Close

Strona 19 z 57 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

17-19 mega.

LordYoghurt tylko pamiętaj że kto kupuje D5100 ten nawet ustawień nie potrafi zmienić. Aparat sam to powinien zrobić na samą myśl fotografa. Więc takie coś jak lampa jest hmm zbędne przecież.

Co do trzymania aparatu. Dziwna sprawa ale nawet D90 jest troche za mały momentami. Więc jak ktoś mówi że 5100 ma dobry uchwyt to ja podziwiam bo musi mieć kompaktowe łapki.

Swoją drogą rozbił mnie uchwyt w Fujifilm HS10 i HS20. Nikon powinien się od nich uczyć (przynajmniej przy małych lustrzankach). Ważne że nie robią tego co sony
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

D90 jest pomyślany jako optymalny z 18-105 (tak jak D5000 z 18-55). Z 18-200 jest OK, ale już z 17-55 robi się dość niewygodnie. Natomiast pojawienie się dodatkowo lampy w stylu SB600 i więcej zamienia D90 w sprzęt dla masochistów. Nie pozostaje mi nic innego jak dokupienie gripa ...i nowej torby żeby to wszystko zmieścić Dlatego zostawię sobie SB400 i dokupię 35 1.8 (ew. też 18-55 VR). D90 z SB400 i 35 1.8 i można ruszać w teren, lekko i adekwatnie do 99% sytuacji A D90 z gripem, SB-700 i 17-55 na okazje, gdy jakość liczy się bardziej niż mobilność.

Nauczony powyższymi doświadczeniami nie chciałbym mniejszego aparatu. Oczywiście D5100 będzie działać z 18-200, 17-55 czy 70-200, ale robienie zdjęć takim zestawem nie będzie komfortowe. Ale też w zamyśle konstruktorów nie miało być - nikt nie konstruował go z myślą o tych obiektywach, zwłaszcza dwóch ostatnich. Tak więc o ile ktoś nie zamierza bawić się ustawieniami i korzystać z ciężkich szkieł, będzie z D5100 zadowolony bo AF nie gorszy od D90, a matryca lepsza, rozmiar i waga bardziej kompaktowe, a i ekran obracany może się przydać. Nie zastanawiać się tylko kupować. Jeśli jednak ktoś chce nie tylko ładnego obrazka, ale też móc ustawieniami aparatu lub doborem szkieł decydować o tym jak ten obrazek wygląda, to jednak proponuję dołożyć do D7000 albo wziąć D90.

A Sony to kompletna masakra - skąd w ogóle wzięli taki pomysł?
    x100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordYoghurt Zobacz posta
    .................., ale robienie zdjęć takim zestawem nie będzie komfortowe.
    a to są luźne przemyślenia czy praktyka ? (nie jestem złośliwy po prostu chce wiedzieć)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jare_k Zobacz posta
    a to są luźne przemyślenia czy praktyka ? (nie jestem złośliwy po prostu chce wiedzieć)
    Piszę o swoich doświadczeniach z codziennego obcowania z D90. Skoro D90 jest za małe (a wiedz, że mam dłonie ginekologa, nie górnika ), a D5100 jest jeszcze mniejszy...
    x100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordYoghurt Zobacz posta
    D90 jest pomyślany jako optymalny z 18-105 (tak jak D5000 z 18-55). Z 18-200 jest OK, ale już z 17-55 robi się dość niewygodnie. Natomiast pojawienie się dodatkowo lampy w stylu SB600 i więcej zamienia D90 w sprzęt dla masochistów. Nie pozostaje mi nic innego jak dokupienie gripa ...i nowej torby żeby to wszystko zmieścić Dlatego zostawię sobie SB400 i dokupię 35 1.8 (ew. też 18-55 VR). D90 z SB400 i 35 1.8 i można ruszać w teren, lekko i adekwatnie do 99% sytuacji A D90 z gripem, SB-700 i 17-55 na okazje, gdy jakość liczy się bardziej niż mobilność.

Nauczony powyższymi doświadczeniami nie chciałbym mniejszego aparatu. Oczywiście D5100 będzie działać z 18-200, 17-55 czy 70-200, ale robienie zdjęć takim zestawem nie będzie komfortowe. Ale też w zamyśle konstruktorów nie miało być - nikt nie konstruował go z myślą o tych obiektywach, zwłaszcza dwóch ostatnich. Tak więc o ile ktoś nie zamierza bawić się ustawieniami i korzystać z ciężkich szkieł, będzie z D5100 zadowolony bo AF nie gorszy od D90, a matryca lepsza, rozmiar i waga bardziej kompaktowe, a i ekran obracany może się przydać. Nie zastanawiać się tylko kupować. Jeśli jednak ktoś chce nie tylko ładnego obrazka, ale też móc ustawieniami aparatu lub doborem szkieł decydować o tym jak ten obrazek wygląda, to jednak proponuję dołożyć do D7000 albo wziąć D90.

