Z tego co wiem, to AF oparty o detekcję fazy nie mierzy odległości od obiektu, a to, czy promienie światła odbite od fotografowanego obiektu skupiają się w jednej płaszczyźnie (wtedy aparat stwierdza, że ustawił ostrość) lub nie.
Szukaj
Z tego co wiem, to AF oparty o detekcję fazy nie mierzy odległości od obiektu, a to, czy promienie światła odbite od fotografowanego obiektu skupiają się w jednej płaszczyźnie (wtedy aparat stwierdza, że ustawił ostrość) lub nie.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Polikona, bo pisze on że pucha nie ustawia ostrości tylko mierzy odległość od obiektu(w fazowym oczywiście), ale chyba ma on racje z małym ale: pucha ustawia ostrość właśnie przez mierzenie odległości od obiektu(może niefortunnie się kolega wyraził). Nie interesowało mnie do tej pory jak aparat to robi, ale od czego jest google. Żeby nie być gołosłownym: <<klik>>
P.S Dla zmęczonych sprzętowymi bojami: <<klik>>
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 22-05-2011 o 22:35
Tak jak wcześniej pisałem nie wiem tego na pewno, ale przypuszczam, że tak to działa.
Dlatego chciałby się dokładnie dowiedzieć jak to działa. I nie chodzi o sam sposób pomiaru odległości, ale o komunikację puszki z obiektywem.
A jeśli chodzi o diodę, to chyba na pewno jest to tylko informacja, który punkt AF ustala odległość do „celu”. I właśnie skierowałem jeden punkt AF na spojenie sufitu i ściany w zacienionym miejscu i dioda mrugnęła a wskaźnik ostrości zapalił się po czasie, a silniczek działał tak jakby specjalnie przejechał ostrość jednym ruchem a drugim ruchem wjechał w ostrość. Bo specjalnie wcześniej ustawiłem ostrość na 1m a spojenie ściany było oddalone o jakieś 4m, aby dalmierz trochę zgłupiał.
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
AF fazowy nie może mierzyć odległości no bo przecież po co wtedy byłaby taka funkcja w obiektywach, która weszła od wersji D jak pomiar odległości?![]()
cz4much
Dzięki za ten link.
I teraz jestem w domu. Każdy sprzęcik, który wymaga kalibracji w fabryce, ma tak zwane dopuszczalne odchyłki. Ale jak trafimy na puszkę, która ma taką odchyłkę załóżmy na + a kupimy obiektyw z odchyłką na – to na bank będziemy mieli albo BF albo FF w puszcze bez możliwości kalibracji, tak jak w D5.1k
Ja wychodzę z założenia, że kupując obiektyw płacimy sporo kasy i trzeba wiedzieć, jak co i z czym działa, aby dobrać obiektyw do puszki.
To fakt, czyli kupując obiektyw do puszki bez możlowości kalibracji musimy byc takim amatorem z "maturą"Ja wychodzę z założenia, że kupując obiektyw płacimy sporo kasy i trzeba wiedzieć, jak co i z czym działa, aby dobrać obiektyw do puszki.![]()
NEX- 5R
Dzieki za szybkie odpowiedzi D5100 juz kupiony
Na razie zbieram szczeke z podlogi bo szumy przy ISO6400 sa na nim wielokrotnie mniejsze niz D40x mial przy 1600. To co teraz wychodzi w ciemnych wnetrzach bez lampy to poezja.
PS. Zrobić jakieś fotki testowe i wrzucić na forum ?
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
Skontaktuj się z nami