto różnice pomiędzy oboma aparatami jakie spisałem sobie z tego nagrania:
Nikon D5100:
- lepsza matryca 16 MPx dająca (znacznie?) lepsze zdjęcia
- mniejszy i nieco lżejszy
- pewniejszy uchwyt gripa
- powiększenie wizjera 0,78x
- powiększenie w trybie LiveView do 7,7x
- 11 punktów autofocusu
- ciągły autofocus w trybach LiveView i filmowania
- zdjęcia seryjne z prędkością 4 klatek na sekundę i ok. 33-50% pojemniejszy bufor
- dostępne efekty graficzne i filtry w trakcie robienia zdjęć i filmowania na żywo
- posiada interwelometr
- tryb HDR
- automatyczna cyfrowa korekcja aberracji chromatycznej dla zdjęć w formacie JPEG
Canon 600D:
- gorsza matryca 18 MPx
- nieco większy grip
- zdjęcie wypełnia cały obszar LCD
- powiększenie wizjera 0,85
- w trybie LiveViwe powiększenie do 10x
- 9 punktów autofocusu
- zdjęcia seryjne z prędkością 3,7 klatki na sekundę i 1,33-1,5 raza mniej pojemny bufor
- podgląd histogramu na żywo przed zrobieniem zdjęcia
- efekty graficzne można dodać dopiero po zrobieniu zdjęcia
- bardziej funkcjonalne menu aparatu
- ręczna zmiana ISO w trakcie filmowania
- brak autofocusu w trakcie filmowania
- w rozdzielczości 720p potrafi nagrywać filmy z prędkością 50/60 FPS więc lepiej wygląda zwolnione tempo
- w trakcie filmowania umożliwia pomiar poziomu dźwięku na żywo i jego korekcję
- cyfrowy zoom 3-10x w trakcie filmowania
- bezprzewodowe sterowanie fleszem
- lepsze oprogramowanie dostarczane z aparatem (obróbka graficzne zdjęć, sterowanie aparatem z komputera przez łącze USB)
Ostatnio edytowane przez Akryl ; 13-10-2011 o 17:24
Akryl
I co z tego wynika?
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
A ja dziś odebrałem pierwsze odbitki z d 5100 format 40x40. Zdjęcia wyszły bardzo dobrze. Rewelacyjna ostrość, a przy tym obraz jest plastyczny
nikon d 50, nikon d 5100, nikkor 50 1.8 D, nikkor 24 2.8 D, nikkor 16-85 VR
Akryl, takie tabelkowanie iso jest bez sensu, czasem w czasach analoga celowo np zakładało się film o wysokiej czułości by uzyskać sporą ziarnistość, PSów wtedy jeszcze nie było, znaczy były ale tylko takie szczekające
dla mnie zasadniczymi kryteriami (tak się nauczyłem kiedyś dawno temu) jest przysłona i czas, przysłona daje mi kontrolę nad głębią ostrości a czas ma pozwolić zrobić nie poruszone zdjęcie i ostre (lub nieostre) obiekty ruchome. iso traktuję tylko i wyłącznie jak koło ratunkowe gdy zaczyna brakować światła. Gdy bedę strzelał fotkę w pochmurny dzień na f1.8-2 to podejrzewam że nadal światła będę miał w nadmiarze nawet na minimalnym iso.
Lampa i zabawa w komponowanie światła to jakby inny temat, znacznie obszerniejszy.
Prz analogach tak, ale w cyfrze, kiedy ziarno ma fioletowy kolor, lepiej go unikać
osobiście po prostu fotki przy wysokim iso w pomieszczeniach przerabiam na czarno-białe i wtedy przypominają te ze starego analoga.
ps. mówię o matrycy d40x, gdyż też przymierzam się do d5100 z nadzieją, że iso 800 nie będzie wymagało takich działań
Skontaktuj się z nami