A Sony to kompletna masakra - skąd w ogóle wzięli taki pomysł?
    jakie body dokupić do N 17-55 aby było "optymalnie"? Pytam poważnie.
    Nikon | Olympus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    jakie body dokupić do N 17-55 aby było "optymalnie"? Pytam poważnie.
    Najwygodniej byłoby zapewne z D300s, ale ja bym wziął D7000 (byle wybrać taki z dobrym AF) + grip (nie musi być oryginalny, pojawiły się już dobre kopie). Kolorki z D7000 mnie rozbrajają, zwłaszcza naturalny odcień skóry i stąd rozumiem tych którzy z racji ograniczonego budżetu ważą między D90 a D5100.
    Ostatnio edytowane przez LordYoghurt ; 19-05-2011 o 11:39
    x100s

Domyślnie

17-55 lampa np sb600 lub w gore
    lub
    80-200 plus tez lampa
    i d5000 ucieka z rak po paru minutach.
    Nie mowmy nawet o dluzszym okresie czasu jak np 20 min.
    Do d90 zapinajac to wszystko mamy ten sam problem.
    Sprawe ratuje tylko grip.
    Jesli na lampe zalozycie cokolwiek, np beauty dish i dacie do pionu, trzymanie bez gripa wcale sie nie uda. W obu przypadkach.
    Wszystko to sprawdzalem na d90 oraz d40-ktory nie jest jakos mniejszy od d5000. I
    Pozostaje galkologia.
    Obiekt focony powoli sie przemieszcza. Raz slonko raz cien. Wciskam guzik juz z pamieci zmieniam iso i wale dalej swiatlem po oczach. Menu daje odszumianie, w tym samym czasie lukam na gorny wyswietlacz sprawdzajac ekspozycje. Dwa pokretla w 2 sek.zmieniaja parametry, kolejny guzik, daje matrycowy mierze, blokuje funkcyjnym, zwalniam migawke. Wszystko robimy trzymajac aparat w pionie z np 17-55 z reki. Czlosc zajmuje max 5-8 sekund.
    Teraz niech jakis user d5000 lub d5100 zrobi to samo w tym samym czasie. I tam przez kolejne pare minut....
    Po 10 minutach ja mam kilkadziesiat fotek np dzieciaka na placu zabaw, a uzytkownik d5...wyszedl dopiero z menu i pyta dzieciaka juz znudzonego zabawa czy nie moglby jeszcze zrobic tego co robil raz jeszcze.
    I to jest roznica jak dla mnie.
    Pozostaje jeszcze jedna tylko kwestja...oczywiscie oba aparaty w Manual.
    Ps.
    Do jagurta lorda
    w stopce masz pytanie z dylematem...
    ...do portretow proponuje stare 70-210, tanie jak barszcz, a jesli doswietlisz dobrze, bedzie cacyki. Albo po prostu 50.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 19-05-2011 o 11:42
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Pozostaje jeszcze jedna tylko kwestja...oczywiscie oba aparaty w Manual.
    Dlatego jak nie zależy mi na jakimś konkretnym efekcie poza kontrolą głębi ostrości, to wybieram preselekcję przysłony Nie wiem czy to moje lenistwo, czy to że dzieciaki jeszcze mam dość małe i trzeba ich cały czas pilnować, zamiast bawić się ustawieniami. Nie zmienia to faktu, że to co napisałeś jest prawdą, pewnych rzeczy w D5XXX nie da się zrobić szybko, co w wielu wypadkach sprawia, że nie da się ich zrobić w ogóle. Nie znaczy to, że nie da się D5XXX robić dobrych zdjęć, tyle tylko że tracimy kontrolę nad sporą częścią kontroli parametrów obrazu.

Co do szkiełek portretowych, to dzięki za sugestię, jednak te pomysły już przerobiłem Zoom, z resztą bardzo dobry już mam, ale wolę jego uniwersalność sprzeniewierzyć na rzecz wybitnych osiągów w kategorii portretu i pójść w klasykę w stylu 85 1.8/1.4.
    Ostatnio edytowane przez LordYoghurt ; 19-05-2011 o 11:52
    x100s

Domyślnie

kurcze
    zdjecia robi nawet moja nokia. Bardzo ladne
    I jesli komus wystarcza, po co brac aparty do reki.
    Podsumowalem tylko swoje odczucia. Ja niestety zawsze mam wlaczone na M. Ani to dobrze ani zle. Ale jesli w opisanych warunkach bedziemy focic to jednak d5...nie zagwarantuje nam komfortu.
    Pozostaje tylko pytanie, na ile taki zwykly uzytkownik wie i potrafi- uzyc- blokady ekspozycji, zrobic pomiar matrycowy, powiedziec jak to sie ma do przyslony, jesli sie ma oczywiscie itd. To taki onanizm troszke co tu piszecie. Trzeba wam pozadnego i sprawnego aparatu to kupcie F301 i bedzie wszystko po trochu. A szpan tez bedzie. To gwarantuje i
    To tak jak pytac jaki aparat kupic na dzikie lesne zwierzeta, majac tylko 18-105. Brak swiadomosci potrzeb mom zdaniem.
    A co do nowego to ja sceptyk jestem. Samochod mam stary, koledzy wymieniaja i ciagle serwis robia, a ja jezdze. Zone mam ciagle ta sama, koledzy wymieniaja i ciagle nie sa zadowoleni. Tak samo i z puszka. Albo uzyjesz aparatu do robienia zdjec, albo do wyjasniania wlasnych opinii na forum.
    Ps.
    Ale jakby nie te pisanimy i przepychanki to bym nie mial co w robocie robic. A tak se poczytam i fajnie jest.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 19-05-2011 o 12:30
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Samochod mam stary, koledzy wymieniaja i ciagle serwis robia, a ja jezdze. Zone mam ciagle ta sama, koledzy wymieniaja i ciagle nie sa zadowoleni.
    [...]
    Ps.
    Ale jakby nie te pisanimy i przepychanki to bym nie mial co w robocie robic. A tak se poczytam i fajnie jest.
    2x hahahahaha
    x100s

Strona 19 z 57 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów