Close

Strona 40 z 104 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Witam. W piątek stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D5100 razem z obiektywem AF-S DX NIKKOR 18-105mm i dopiero dziś zacząłem się trochę więcej bawić. Zauważyłem, że na pierścieniu zoomu jest delikatny luz przy poruszaniu lewo/prawo. Gdzieś tu na forum wyczytałem (ale chodziło o inny obiektyw), że to normalne przy szkłach niższej klasy i ma niby służyć temu żeby obiektyw się nie zatarł. Pytanie czy tak jest faktycznie czy mam to traktować jako usterkę?

Domyślnie

Też mam ten obiektyw i u mnie luzy na pierścieniu zoomu nie występują. Wszystko chodzi płynnie i nic niepokojącego nie zauważyłem. Jedynie jest niewielki luz na pierścieniu ostrości ale to chyba normalne. Może właśnie chodzi Ci o pierścień ostrości?

Domyślnie Re: D5100

Luz jest właściwie pomiędzy pierścieniem zoomu, a pierścieniem focusa w miejscu gdzie jest taka szczelina :-\

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgredzik Zobacz posta
    Witam. W piątek stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D5100 razem z obiektywem AF-S DX NIKKOR 18-105mm i dopiero dziś zacząłem się trochę więcej bawić. Zauważyłem, że na pierścieniu zoomu jest delikatny luz przy poruszaniu lewo/prawo. Gdzieś tu na forum wyczytałem (ale chodziło o inny obiektyw), że to normalne przy szkłach niższej klasy i ma niby służyć temu żeby obiektyw się nie zatarł. Pytanie czy tak jest faktycznie czy mam to traktować jako usterkę?
    U mnie na tym szerokim pierścieniu (zoom) nie ma żadnego luzu, a na tym wąskim pierścieniu (ostrość) jest mały luz.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    U mnie na tym szerokim pierścieniu (zoom) nie ma żadnego luzu, a na tym wąskim pierścieniu (ostrość) jest mały luz.
    Spoko,na każdym AFie jest. Nic sie nie dzieje
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

http://imageshack.us/photo/my-images...ikon18105.jpg/ - na zdjęciu pokazałem miejsce gdzie występuje luz..

Domyślnie

http://imageshack.us/photo/my-images...ikon18105.jpg/ - na zdjęciu pokazałem miejsce gdzie występuje luz..
    A jak sobie wyobrażasz osobną regulację zooma i AF jak by tam nie było luzu.

Domyślnie Re: D5100

A jak sobie wyobrażasz osobną regulację zooma i AF jak by tam nie było luzu.
    Chodzi o to, że powyżej tego miejsca obiektyw się po prostu rusza/lata delikatnie na boki.. Czytaj że zrozumieniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    Ale to wątek o aparacie, nie o optyce
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Ale to wątek o aparacie, nie o optyce
    Ale optyka jest zakupiona w komplecie.

Chodzi o to, że powyżej tego miejsca obiektyw się po prostu rusza/lata delikatnie na boki.. Czytaj że zrozumieniem.

To jak, pierścienie przesuwają się względem siebie, czyli ta szczelinka znika i pojawia się.
    U mnie też się trochę rusza, ale to jest prawie nie wyczuwalne.

Strona 40 z 104 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów